Engelse les in de kleuterklas; mijn kleuter speaks English!

Niet iedere school doet er aan mee, maar bij Yvonne haar kleuter geven ze op school wel Engelse les in de kleuterklas. 

engelse les in de kleuterklas

Engelse les in de kleuterklas

‘Mama, het is tuuuesday. En niet wat jij zegt.’ Ik kijk Kleine Man verbaasd aan. ‘Oh het spijt me dat ik het verkeerd zei.’ ‘Geeft niet.’  Wat een opluchting dat het niet geeft.
‘Maarre vrolijke vriend, welke dag is dát dan?’ ‘Dinsdag.’

Kleine Man trekt een eigenwijs gezicht, stopt zijn mond vol met brood en slaat zijn armen over elkaar. Mijn pubers protesteren meteen dat de pindakaas stinkt en dat dát not yummy is in de vroege ochtend. ‘Smells like shit!’ zegt Puberzoon 16. Kleine Man kijkt hem aan alsof hij de betekenis weet en trekt een vies gezicht.

Lees ook: digitaal onderwijs, slim of slecht voor onze kinderen?

Waarom nu al Engelse les in de kleuterklas ?

Uit onderzoek is gebleken dat hoe later je begint met het leren van een tweede taal hoe moeilijker het wordt. De kinderen uit de klas van Kleine Man vinden het een uitdaging en leuk. Nederlands leren ze thuis en op school beginnen ze met een tweede taal, de engelse les. Een taal die je leert voor het zevende levensjaar pakken de hersenen makkelijker op. Het schijnt dat er daarna biologische veranderingen plaatsvinden in de hersenen die het aanleren van een taal moeilijker maken. Dus: hoe jonger je bent met het leren van een andere taal hoe opener het raampje voor die taal is. Vandaar de Engelse les in de kleuterklas.

Zo hadden we laatst een inloopochtend op school waar zesentwintig kinderen tussen de vier en zes jaar op het podium stonden om een liedje in het Engels te zingen. Hoe aandoenlijk. Kleine Man had een plekje vooraan veroverd – mijn podiumbeest – en zong uit volle borst mee. Toen hij die middag thuiskwam vroeg ik hem of hij wel de betekenis van het liedje wist. ‘Mama, weet jij dat niet? Zal ik het jou leren?’

Lees ook: eerste schooldag peuter, de voorbereidingen

Een vertaler in huis

En zo komt het dat we nu de hele dag een vertaler rond hebben lopen in huis. De Engelse woorden vliegen in het rond: goodmorning, have fun, sleep well, one, two , three and four.
Als Puberdochter 14 thuiskomt van school en Kleine Man aan de keukentafel zit met zijn glaasje ranja en een bakje snoep vraagt ze geïnteresseerd: ‘Hoe was het op school?’
‘Very good,’ antwoordt Kleine Man.

Nog even en we kunnen de Nederlandse taal wel afschaffen thuis. Dan heb ik alleen wel eerst privéles Engels nodig, volgens Kleine Man. How cute?

Kleine Man brult na het avondeten dat hij een toetje wil met drie verschillende smaken. Met een diepe zucht staat Dochter 18 op en doet de koelkast open. Ze pakt een schaaltje uit de kast en husselt wat door elkaar. Kleine Man roept dat hij even gaat proeven hoe het smaakt en roept vervolgens heel wijs: ‘Mmm, nice!’ 😉

Wordt er bij jullie ook al Engelse les in de kleuterklas gegeven?

-x-
Ievy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven