Kaas en Cocktails; dat bekt èn smekt lekker!

Kaas en Cocktails. Op het moment dat de uitnodiging van dit event binnenkomt weet ik zelf niet zo goed wat ik daarvan moet denken. Naast dat het lekker bekt, klinkt de smaakcombi van kaas en cocktails me niet heel fantastisch in de oren. En als rasechte wijnliefhebber voelt het natuurlijk ook een beetje als ‘vreemdgaan’. Maar hé, ik ben open minded, dus kom maar op met die Emmi KALTBACH kaas en die Bols cocktails.

Uiteraard is het event in Amsterdam te doen. Gemiddeld rij ik tegenwoordig 2 keer per week die kant op, dus ik ben er aan gewend 😉 . In hartje Amsterdam staat namelijk het House of Bols, een fantastisch pand waar je een heuse cocktail en Jenever experience kan ondergaan. Voor ons in dit geval gecombineerd met kaas. Om precies te zijn; met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP en Emmi KALTBACH Creamy.

emmi kaas

Bij binnenkomst worden we getrakteerd op een heerlijke geur, afkomstig van onderstaande knapperds. Mits je van kaas houdt tenminste 😉 . Maar ik kan volmondig zeggen dat ik van kaas hou, dus dat is voor mij in dit geval zeker geen probleem.

Emmi Kaltbach kazen

Zwitserse kaas uit grotten

Allereerst krijgen we een korte presentatie over Emmi KALTBACH en de manier waarop de Zwitserse kazen die wij vandaag gaan proeven ‘gerijpt’ worden. Uiteraard had ik me al een beetje ingelezen vooraf, en wist ik van de KALTBACH grot af waar deze kazen rijpen. Een zandstenen grot in een klein dorpje in Zwitserland. Wist je trouwens dat je -als je een huisje koopt in Zwitserland- ook de berg koopt waar dat huisje op staat? Fantastisch, een eigen berg!

Anyways, in dit geval gaat het dus om het rijpen van kaas in een grot in zo’n berg. Klinkt je misschien een beetje vreemd in de oren, maar die grot heeft zomer en winter een continue luchtvochtigheid en temperatuur. Ideaal voor een stabiele omgeving (en stiekem ook nog eens heel mooi om te zien).

Lees ook: minder vlees eten, hou ook een groene maandag!

Hoe wordt een kaas een Emmi KALTBACH?

Een bijzonder complexe gebeurtenis is het om als kaas tot een Emmi KALTBACH kaas uit te ‘groeien’, wist je dat? De kazen die in aanmerking komen om in de grot aan de grottafinage overgeleverd te worden, zijn namelijk héél zorgvuldig geselecteerd. Maar een paar kaasboerderijen in Zwitserland mogen überhaupt hun kazen op 15 meter diepte verder in deze grot laten rijpen en uiteraard wordt alleen Zwitserse melk gebruikt voor de kazen die in de grot toegelaten worden.

Geen wonder dat je een soort Zwitserleven gevoel ervaart bij het eten van zo’n stukje Emmi KALTBACH kaas!

Bols likeuren bar

Emmi KALTBACH kaas en cocktails, de experience

Ja, want daar ging het uiteindelijk om natuurlijk. Ik moet oppassen dat ik in mijn enthousiasme de cocktails niet ga vergeten!

Na de presentatie over kaas staat er een heuse experience op de agenda. In House of Bols kan je je laten leiden door het verleden van Bols en Lucas Bols doet de aftrap in de eerste ‘kamer’ die je binnenkomt.

Likeuren volgens originele recepten

We stuiten in één van de kamers van de experience dan ook op het originele recepturenboek van de likeuren. Achter glas weliswaar, want wat geheim is moet geheim blijven natuurlijk. Niet dat je denkt dat wij zo’n likeurtje wel even in elkaar kunnen brouwen. Dat is puur vakmanschap wat vanaf 1575 van vader op zoon is overgegeven.

Bols likeuren receptenboek

Weetje: Er hangt een schilderij van een van de beste studenten van Rembrandt in het House of Bols. Hiermee heeft Rembrandt destijds zijn rekening afbetaald van alle borreltjes die hij bij Lucas had gedronken. Lucas en Rembrandt waren namelijk buren en na een dag schilderen wist Rembrandt altijd feilloos de deur van zijn buurman te vinden 😉 . house of bols schilderij

Mijn eigen experience in de ‘red room’

Vrij aan het begin van het experience center in hartje Amsterdam kan je zelf lijfelijk ondervinden welke ervaring al je organen ondergaan als je een likeurtje neemt.

Ik moet een klein kamertje in (door mij omgedoopt tot de Red Room), in één teug een felrood likeurtje naar binnenwerken (geen probleem) en vervolgens met mijn voeten op een speciale plek gaan staan met mijn ogen open. Het duurt niet lang of ik ervaar de sensatie van mijn smaakpupillen in levende lijve! Een fantastisch lichtspel, gecombineerd met een trilling in de vloer maakt dat ik een big smile heb van het begin tot het eind. Ik kom met spierpijn in mijn kaken de Red Room weer uit en baal als een stekker dat ik hier niets van op film heb staan. Sorry. Je moet het met mijn woorden doen deze keer.

Een groot kleurenpallet

De vervolging van de experience leidt ons nog langs Delftsblauwe Jeneverhuisjes zoals je hierboven ziet. Alleen voor de businessclass-vliegers verkrijgbaar. Vervolgens checken we de ‘Hall of Taste’ waar we een sessie ‘likeurtje snuiven’ doen.house of bols likeuren

Moet je zien wat een prachtige kleuren! Bijzonder om te ontdekken ook dat niet alle likeuren overal verkrijgbaar zijn. Er worden speciaal likeuren gemaakt voor bijvoorbeeld export buiten Europa. Die zijn gewoon bij ons niet eens verkrijgbaar!

bols likeuren destileerproces

Na de likeuren lopen we door het distilleerproces, de ingrediënten kamer en de Genever Room en warempel… daar zie ik de kruik die ik herken van vroeger!

bols jenever kruik

Werken bij Bols?

Vooral doen als je van likeuren houdt! Het testen van nieuwe likeuren doen ze namelijk onder hun eigen medewerkers. Op ‘afroep’ krijg je door een luikje 3 flesjes aangeboden. Alledrie drinken en vervolgens vragen beantwoorden, dat klinkt als prettig werk nietwaar?

Lees ook: zelf pizza maken, de beste tips ever!

Foodpairing, hoe werkt dat?

Ooit van gehoord? Van foodpairing? Alle rasechte foodbloggers waar ik mee op het event aanwezig ben die weten uiteraard exact wat dit is. Ikzelf moet schoorvoetend toegeven dat ik nog niet echt bewust iets gedaan heb met deze trend. Maar tof vind ik het wel!

Wikipedia zegt: Foodpairing is a method for identifying which foods go well together. The method is based on the principle that foods combine well with one another when they share key flavor components.

Kijk, daar kan ik wat mee. Foodpairing is dus een methode om te ontdekken welk eten (of drinken) goed bij elkaar past, gebaseerd op gemeenschappelijke smaak componenten.

Robert Verweij, tv kok
Robert ‘stil’ op de foto vastleggen is een uitdaging !

Robèrt Verweij vertelt

En als je het hebt over foodpairing, eten en drinken, dan komt Robèrt Verweij om de hoek kijken. Vol enthousiasme en charme geeft deze tv-kok ons een kijkje in zijn keuken. Vinoloog én kok, en ook uitstekend in staat om een goede match te maken met Emmi KALTBACH en cocktails, zo blijkt. Na zijn onderhoudende epistel over foodpairing en de mogelijkheden en overeenkomsten van Emmi KALTBACH en Bols krijgen we te zien wat hij voor creaties bedacht heeft voor de kaas.

Emmi Kaltbach kaas

Wow. Ik ben sprakeloos! Dobbelstenen en Merci. Dat is wat hij opdient met een heerlijke cocktail. Het water loopt in mijn mond, maar ik krijg zowaar ook enigszins klotsende oksels als ik eraan denk dat ik dit een volgende keer zou willen presenteren op mijn verjaardagsfeestje. Mooie gaatjes maken in de dobbelstenen? Dat doe je met een kledinghangertje! Wist je nog niet hè?

En gewoon een reepje kaas serveren? Dat is zóóó 2016. We lepelen er een klein gleufje in en voilà, de Merci is in aantocht.

Fantastisch bedacht, dat moet gezegd worden. Maar stiekem ben ik toch een beetje blij dat ik geen hip en trendy grachtenpandje heb in Amsterdam. Dat ik gewoon lekker terug kan naar het Brabantse Schijndel waar ze überhaupt al met hun oren staan te klapperen als ik een Zwitserse kaas op tafel zet. Eentje die gerijpt is in een grot op 15 meter diepte en de naam Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP draagt. Kom ik er even goed vanaf 😉 . Hoef ik zelf niets speciaals voor te doen om toch lekker te kunnen genieten.

Emmi kaas

Zelf aan het werk

Uiteindelijk mag ik zelf nog aan de slag. Nadat we ook nog een presentatie cocktails shaken krijgen en ik exact weet hoe ik de twist op de Date Old Fashioned moet maken kunnen we aan het werk. Natuurlijk verklap ik jou ook hoe je die kan maken. Kan je de eerstvolgende keer dat je zelf een Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP op tafel zet er ook een lekkere cocktail bij serveren.

Emmi kaas en Bols likeuren event
Proost!

Date Old Fashioned Cocktail

Wat je nodig hebt voor deze cocktail valt best mee. Misschien heb je niet alle ingrediënten standaard in huis, maar nodig wat vrienden uit, dan gaan de flesjes die je voor deze cocktail haalt vanzelf op.

Ingrediënten cocktail

  • 2 barlepels rietsuiker
  • klein beetje sodawater
  • 3 scheutjes Angustura bitter (een bruin bittertje)
  • Ijsblokjes
  • 15 ml dadellikeur
  • 45 ml Corenwijn
  • 1 dadel

Bereiding Date Old Fashioned Cocktail

Allereerst gaat de rietsuiker in een glas. Giet daaroverheen het sodawater (maximaal 10 ml) en begin te roeren zodat je rietsuiker op gaat lossen. Voeg de Angustara bitter toe en roer weer door.

Voeg wat ijsblokjes toe en daarna de dadellikeur. Roer weer door. Vervolgens ga je de Corenwijn toevoegen in 3 scheutjes van 15 ml. Tussendoor steeds een paar blokjes ijs toevoegen en weer even rustig roeren om de smaken te mengen. Als laatste aftoppen met ijsblokjes en een dadel op een stokje erbij doen.

Tip: Extra ijsblokjes toevoegen geeft géén extra kans op verwatering van je cocktail. Al het andere ijs blijft namelijk kouder waardoor het minder snel smelt!

emmi kaas le Gruyère

De combinatie van deze cocktail met de Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP is ontzettend lekker.

Bij de Emmi KALTBACH Creamy kaas serveer je overigens het beste een Twelve Months Delight cocktail. Hoe je die maakt? Dat weet ik niet meer, sorry! Maar kan ik uiteraard nog wel voor je navragen bij de Bartending Academy van Bols als je dat wilt!

Klaar met werken!

Na al dit barre en harde werken is er nog tijd om te netwerken en lekker wat overheerlijke hapjes en drankjes weg te werken. Helaas voor mij geen cocktails meer want ik moet natuurlijk nog naar huis rijden. Maar een toffe ervaring was dit foodpairing event zeker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven