Je kind verbieden om naar Enzo Knol te kijken?

“Fuck!” Mijn zoon zit gefrustreerd te gamen. “Pardon?” Hij zucht. “Ja sorry hoor, maar iedereen zegt dat.” Ik kijk hem aan. “Dat betekent nog niet dat het een normaal woord is. Weet je eigenlijk wel wat het betekent? En dan nog, ik hou niet van dat soort taal, ik vind het vervelend als je fuck zegt.” Hopelijk heeft mijn toespraak enig effect, hoewel ik dat betwijfel. Want mijn zoon heeft gelijk, iedereen zegt het. Met Enzo Knol als bekend voorbeeld.

Een directeur van een basisschool in Wijchen stoort zich zo aan het taalgebruik van de bekende vlogger, dat zij ouders adviseert hun kinderen niet meer naar zijn vlogs te laten kijken. ‘Kijk niet naar Enzo Knol! Daar leer je scheldwoorden van’ zo kopten enkele regionale dagbladen deze week.

enzo knol

Enzo Knol is de populairste vlogger van ons land, met meer dan 1,2 miljoen volgers op zijn youtubekanaal. Hij gebruikt in zijn vlogs geregeld woorden als ‘fucking’, ‘kut’, ‘godverdomme’ en ‘klote’. En hoewel ik zelf ook niet blij word van het taalgebruik van meneer Knol, denk ik dat verbieden weinig zin heeft.

Wel of niet verbieden van Enzo Knol and friends ?

Sowieso is het praktisch onmogelijk om kinderen weg te houden van zijn vlogs. Kijken ze er thuis niet naar, dan doen ze het wel bij vriendjes of vriendinnetjes. En pikken ze de scheldwoorden niet op van Enzo, dan horen ze dit ergens anders wel. Het is wel zo dat populaire vloggers steeds meer een soort voorbeeldfunctie hebben. Idolen of niet. Hierdoor lijkt het normaal om zo te praten. En dat is het natuurlijk niet. Vind ik dan.

Ik stoor me mateloos aan het te pas en te onpas gebruiken van ‘fuck’ en andere scheldwoorden en mijn kinderen weten dat. Ik blijf daar op hameren. En probeer het goede voorbeeld te geven. Natuurlijk roep ik zelf ook wel eens iets waar ik niet trots op ben. Als ik keihard mijn teen stoot zeg ik niet rustig ‘he verdraaid zeg!’ maar floept er ook wel eens ‘shit’ uit. Of erger. Het is grappig om dan van mijn kinderen te horen ‘oooh mama, dat mag je niet zeggen’. Gelijk hebben ze, en dat geef ik dan ook toe. Niemand is perfect.

Ook Enzo Knol niet. Maar het zou wel iets minder kunnen. Door met mijn kinderen hier regelmatig over in gesprek te gaan, hoop ik dat zij minder vaak scheldwoorden gebruiken.

Wat vind jij? Zou jij je kinderen willen verbieden om naar Enzo Knol te kijken? Of heb je geen probleem met scheldwoorden?

 

9 gedachten over “Je kind verbieden om naar Enzo Knol te kijken?”

 1. Lastig is dat, ja. Ik heb zelf het idee dat als je het erover hebt met kinderen, ze het thuis niet meer zeggen maar buiten des te meer. Ik werk in een supermarkt om de hoek van een middelbare school, en wat daar voor taal voorbij komt… Ik ben zelf ook niet al te netjes, maar mijn vocabulaire wordt nog regelmatig uitgebreid…

 2. Ik erger mij er dood aan. Maar ben het volledig met je eens. Als ik het thuis verbied zoekt hij het ergens anders. Dus ook ik blijf constant corrigeren in het taalgebruik en hoop dat hij zich dan iet alleen thuis aanpast maar ook buitenshuis.

 3. Hoi Jolinda,
  Grappig, bij ons ook een thema de afgelopen maand. Onze afspraak nu (nadat we eerst zelf eens even hebben gekeken naar Enzo en naar Dylan): je mag het kijken als wij ook in de kamer zijn. We willen meekrijgen van wat hij hoort en ziet. Op zondagochtend slapen we uit en kijkt hij voetbal en the voice (en ik vertrouw hem)
  Jacqueline

 4. Hoi ik game ook en ik scheld ook met fuck en al die ander ongijn maar om iemand te verbannen om naar iemand te kijken is indd nutteloos dan moet je heel youtube afschaffen en het game gebeuren en dan heb je t andere probleem mog niet eens op gelost kijk er maar wat er op straat wordt gezegt dus het heeft zoals ik al zei geen nut of attans weinig

 5. Avatar foto
  Albertine van Veldhuizen

  Zelf floepte ik er vanmiddag ook per ongeluk een “fuck” uit toen ik meedeed met ouder-kind-training op de hockeyclub en per ongeluk een eigen goal maakte (sloeg gelijk mijn hand voor mijn mond en riep “pardon”…)
  In het heetst van de strijd wil dat dan voorkomen…
  Maar toen ik onze 4-jarige van de week “tyfus” hoorde roepen was ik toch not amused…
  Ik vroeg haar waar ze dat woord had gehoord….van “Leuk of meuk”… Ook op YouTube ….die kijkt ze nu dus niet meer…..

 6. Hoi,
  Mijn zoon wordt 13 tja, ik wil t ook liever niet horen. Maar lig ook vaak in bed als hij gamed. Dus als ik in bed lig dan tolereer ik het wel en dat weet hij. Als ik ernaast zit doet hij of t spel niet waar hij bij gaat vloeken. Of hij houdt zich in en zegt zuchtend ja mam, ik weet t als het toch gebeurt. En idd iedereen doet het erbij ?. Ik lig trouwens niet zomaar in bed. Ik ben heb Secundaire Progressieve MS en slaap daardoor heel veel ? niet dat je denkt ze gaat naar bed zodat zoonlief ff kan losgaan ?. En Godverdomme zegt hij dan weer niet. En ook geen woorden met ziektes erin.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Jee Claudia, dat is heftig! Maar al zou je wel zomaar in bed liggen, dan nog zou je dat zelf moeten weten hè. Wij kunnen er ook van genieten in het weekend hoor. Laat maar lekker gamen in de ochtend, dan kunnen wij nog even slapen 😉 . Sterkte ermee in ieder geval!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven