Wat doe je met je energiecontract bij een verhuizing?

Energiecontracten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ze zijn de afgelopen maanden continue onderwerp van gesprek geweest. Op social media, op het nieuws en zelfs op verjaardagen. Omdat wij zelf nog een gunstig contract hebben en een tijdje geleden verhuisd zijn zocht ik nog eens uit hoe het nu zit met een energiecontract en verhuizing.

Wat moet je doen met je energiecontract en aansluiting? Wat mag je doen? En wat moet je absoluut niet doen?

Energiecontract en verhuizing; dit zijn de do’s en dont’s

Wat moet je doen, wat mag je doen met een energiecontract en je verhuizing en wat moet je absoluut niet doen? De do’s en don’ts.

energiecontract en verhuizing

Wat moet je doen als je gaat verhuizen?

Om te beginnen moet je je energieleverancier laten weten dat je gaat verhuizen. Dat kan al vanaf drie maanden van te voren, maar moet uiterlijk twee weken van te voren. Vaak kan dat gewoon via je energieleverancier online.

Wil je je contract niet meenemen naar je nieuwe woning (spoiler), dan is het belangrijk dat je je contract ook echt opzegt. Én dat je een nieuw energiecontract afsluit bij je verhuizing.

Hou hierbij vanzelfsprekend rekening met de opzegtermijn die je hebt. Meestal is dit geen issue trouwens, want je hebt vaak tijdelijk twee huizen waar je bij beiden nog graag energie wilt hebben. Dus al zou je twee weken van tevoren je verhuizing doorgeven, dan nog ben je waarschijnlijk op tijd met betrekking tot de opzegtermijn, maar check het even voor de zekerheid.

De verschillende vormen van energiecontracten (vast contract, variabel contract en dynamisch energie contract), bespreek ik hieronder nog even met je, inclusief de mogelijkheid tot besparen op je energieverbruik.

Op het moment van je verhuizing móet je in ieder geval de meterstanden noteren en doorgeven. Als je geen slimme meter hebt tenminste, want een slimme meter geeft het in principe zelf door.

Tip: ongeacht of je een slimme meter hebt of niet… controleer de meterstanden en noteer ze. Van je oude huis en je nieuwe huis. Zo weet je precies de eindstand en de beginstand. Mocht je ooit nog iets na moeten kijken, dan heb je het zo bij de hand.

Wat mag je doen met je energiecontract en je verhuizing?

Nu de mooiste; wat mag je doen?

Je mag je energiecontract meenemen bij je verhuizing. En dat kan natuurlijk heel fijn zijn als jij nu een gunstig energiecontract hebt en de energie tarieven de pan uit rijzen.

Lopende energiecontracten op oude en nieuwe adres bij verhuizing

Hierboven vermelde ik het al even; het kan zijn dat je tijdelijk op je oude huis en op je nieuwe huis tegelijk een energiecontract wilt hebben.

In je nieuwe huis ben je al aan het klussen en in je oude huis slaap je nog. Dan is het toch fijn als je overal de lampen aan kan doen bijvoorbeeld.

Bij overstappen naar nieuwe energieleverancier

Ga je van energiecontract overstappen naar een nieuwe leverancier voor je nieuwe huis? Omdat deze goedkopere energie levert bijvoorbeeld? Dan kan je beide energiecontracten gewoon naast elkaar laten lopen. Nogmaals; let op de opzegtermijn van je oude energiecontract.

Hier kan je zien welke energieleverancier je kunt kiezen.

Blijf je bij dezelfde energieleverancier?

Neem je je energiecontract bij je verhuizing mee en blijf je dus bij dezelfde energieleverancier? Dan is het slim om even telefonisch contact met ze op te nemen. Of het online te regelen valt, dat weet ik niet, maar in een telefoongesprek kan je zeker met je huidige energieleverancier regelen dat beide huizen tijdelijk vallen onder je huidige energiecontract.

Als je in je oude huis geen energie meer nodig hebt dan kan het energiecontract volledig op je nieuwe huis gezet worden.

Welke energieleverancier kies je bij je verhuizing ?

Dat kan ik natuurlijk niet voor je bepalen. Maar belangrijk is wel dat je in de gaten houdt dat je energiecontract bij je verhuizing is afgestemd op de behoeftes van je nieuwe huis.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Eventuele zonnepanelen in je nieuwe huis
  • Bekijk het verbruik van de vorige bewoners en vergelijk hun gezinssituatie met die van jezelf; bij het bepalen van het termijnbedrag is het fijn als dit zo goed mogelijk gebeurt. Zomaar het termijnbedrag van je oude huis overnemen is niet slim want dit kan heel erg afwijken van het verbruik in je nieuwe huis
  • Hou rekening met een eventuele warmtepomp in je nieuwe huis, al aanwezige airco’s en/of vloerverwarming qua electraverbruik

De energiecontracten waar je uit kan kiezen

Ik neem nog even snel de energiecontracten met je door waar je tegenwoordig uit kan kiezen.

Vast contract

Dit energiecontract kennen we al van oudsher. Een vast energiecontract is niet altijd even handig, maar in sommige gevallen kan het wel heel fijn zijn.

Een ding is zeker: je weet in ieder geval waar je aan toe bent.

Wij hebben toevallig vlak voor de oorlog met Oekraïne begon ons vaste contract verlengd tegen de -toen nog lage- tarieven. Dat was een mazzeltje, want daardoor hebben we nu nog steeds een heel gunstige prijs.

Alhoewel wij qua electriciteit nauwelijks iets verbruiken met onze hoeveelheid zonnepanelen.

Variabel contract

Het variabele energiecontract is de afgelopen jaren steeds meer in opkomst geweest, maar er zijn ook veel mensen die hiermee in hun vingers hebben gesneden de afgelopen jaren, verhuizing of niet. Want ook als je huidige contract afgelopen is kan je kiezen voor een nieuwe vorm van energiecontract.

En veel mensen hebben een aantal jaren geleden voor variable contracten gekozen waarbij de tarieven enorm gestegen zijn.

Ben jij momenteel toe aan een nieuw energiecontract voor bijvoorbeeld een verhuizing? Dan kan je er van uitgaan dat je op het moment eigenlijk geen vast contract kan afsluiten. Dit wordt nu gewoon niet aangeboden omdat de energieleveranciers hiermee te veel risico lopen.

Met een variabel energiecontract zit je niet aan je leverancier vast want deze is maandelijks opzegbaar. Helaas zijn ook je tarieven iedere maand verschillend en heb je dus geen idee wat je doorberekend krijgt.

Dynamisch contract

Met een dynamisch energiecontract werkt het allemaal nét even anders. Je betaalt namelijk per uur een ander tarief als je energie verbruikt.

Dat kan heel voordelig uitpakken als je precies in de daluren de energie verbruikt. Zoals bijvoorbeeld je vaatwasser die je om 02.00 s’nachts laat draaien. Op dat moment is de vraag naar energie heel laag waardoor je een lager tarief betaalt.

Dit klinkt allemaal heel fijn, maar je weet pas een dag van tevoren op welke momenten de energie het goedkoopste is. Alhoewel daluren over het algemeen iedere dag weer hetzelfde zullen zijn (met uitzondering van het weekend).

Eigenlijk is een dynamisch energiecontract heel handig als je bij je verhuizing bijvoorbeeld slimme apparatuur in je nieuwe huis hebt die je helemaal in kan stellen. Zoals bijvoorbeeld een timer op je vaatwasser, op je wasdroger en dergelijke, waardoor dit energie besparende producten worden met dit contract.

Welk energiecontract kies jij bij je verhuizing?

In principe ben je zelf vrij om te kiezen welk energiecontract jij na je verhuizing wilt afsluiten. Behalve dan dat een vast contract lang niet door iedere energielevernacier aangeboden wordt.

Welk type contract vind jij momenteel het aantrekkelijkste?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven