De 10 energie besparende producten die wij in huis gebruiken

Energiebesparing is belangrijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker op dit moment nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Vandaar ook dat wij ons richten op allerlei energie besparende producten tijdens het verbouwen.

We willen graag ons steentje bijdragen als het gaat om duurzaamheid, maar ook zeker naar de toekomst kijken om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie zonder dat we direct afscheid hoeven te nemen van eventuele luxe producten.

Daarnaast willen we ook in de toekomst zo weining mogelijk vaste lasten hebben, waardoor we nu -bij alle investeringen die we doen- kijken hoe we alles zo energiezuinig mogelijk aan kunnen pakken.

energie besparende producten in huis

De top 10 energie besparende producten die we in huis hebben

Helaas weten veel mensen niet waar ze moeten beginnen met het besparen van energie in huis. Los van de ledlampen natuurlijk, daar is iedereen tegenwoordig wel bekend mee. In dit artikel delen we 10 tips die je kunnen helpen bij het kiezen van energie zuinige producten, zodat ook jij kan starten met besparen.

Ik wil daarbij overigens beginnen bij het begin. Namelijk zelf je energie opwekken bijvoorbeeld met behulp van Sungevity. Dit vinden wij een belangrijk element in onze energieketen. Ook al kan je de energie nu zelf nog niet makkelijk opslaan, als de batterijen er straks eenmaal (betaalbaar) zijn dan kan je je volledige energievoorziening zelf verzorgen.

Los daarvan zijn er zeker nog tal van andere energie besparende producten die je kan gebruiken om je verbruik -en daarmee je vaste lasten- zoveel mogelijk te beperken.

1. De grote aanpassingen bij het verbouwen van ons huis

Laten we even starten met de grote aanpassingen die wij tijdens de verbouwingen gedaan hebben om energie te besparen.

  • We hebben overal HR++ glas geplaatst
  • We zijn momenteel bezig met het isoleren van het dak
  • We hebben de spouwmuren geïsoleerd
  • Thermische ondervloeren gelegd bij de pvc vloer die we geplaatst hebben
  • Schrotenplafonds gesloopt en vervangen door gipsplafonds waarbij we ook weer isolatie in de plafonds hebben toegevoegd

Maar er zijn ook tal van kleinere aanpassingen en energie besparende producten die je kan toepassen. Ze hoeven niet altijd veel te kosten, maar zorgen er wel voor dat het behaaglijker is in huis en dat je energie bespaart in huis.

Bron: Bol.com

2. Voeg een douchetimer toe aan je energie besparende producten

Dit hebben we onlangs toegevoegd aan onze energiebesparende producten. Zo’n timer kost (bijna) niets maar maakt je wel bewuster van je douchepartij. Nu is dat bij Frank en mezelf niet meer echt nodig, maar de kinderen kunnen nog wel wat bewustwording gebruiken.

En persoonlijk vind ik bovenstaande douchetimer nog best een chique ding!

Bron: Warmpies
Bron: Warmpies

3. Een Warmpie voor op de bank

We hebben tegenwoordig niet alleen een Stoov kussen voor op de bank, maar ook een heerlijke Warmpie. Deze hebben we gekregen om uit te proberen en Lotte en ik willen niet meer zonder. Heerlijk ‘snuggelen’ en cosy op de bank hangen, zonder gevechten om een dekentje.

Een van de energie besparende producten die ik niet meer zou willen missen!

Bron: zelfenergiebesparen

4. Een radiator ventilator

Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Helaas kunnen wij nog niet zonder radiatoren en hebben we geen vloerverwarming. Maar met dit kleine apparaatje -dat je met magneten aan de onderkant van een radiator clickt- komt de opgewarmde lucht sneller de ruimte in.

slowcooker recept met witlof

5. Een inductiekookplaat en slowcooker

Als je kijkt naar de producten die je gebruikt om te koken dan is een inductiekookplaat al een energie besparend product ten opzichte van een gewoon gasfornuis.

Maar heb je al eens nagedacht over een slowcooker? Het verbruik van een slowcooker is echt minimaal, ook al staat deze soms 8 uur aan.

6. Tochtborstel onder de buitendeur

Bij onze nieuwe voordeur zat deze direct inbegrepen, maar de achterdeur van ons huis is nog steeds een oude achterdeur. Daarvan kan je wel stellen dat deze niet zo heel goed meer past en dat een tochtborstel voor deze buitendeur geen overbodige luxe is!

Check de buitendeuren om te kijken of deze energie besparende producten ook voor jullie handig zijn om aan te schaffen.

7. Een dubbel geïsoleerd kattenluik

Een tochtvrij kattenluik is ook geen overbodige luxe. Alhoewel we deze nu nog niet hebben wordt het wel tijd dat we die eentje aanschaffen.

Als de wind verkeerd staat, dan waait het luikje namelijk gewoon zo open! Dat is niet bepaald energiebesparend natuurlijk.

Daarnaast is ons huidige kattenluik ook nog enkelwandig, dus sowieso niet isolerend. Staat op de tot do lijst van nog meer energie besparende producten in huis dus!

8. Extra zonnepanelen aanschaffen voor nog meer energie besparende producten

Het lijkt misschien voor een buitenstaander overbodig, maar om écht klaar te stomen voor de toekomst en een licht variant van ‘off grid’ te behalen met ons huis willen we graag nog meer zonnepanelen kopen.

We hebben er al 36 liggen, en die dekken ons energieverbuik momenteel wel, alhoewel we nog even moeten kijken wat de winter doet met het verbruik van ons zwembad.

Maar op onze wensenlijst staat nog een warmtepomp. Geen lucht warmte pomp in de vorm van een airco (ja, die ook, maar dan voor boven), maar een water/water warmtepomp. Dit is een van de betere energie besparende producten omdat je hiermee ook volledig van het gas af kan.

Uiteraard valt deze niet onder de kleine investeringen en moet hier eerst weer voor gespaard worden. Maar wij zijn wel overtuigd van de werking ervan. Vanwege de extra elektriciteit die we dan gaan gebruiken zijn de extra zonnepanelen dan ook weer ‘nodig’.

9. Energie besparende producten: een brievenbus borstel

Deze wil ik jullie niet onthouden. Zelf hebben we hem niet nodig, want wij hebben onze brievenbus aan de straat staan. Maar heb je een huis met brievenbus in de voordeur? Dan is een brievenbusborstel echt een must als je op je energie wilt besparen.

Quooker Fusion kokend water kraan

10. Quooker is niet energiebesparend, een waterkoker wél!

Heb je een quooker in huis? Realiseer je dan dat deze niet bij de energie besparende producten hoort. Wel overigens als je de quooker afzet tegen een ketel met water koken op het vuur. Maar niet vergeleken met een elektrische waterkoker.

Wil je besparen? Dan zou je er dus goed aan doen om je water te koken in een waterkoker en je quooker uit te zetten. Alleen op het gebied van waterbesparing laat je dan weer wat liggen, want daarin is de quooker weer beter 😉 .

Welke energie besparende producten hebben jullie al in huis? En kan je nog wat extra’s doen? Er zijn namelijk nog veel meer energie besparende producten om te bedenken. Heb je nog aanvullingen? Laat het ons gerust weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven