Een huis vol eitwitten, shakes en repen; 46 en fanatiek aan het sporten

Ik dacht eigenlijk dat de vreetkicks van de man hier in huis al enige tijd voorbij waren, maar sinds dat meneer zijn tweede Krav Maga examen heeft aangekondigd begin ik toch weer lichte twijfels te krijgen. Nu ben ik inmiddels wel gewend aan eiwitrijk voedsel in huis en een reepje en shakeje hier en daar, maar met het examen in zijn kielzog verandert mijn huis in een opslagplaats van eiwitten 😉 .

Eiwitrijk voedsel in koelkast en voorraadkast

Wie van jullie herkent dit? ‘Iemand’ in huis besluit om fanatiek te gaan sporten en wil zijn of haar dieet daar op aanpassen. Want fanatiek sporten en spieren kweken gaat gepaard met het eten van eiwitrijk voedsel.

Eitwitrijk eten past overigens ook gewoon goed in een gezond eetpatroon hoor en als je dat combineert met zoveel mogelijk gezonde vetten, dan ben je helemaal goed bezig.

eiwitrijk voedsel
Stockfoto van shake door Africa Studio

Waarom eiwitrijk voedsel als je fanatiek sport

Goed, laat ik daar eerst nog even op ingaan. Eitwitrijk voedsel is echt van belang als je een fanatiek sporter bent. Mijn broer was daar 30 jaar geleden al gericht mee bezig en nog steeds gelden dezelfde regels als het om voedsel en eitwitten gaat. Eitwitten zijn namelijk van groot belang voor je spieren.

Wil je ervoor zorgen dat je spieropbouw goed verloopt en dat je spieren ook weer goed kunnen herstellen na het sporten? Dan heb je eiwitrijk voedsel nodig. Niet alleen gedurende de dag, maar ook na het sporten. Zo eet Frank bijvoorbeeld altijd een bak yoghurt na het sporten, even de eiwitten aanvullen voor het spierherstel.

Ook bij Luc en Lotte probeer ik dit in de gaten te houden. Als ze naar Krav Maga zijn geweest of als Luc terugkomt van Crossfit, dan is het tijd voor eiwitten. Zelf ga ik er binnenkort trouwens ook weer beter op letten, want ik heb sinds deze week een Maxtrainer M7 in huis waar ik mee aan de bak ga, maar daarover binnenkort meer!

Waarom eiwitrijk voedsel als je af wilt vallen (zonder sport)

Ook zonder sporten heb je eiwitrijk voedsel nodig. Als je bijvoorbeeld af wilt vallen, dan is eiwitrijk eten van belang om ervoor te zorgen dat je geen spiermassa gaat verliezen. Bij Newfysic werd hier voor mij ook nog eens extreem goed op gelet omdat ik de spieren rondom mijn knie niet verder mag verliezen na mijn ski ongeluk vorig jaar. Bij afvallen gaat eerst je spiermassa eraan, maar die kan je dus op peil houden door de eitwitten.

Daarnaast is het trouwens ook een feit dat je -bij het eten van voldoende eiwitten- eerder een verzadigd gevoel hebt, waardoor je minder snel behoefte hebt aan snacken. Mooi meegenomen dus.

Wist je trouwens dat door het eten van eiwitten je stofwisseling stijgt? Ook dat is goed als je wilt afvallen.

Ik vind het alleen wel een uitdaging om iedere keer weer voldoende eiwitrijk voedsel in huis te hebben en toch afwisselend te koken. Vandaar ook dat Frank, zeker ten tijde van een opkomend examen, graag proteïne shakes en repen in huis heeft. Zo kan hij toch zijn eitwitten aanvullen zonder dat iedere maaltijd daar volledig op gericht hoeft te zijn. Daarnaast zijn die repen bijvoorbeeld ook super handig om bij zo’n examen tussendoor te pakken. Als je 3 uur aan een stuk fysiek zwaar aan de bak moet, dan is het toch wel noodzakelijk om dat op de juiste manier aan te vullen.

Voorbeelden van gezond eiwitrijk voedsel

Wil jij ook meer letten op het eten van eiwitrijk voedsel, dan is onderstaande lijstje wellicht handig voor je. Hou er wel rekening mee dat je naast eiwitten ook de andere noodzakelijke producten eet voor een gezond eetpatroon én dat je niet al te veel vetten binnenkrijgt.

  • Eieren
  • Magere kwark en yoghurt
  • Kip en kalkoen
  • Vis
  • Kaas
  • Peulvruchten zoals linzen, erwten en bonen (probeer bijvoorbeeld deze linzensoep eens, super lekker)
  • Taugé, preischeuten, alfalfa en andere kiemsoorten
  • Quinoa (ook nog eens heel lekker)

Vertel eens, heb jij ook periodes dat je meer eiwit rijk eet dan anders? En wat is dan voor jou de reden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven