Energiebesparing voor ouders: zo maak je je hele gezin én leven groener

Aan het einde van het jaar valt er een hoop post op de mat. Niet alleen kerstkaarten en uitnodigingen voor nieuwjaarsborrels… Maar bij ons ook de jaarafrekening van de energieleverancier. Toch altijd weer een spannend moment want in de loop van het jaar wordt de energiebesparing bij ons langzaamaan weer wat minder. Als ik niet oplet kan ik zomaar een kater overhouden aan die jaarafrekening. Want energie verbruiken, dat kost een hoop geld. En dus is energiebesparing eigenlijk standaard een van mijn goede voornemens.

energiebesparing

Niet alleen vanwege die rekening trouwens, ook gewoon omdat ik wat bewuster wil omgaan met energie. Ook behoefte aan meer energiebesparing? Lees dan mijn praktische tips voor energiebesparing. Fijn voor je portemonnee, maar ook voor onze aarde! Want met allebei moeten we immers een beetje zuinig omspringen.

Energiebesparing: tijd om te vergroenen

Als we Donald Trump moeten geloven valt het allemaal nog wel mee met die klimaatverandering en vervuiling van de aarde. Als we de wetenschap moeten geloven, staan we er slecht voor. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in die laatste. Onze oceanen zijn veranderd in een plastic soep. Bossen kappen we massaal voor landbouw en veeteelt. En we rijden en vliegen heel wat af.

Ook als het om energieverbruik en energie besparen gaat halen veel mensen hun schouders op. Verbazingwekkend, zeker als je kinderen hebt. Want de wereld die wij kapot maken, is dezelfde wereld waarin zij moeten opgroeien. En over een aantal jaar zijn hun kinderen aan de beurt. Wat is er dan nog van de aarde over, als we op dit tempo doorgaan?

Een beter milieu begint bij jezelf. Dus in plaats van te kijken naar de politiek (afgaande op The Donald geeft dat sowieso weinig hoop) kan je ook kijken naar jezelf. Hoe maak ik de wereld groener? Hieronder vind je tips voor energiebesparing. Daar is je portemonnee ook meteen blij mee… Maar Moeder Aarde al helemaal.

Energiebesparing voor en door ouders

Het krijgen van kids is al niet de meest duurzame beslissing… En dan laten die bengels ook nog o-ve-ral het licht branden. De wasmachine én de vaatwasser draaien overuren. En al die spelcomputers slurpen ook stroom. Hoe zorg je er dan toch voor dat jouw gezin zo groen mogelijk is? Het kost je even wat energie – maar dan kan je wel degelijk wat bereiken op het gebied van energiebesparing. Lees onderstaande tips maar eens door.

gemiddeld energieverbruik, tijd voor energiebesparing?

1. Wees je bewust van je energieverbruik

Dat de televisie en de lamp boven de bank stroom kosten, dat weten we allemaal. Maar welke verbruikt het meeste? Je zou misschien direct voor de tv gaan… En toch zijn er tegenwoordig een heleboel modellen televisies die zuiniger zijn dan een ouderwetse schemerlamp. Stap 1 als je gaat voor energiebesparing? Bewustwording. Het is niet het meest interessante onderwerp om je in te verdiepen, dat geef ik toe. Maar als je een beetje research doet naar je energieverbruik en ook naar de details kijkt, kan het je interessante inzichten opleveren. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van een quooker.

Vervang lampen in je huis door LED verlichting. Een gewone lamp in huis? Dat kan écht niet meer en het is zo’n beetje de makkelijkste vorm van energiebesparing. Minstens net zo belangrijk: neem je energieleverancier eens goed onder de loep. Hoe groen is die eigenlijk? Met een energievergelijker kan je uitzoeken of jouw leverancier eigenlijk wel echt bij jou groene bedoelingen past. En bekijk eens wat voor mogelijkheden er nog meer zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, of een elektrische auto. Een combinatie is al helemaal mooi: rijd je auto eigenlijk op zonne-energie 😉 . Consuminderen en energiebesparing, daar draait het eigenlijk om.

2. Geef je kids een lesje ‘groen leven’

Energiebesparing is één ding als je er zelf voor gaat. Maar het is helemaal mooi om je kids er nu ook al een lesje in mee te geven. Jong geleerd is oud gedaan! En trouwens, je kids bewuster leren omgaan met energie hóeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wil jij ook een stap maken in duurzaam opvoeden en energiebesparing? Doe het gewoon spelenderwijs. Lees dit blog maar eens, met 5 tips om je kids energiebewust te maken.

3. Houd een ‘stroom-vrije’ dag

Is het gelukt, en zitten jullie allemaal op één groene lijn? Gaan jullie samen, als gezin, voor energiebesparing? Omdat er dan extra centjes over blijven waar je iets leuks van kan gaan doen met het gezin bijvoorbeeld. Maar vooral ook omdat de wereld daar een fijnere plek van wordt? Dan zijn jullie er klaar voor: een stroom-vrije dag.

Helemaal geen stroom verbruiken is een uitdaging en alleen geschikt voor de extreem gevorderden op het gebied van energiebesparing. Toch is het eigenlijk ook leuk om te doen, of in ieder geval te proberen. Zie het als een soort spelletje.

Plan een dag waarop je extra goed let op je stroomverbruik. Geen telefoons aan de oplader en de televisie een dag uit. Verzamel kaarsen en doe een spelletje bij kaarslicht, dat is nog leuk ook. En wist je dat de afwas, als je hem samen doet, ook gewoon een gezellige activiteit kan zijn? We zijn er zó aan gewend om op aan- en uit-knoppen te drukken, dat we soms vergeten dat we die helemaal niet per se nodig hebben. Dus haal het Monopoly bord maar tevoorschijn; kijken jullie die film morgen wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven