Energie besparen met je inrichting doe je zo

Wist je dat je met de keuzes die je in je inrichting maakt ook energie kan besparen in huis? Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, maar werd toch nieuwsgierig tijdens onze verbouwing en ging op onderzoek uit.

energie besapren in huis

Energie besparen in huis door je inrichting

Als jullie mijn blogs over onze verbouwing beu zijn, dan wil ik bij voorbaat even mijn excuses aanbieden. Hier heb je er namelijk weer eentje. Maar misschien is dit er wel eentje waar je echt wat aan hebt, ik heb er in ieder geval van geleerd. Tijdens het verbouwen van onze woonkamer en keuken hebben we voor enorm veel keuzes gestaan. Zoals iedereen die aan het verbouwen is natuurlijk. En heel eerlijk gezegd maak ik de meeste keuzes op basis van wat ik mooi vind of wat ik praktisch vind.

Ik heb er niet eerder bij stilgestaan dat de keuzes die je in huis maakt ook van invloed zijn op het besparen van energie. Maar inmiddels dus wel en ik geef jullie in dit blog graag mee wat ik geleerd heb tijdens ons klussen en het sparren over de inrichting.

Besparen van energie met je lampen

Dit is een open deur natuurlijk, dat snap ik ook wel 😉 . Maar ik kan geen blog schrijven over besparen van energie in huis en dan de lampen niet noemen, toch? Zorg ervoor dat je bij alle keuzes die je maakt over je verlichting uitgaat van verlichting met led lampen. Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Dat is heel wat als je het gebruik van een jaar optelt. Dus heb je nog gloeilampen in huis? Vervang je lampen!

Geef je muren een lichte kleur en bespaar op de energie in je huis

Heel direct verbonden met bovenstaande manier van energie besparen in huis is bij het schilderen er rekening mee houden dat je lichte kleuren gebruikt. Sterker nog, liefst gebruik je helder wit als muurverf. Helder wit weerkaatst namelijk het daglicht het beste waardoor je ruimte nóg lichter lijkt dan hij al is. En je raadt het al… dan hoef je minder snel je licht aan te doen.

Gebruik overgordijnen om energie te besparen

Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat mensen kiezen voor overgordijnen in huis. Wij hebben ze ook niet. Maar gordijnen hebben niet alleen de functie dat ze sfeerverhogend zijn, of zorgen voor een goede akoestiek. Ze zijn ook van belang voor het besparen van energie in huis. Ze houden in de avond de warmte in je woonkamer beter vast waardoor het sneller comfortabel warm is en je minder hoeft te stoken. Hou wel in de gaten dat je bij de keuze voor gordijnen ervoor zorgt dat deze niet voor de verwarming hangen als die aanstaat. Dan werkt het averechts.

Kiezen voor een stalen deur in huis? Pak er dan eentje met kozijn!

Net als in al die andere gave instagram huizen wilde ik ook graag een stalen deur in huis. En gelukkig komen ze er ook, maarliefst twee stuks. We krijgen een stalen schuifdeur van de eetkeuken naar de bijkeuken en een stalen deur met kozijn tussen de eetkamer en de hal. Voor die laatste deur hebben we bewust gekozen voor een stalen deur mét kozijn. Ik heb ook even verlekkerd gekeken naar de stalen taatsdeuren die ik eigenlijk nog nét wat mooier vind. Maar omdat deze variant geen kozijn heeft waar de deur in sluit zijn er altijd smalle openingen waar je luchtdoorvoer krijgt.

Aangezien onze hal een vide heeft en dus helemaal open is tot boven aan toe leek een taatsdeur op het gebied van comfort én energie besparen in huis voor ons dus echt niet de juiste keuze.

Bepaalde raamdecoratie is beter qua isolatie dan andere

We hebben het hierboven al gehad over gordijnen, maar er zit ook verschil in raamdecoratie als je het hebt over energie besparen en isolatie van je huis. Zo hebben duettes bijvoorbeeld de eigenschap dat ze door de honinggraatstructuur beter isoleren. De lucht die in de honinggraat blijft ‘staan’ werkt extra isolerend. In de winter houdt het de warmte beter binnen en in de zomer houdt het de warmte beter buiten, ideaal toch?

ps… hou in de gaten dat -ondanks dat besparen op energie in je huis een goede gewoonte is- ook ventileren van je woning heel belangrijk is. Hou dus nooit alles potdicht, maar gooi regelmatig juist alles even open om weer frisse lucht binnen te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven