Heb ik een verkeerd signaal afgegeven in de opvoeding?

Emotie eten, het is veel vrouwen waarschijnlijk niet onbekend. Ik heb er zelf ook last van. Van emotie eten, en emotie drinken. Ik ben er niet trots op, maar zo is het nu eenmaal. Als ik een moeilijke tijd doormaak, dan heb ik meer behoefte aan lekkere dingen (lees: chocolade) en aan een wijntje op zijn tijd dan aan gezond eten. Maar hoe ga je hier nu mee om in je opvoeding? Daar liep ik niet lang geleden tegenaan.

emotie eten
Stockfoto van vrouw op bank door Roman Samborskyi

Uitmaken via de app…

Hoe emotie eten en opvoeding met elkaar in relatie staan ontdekte ik dus onlangs. Vlak na het avondeten wees ik Lotte op het feit dat ze een appje had ontvangen. Ik had de app al gezien (per toeval), en ik wilde liever niet dat ze die vlak voor het slapen gaan zou zien, dus vertelde ik haar dat ze een appje had ontvangen.

Gespannen gaf ik haar de telefoon en zag meteen dat ze rood kleurde. Het appje kwam namelijk van haar vriendje die het uitmaakte. Van het uitmaken per telefoon, daar kan je vanalles van vinden, maar dat doet er nu niet toe. Ik vond het vooral heel erg zielig omdat ik weet hoe ontzettend gek ze op die jongen was. De tranen stonden dan ook al in mijn ogen nog voordat ze bij haar over haar wangen rolden. Jasses, wat is verliefdheid toch een eigenaardig iets.

Het verdriet was hevig en ik trok haar op schoot om erover te praten. Maar natuurlijk los je met praten alleen het verdriet op dat moment niet op. Buiten het feit dat ik me afvraag of je dat verdriet meteen moet willen oplossen ben en blijf ik nog altijd moeder. En haar pijn was mijn pijn op dat moment.

Wat ik doe als ik verdriet heb; emotie eten

Terwijl Lotte zich terugtrok en ging douchen haastte ik me naar de supermarkt. Chocolade! Chocolade, thee en een fijne film. Ik kon niets anders bedenken dan dat. Samen lekker op de bank onder een dekentje het verdriet wegwerken met een chocolade shot. Tegen elkaar aan hangen en janken om een zielige film. Daar knap je van op toch?

Zo gezegd zo gedaan. We hebben heerlijk samen gecocooned, genoten van het emotie eten en de film en terwijl lekker gepraat. Tegen de tijd dat ze naar bed ging was het grootste verdriet van dat moment verzacht en kon ze toch fijn slapen.

Emotie eten verkeerd signaal in opvoeding

Pas toen ik haar naar bed bracht stond ik stil bij het feit dat ik dit waarschijnlijk he-le-maal verkeerd heb aangepakt. Ik heb mijn drang tot emotie eten niet alleen voor mezelf uitgevoerd, maar ook nog eens als oplossing aan mijn dochter aangeboden. Waarschijnlijk geen oplossing-uit-het-boekje als je je kind wil leren met emoties om te gaan.

Ik wil (uiteraard) van mijn kind geen emotie eter wil maken, laten we dat voorop stellen. Toch was het mijn eerste natuur om dit zo te regelen. Soms kan je de behoefte om je kind iets té veel te verwennen toch niet weerstaan? Als ik er over nadenk snap ik ook wel dat dit niet de oplossing voor verdriet is en dat wil ik Lotte dan ook meegeven voor de toekomst. Alhoewel eten natuurlijk best wel gelukkig kan maken, maar dan eerder de gezonde variant van het eten.

Hoe zouden jullie dat aanpakken? Herken jij dat emotie eten ook of helemaal niet?

Maakt eten nu echt gelukkig?

Hoe meer ik er over nadenk hoe vreemder ik het van mezelf vind dat ik het zo heb aangepakt. Want ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat eten echt gelukkig maakt. Alleen dan niet het emotie eten, maar juist gezond eten. Want gezond eten vermindert stress, beschermt je tegen ziektes én zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. In sommige etenswaren zitten namelijk stofjes die een seintje sturen naar je hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Of alerter. Of kalmer. En geluk is een belangrijk goed! Vandaar ook dat dat centraal staat bij de HEMA zorgverzekering.

Het typische is dat gezond eten bij mij zelf ook deels gepaard gaat met het jaargetijde. Misschien herken jij dat ook wel. Tegen de tijd dat het lekker weer begint te worden kan ik bijvoorbeeld een stuk makkelijker gezond eten en leven. Heb ik minder behoefte aan ongezond comfort food en ook minder last van emotie eten.

Guilty pleasures die wél werken in plaats van emotie eten

Een van mijn guilty pleasures is bijvoorbeeld dit gezonde pannenkoeken recept. Heel lekker, maar ook nog eens vol gezonde ingrediënten in plaats van ongezonde. De reden waarom ik dit op zo’n ‘behoeftig’ moment niet pak is dat het niet makkelijk genoeg is. Ik moet het toch weer klaarmaken in plaats van het emotie eten dat voor het grijpen ligt. Maar misschien heb jij nog andere tips voor me?

Afijn, heb jij nog wat comfort food, of een lievelingsrecept dat deels past in het rijtje emotie eten, maar dat toch ook niet te ongezond is? Deel jouw gezonde lievelingsrecept dan op de site van de Hema zodat alle vrouwen daarvan kunnen profiteren en je nog leuke prijzen kan winnen ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven