Dit is wat wij in ons nieuwe huis doen om energie te besparen

Energie besparen is bij ons altijd al een dingetje geweest. Wij proberen er bewust mee bezig te zijn, maar het is een kunst om de kinderen daar ook in te betrekken. Nu -in ons nieuwe huis- is het helemaal belangrijk dat we aanpassingen doorvoeren om energie te besparen, want de rekening die de vorige bewoners hier maandelijks kregen… die is niet mals!

Het verbruik in ons nieuwe huis; tijd om energie te besparen!

Allereerst zal ik je eens laten zien wat de vorige bewoners aan kosten hebben als het ging om het energieverbruik.

energie besparen op verbruik

Het is nogal een slechte foto, maar het verbruik is er duidelijk op te zien. Op jaarbasis verbruikten zij 4.378 m³ aan gas en 7.820 kWh elektriciteit. Wat een enorme hoeveelheid is dat hè. Voor ons dan ook een van de eerste vereisten in ons nieuwe huis; energie besparen.

Wat verbruikt een gemiddeld huishouden aan energie?

Kijkend naar een gezin met 4 personen ligt het elektriciteitsverbruik gemiddeld op 4500 kWh op jaarbasis (dat scheelt nogal met hierboven) en 1700 m³ gas!

Besparen op de energie kosten en het verbruik komen bij ons voort uit twee verschillende behoeftes. Uiteraard willen we graag het maandelijkse termijn bedrag (bij de vorige bewoners € 358,00/maand) verlagen, maar ook met het oog op het milieu vinden wij het belangrijk om hier iets in te doen.

Dit gaan we doen om energie te besparen

We zullen ons eerst moeten richten op noodzakelijke aanpassingen in ons huis die betrekking hebben op isolatie. We hebben in juni al een overcapaciteit aan zonnepanelen laten leggen, maar daarmee dringen we het verbruik natuurlijk nog niet terug, het wordt er alleen goedkoper van, dat gelukkig wel.

1. Noodzakelijke aanpassingen nieuwe huis

Inmiddels hebben we nog twee andere besluiten genomen als het gaat om het besparen op energie en het terugdringen van het verbruik:

  • isolatie van de spouwmuren
  • dubbel glas

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar deze ‘basic’ oplossingen om te besparen oo je verbruik van energie zijn in ons nieuwe huis helaas nog niet toegepast. En dat gaat – jammer maar helaas- eerst nog een bom geld kosten voordat we kunnen besparen.

Maar als deze isolatiemaatregelen genomen zijn hoop ik toch dat we ongeveer € 100,00 – € 125,00 per maand kunnen gaan besparen. Het blijft daarnaast voor ons van belang om ieder jaar weer opnieuw energie te vergelijken. Frank checkt dat jaarlijks, zo hebben we altijd weer de -voor ons- laagste aanbieder.

energie besparen
ps… niet dat je denkt dat er wijn in die glazen zit hè, dat is een sapje… de kids maken het gezellig onder een dekentje

2. Een dekentje op de bank

Het is de enige gezellige manier van energie besparen 😉 en zit er bij ons al ingebakken. Niet alleen bij mij, maar ook bij de kinderen. Sterker nog… er wordt hier in huis gevochten op de corensy dekens die op onze bank liggen 😉 . Het is denk ik het enige punt waarop ik de kinderen niet meer hoef op te voeden. De verwarming gaat hier niet zomaar een graadje hoger, want wij liggen standaard op de bank met een lekkere deken over ons heen. Lekker knus!

3. Energie besparen met eventuele zonnecollectoren

Een andere mooie manier om energie te besparen kan door middel van zonneboiler en collectoren. Geen panelen zoals we nu al hebben liggen die elektriciteit opwekken, maar collectoren die rechtstreeks het water verwarmen om te kunnen douchen. Ik heb hiervoor inmiddels een verzoek tot informatie neergelegd bij verschillende bedrijven om eens te kijken of dit voor ons interessant is. Ik zie het om me heen al regelmatig en volgens mij kan dit in veel huizen toegepast worden.

4. Waterbed en thuistap de deur uit!

We weten allemaal wel dat sommige elektrische apparatuur enorm veel verbruikt op jaarbasis. En als je het hebt over het besparen op energie dan zit daar ook een deel van je winst. Een waterbed verbruikt bijvoorbeeld 1200 kWh op jaarbasis (slik), maar ook de leuke thuistap kan er wat van.

Als je de thuistap niet alleen tijdelijk voor een verjaardag gebruikt, maar altijd ‘aan’ hebt staan, dan verbruikt deze tot wel 500 kWh op jaarbasis. Zo wordt je biertje wel héél duur!

5. Vaker je was buiten drogen

Niet alleen een stuk goedkoper, je was buiten droger, maar ook een stuk lekkerder toch? Ik vind het altijd heerlijk fris ruiken. Nu heb ik de mazzel dat we in ons nieuwe huis waslijnen hebben hangen die mooi opzij van het huis hangen zodat ik vanuit de kamer/keuken niet tegen de was aan hoef te kijken.

6. Zet je airco op tijd weer uit om energie te besparen

Wij hebben de afgelopen zomer airco’s gekocht om lekker te kunnen blijven slapen. Daarmee staat de airco de hele nacht aan, maar willen we hem overdag uit hebben. Nu zijn we dat een aantal keren vergeten, maar dan liegt het energieverbruik er niet om. Simpel gezegd, het overdag uitzetten van de airco zorgt voor duidelijk besparen op je energie en scheelt je zo’n € 3,00 per 24 uur!

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Als je wilt besparen op energie, check dan onderstaande tabel eens met het verbruik per apparaat. Dat ouderwetse verlichting meer energie kost dan LED-verlichting wist je vast al, maar we hebben heel wat meer energie-slurpers in huis. Zo zie je precies waar je de grootste voordelen kan behalen. Natuurlijk is het ook van belang om te blijven kijken naar je energieleverancier.

Apparaat kWh  
Airco 450  
Aquarium (met pomp en licht) 1029  
Elektrische boiler (> 20 l) keuken 1870  
Koelkast (label A) 220  
Kookplaat 180  
Laptop 300  
LED-televisie 155  
Mobiele telefoon 10  
Quooker 85  
Slowcooker (bij iedere dag gebruik) 250  
Stofzuiger 80  
Stoomcabine 180  
Thuistap 500  
Vaatwasser 250  
Verlichting 500  
Vriezer (A++) 210  
Wasdroger 230  
Wasmachine A+++ (gemiddel 220 wasbeurten per jaar) 168  
Waterbed 1200  
     

Nog meer informatie over energieslurpers vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven