Wat kun je doen met voeding bij endometriose en menstruatieklachten?

Weinig vrouwen kijken uit naar hun menstruatie. Pijn of veel bloedverlies is waar veel vrouwen maandelijks last van hebben. Het hoort erbij wordt er vaak gezegd. Maar klopt dat wel? Heb je al eens over endometriose en je voeding nagedacht? Een endometriose dieet kan je helpen.

Zeker als pijnstillers niet meer genoeg helpen en je dwars door alle maandverbanden en tampons lekt is het belangrijk om te kijken wat je daaraan kunt doen. Want wees eerlijk, je leven wordt hier niet fijner van.

endometriose dieet en voeding tips

Als er endometriose geconstateerd wordt en wat een dieet kan doen

Met een beetje geluk neemt de huisarts jouw klachten serieus en stuurt je door naar de gynaecoloog. En schrik je als de gynaecoloog je vertelt dat je endometriose hebt. Je eerste reactie is misschien om het internet af te struinen naar meer informatie.

En dan kom je van alles tegen. Zoals wat je met voeding kan doen bij endometriose. Voeding???? Kan dat echt wat doen? Jazeker. Inmiddels zijn er al zoveel vrouwen die door voeding minder klachten hebben dat er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan in het universitair medisch centrum in Amsterdam.

Een endometriose dieet kan dan ook de oplossing voor je zijn. Maar misschien wil je eerst weten wat endometriose is.

Wat is endometriose, welke klachten heb je en wat doet een dieet?

Endometriose is een aandoening waarbij er weefsel zit in je buik wat lijkt op baarmoederslijmvlies maar het niet is. Alhoewel endometriose helaas nog een vrij onbekende ziekte is, hebben naar schatting maar liefst 1 op de 10 vrouwen dit.

Endometriosehaarden en cystes

Het weefsel kan heel dun zijn in de vorm van endometriosehaarden die moeilijk te zien op een MRI maar het kunnen ook goed zichtbare cystes zijn die meestal in de eierstokken zitten of in de buurt daarvan.

Dit weefsel reageert mee op je maandelijkse cyclus en kan allerlei verschillende klachten geven en soms ook vreemd genoeg nauwelijks klachten. Waarom de ene vrouw wel veel klachten heeft en de andere vrouw niet is nog onbekend. Maar dat voeding en endometriose een link hebben en dat een dieet kan helpen, dat is inmiddels wel duidelijk.

Veel voorkomende klachten bij endometriose

Veel voorkomende klachten zijn menstruatiepijn waar geen pijnstiller tegenop kan, ovulatiepijn, heftig bloedverlies, vruchtbaarheidsproblemen en stoelgang-en plasklachten met name rondom de ovulatie of menstruatie.

Van deze klachten wil je graag af. In het ziekenhuis bestaat de behandeling uit hormoonmedicatie en of operatie om de endometriose zoveel mogelijk weg te halen. Misschien wil je dat niet en ga je op zoek naar andere oplossingen. Dan kom je al gauw uit op de rol van voeding bij endometriose en een dieet.

Hoe ‘verkeerde’ voeding endometrioseklachten, menstruatiepijn en bloedverlies erger maakt  

Voor de meeste vrouwen met endometriose of menstruatieklachten zijn de menstruatiepijn en het heftige bloedverlies de klachten waar ze zo snel mogelijk van af willen.

Verkeerde voeding kan het erger maken, een dieet met goede voeding kan je juist helpen als je endometriose hebt.

Misschien vraag je je af hoe dat kan. Nou het zit zo.

Menstruatiecyclus, spijsvertering en endometriose dieet

Alle systemen van het lichaam hangen met elkaar samen en hebben elkaar nodig. Dit betekent dat de menstruatiecyclus niet op zichzelf functioneert maar onder andere de spijsvertering daarbij hard nodig heeft. En dat is de weg die je met endometriose en een dieet kan bewandelen.

Dit klinkt simpel en vanzelfsprekend maar het wordt nog te vaak over het hoofd gezien door artsen en vrouwen zelf. Hoe die verschillende systemen nu met elkaar in verband staan leg ik je uit aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: een steen op je maag

Je hebt vast wel eens teveel gegeten. Er kan niets meer bij en het lijkt alsof er een steen op je maag ligt en je buik zwelt op alsof je een Michelinmannetje wordt.

Dan realiseer je je dat dit verkeerd voor je was. Of misschien moet ik wel zeggen, vooral teveel. De vertering ligt zo goed als stil en het eten stagneert in je darmen. Vergelijk het met in een file staan. Er is teveel verkeer op de weg, het stroomt niet meer door.

Als je dan ook nog ongesteld bent of endometriosehaarden bij de darm hebt, zul je van je voeding meer last hebben en kan het juiste dieet helpen. Het kan zijn dat je meer pijn krijgt of een verstoorde stoelgang: obstipatie of net andersom juist diarree.

Zeker als je endometriosehaarden hebt bij de darmen ben je daar meer gevoelig voor rondom de menstruatie. Omdat het stagneert in je darmen heeft dit ook effect op de organen die daarbij in de buurt liggen. En laat nu net de baarmoeder daar zo dichtbij liggen.

De baarmoeder stagneert dus mee. Dit geeft pijn als je ongesteld bent -ook als je geen endometriose hebt- en soms ook bloedklonters. Die bloedklonters zijn een goed voorbeeld hoe het bloed dat vloeiend moet stromen, gaat ophopen tot klonters.

De ellende is dat die bloedklonters voor extra menstruatiepijn zorgen omdat die klonters niet zo makkelijk afgevoerd kunnen worden. Het zit namelijk verstopt. Dus behalve dat het verstopt zit in je darmen, verstopt het ook in je baarmoeder. Dubbel pech dus.

Als die bloedklonters dan eindelijk eruit zijn, volgt er meestal een golf van bloed erachter aan.    

Voorbeeld 2: uitputting, bloedverlies en vicieuze cirkel

In het vorige voorbeeld liet ik je zien wat er gebeurt als je teveel hebt gegeten. In dit voorbeeld leg ik uit wat er gebeurt als je teveel bent uitgeput.

Van een forse menstruatie met veel bloedverlies kan je enorm uitputten. Sommige vrouwen hebben dagen nodig om bij te komen.

Niets werkt dan op volle kracht en zo ook je spijsvertering. Het lichaam is zo verzwakt geraakt dat het de kracht mist om voedsel goed te verteren.

Het gevolg is dat je minder voedingsstoffen uit je voeding haalt terwijl je dat juist extra nodig hebt om al het bloedverlies te compenseren. Hierdoor kom je in een cirkel naar beneden terecht.

Je hebt eerst veel bloedverlies gehad in je menstruatie, vervolgens kan je lichaam het onvoldoende compenseren en na een volgende menstruatie ben je nog meer uitgeput en kun je nog minder compenseren.

Dit heeft als gevolg meer menstruatiepijn en meestal nog meer bloedverlies door uitputting.

Welke voeding je het beste wel kan eten bij endometriose en wanneer

Misschien vraag je je nu af: maar wat kan ik nu het beste wel en niet eten qua voeding als ik dit ervaar of last heb van endometriose en kan ik een dieet volgen?

Een boek met het juiste dieet en tips over voeding bij endometriose

Nou hierover is een boek geschreven dat uitgebreid beschrijft wat je wel en het beste niet kunt eten volgens de westerse en Chinese voedingsleer.

Het bijzondere aan dit boek is, is dat je in eenvoudige taal uitleg krijgt hoe de verschillende systemen met elkaar samenwerken en wat je kunt eten bij welke soort klacht.

Je kunt zelf kiezen of je meer de westerse voedingsleer hierin wilt volgen of de Chinese voedingsleer.

Sommige voedingsmiddelen zijn extra uitgelicht. Volgens de Chinese voedingsleer heeft ieder voedingsmiddel een medische werking.

Aubergines en rode peper

Zo heeft men ontdekt dat aubergines en rode peper menstruatiepijn kunnen verminderen. En heb je last van menstruatiepijn én veel bloedverlies? Dan zijn rode bietjes bij uitstek voor je geschikt. Rode bietjes verminderen menstruatiepijn en zorgen er ook voor dat je het verloren bloed makkelijker compenseert.

Van die wetenschap kun je gebruik maken als je ongesteld bent.

Het boek staat vol met recepten en gelukkig zijn er ook recepten voor de ‘guilty pleasures’ zoals repen, taarten, desserts en broodjes.

De recepten zijn eenvoudig te maken en prima geschikt voor huisgenoten die géén last hebben van hun menstruatie.

Gecombineerd met een uitgebreide uitleg hoe endometriose en menstruatieklachten kunnen ontstaan levert dit boek een dieet met voldoende handvatten op om zelf de touwtjes in handen te nemen.

En dat is nog lekker ook. Voorproefje? Kijk dan eens naar dit recept voor rode bietjesmousse met walnoot.

Voor het gemak volgen hier alvast 8 tips die je kunt toepassen als je ongesteld bent.

8  Voedingstips voor tijdens de menstruatie

1. Vermijd gefrituurd voedsel om menstruatiepijn te voorkomen.Gefrituurd voedsel is zo zwaar verteerbaar dat je er meer menstruatiepijn van kunt krijgen.

2. Laat koud voedsel (zoals yoghurt) en koude dranken (zoals smoothies) achterwege; je lijf heeft warmte nodig tijdens de menstruatie.

3. Kies voor een warm ontbijt zoals havermoutpap zonder zuivel, met verwarmende kruiden als kaneel en kardemom.

4. Kies voor licht verteerbare maaltijden om voedselstagnatie, en menstruatiepijn als gevolg daarvan, te voorkomen. Kies voor (maaltijd)soepen, gekookte rijst met gestoomde groente en een klein beetje gestoofde vis of vlees.

5. Verwerk wat gember en kurkuma in je maaltijden. Deze kruiden staan erom bekend dat ze menstruatiepijn kunnen verminderen.

6. Je spijsvertering werkt het best tot pakweg 14.00 uur. Maak gebruik van die wetenschap en neem de zwaarste maaltijd van de dag rond lunchtijd. Menstrueren kost al genoeg energie.

7. Lunchen op het werk? Laat salade en brood staan en neem in plaats daarvan een thermosfles maaltijdsoep mee van huis.

8. Zin in zoet? Vermijd suiker(producten). Kies liever voor gedroogd fruit, zoals pruimen en abrikozen of dadels. Zo krijg je meteen de goede bouwstoffen binnen die nodig zijn om het bloedverlies tijdens de menstruatie te compenseren.

Wil je meer weten over het ontstaan van dit boek en het verhaal erachter? Check dan eens Stephanie van Hulst die al meer dan 15 jaar vrouwen behandelt met endometriose en menstruatieklachten.

Via de site endometriosetelijf.nl. kun je het boek Endometriose en menstruatieklachten te lijf – de helende kracht van voeding voor vrouwen bestellen. Bijzonder: je kunt het boek 30 dagen gratis proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven