Ergonomisch dragen; wat is dat nu precies en hoe doe je dat?

Hoewel het in het westen nog steeds veel gebruikelijker is om je kindje te vervoeren in een kinderwagen of buggy zie je steeds vaker kindjes die gedragen worden in een draagzak of draagdoek. En dat is ook niet zo raar, het dragen van je kindje is namelijk veel makkelijker. Je zou in eerste instantie denken dat het alleen geschikt is voor pasgeboren kindjes omdat het anders te zwaar zou worden, maar dat is niet het geval. Bij de meeste draagzakken draag je je kindje namelijk niet met je schouders maar met je heupen. Vergeet hierbij de heupjes van je kindje niet. Ergonomisch dragen is van enorm belang voor de heupen van je kindje. Lees hieronder onze tips over ergonomisch dragen.

ergonomisch dragen draagzak

tip: Als je op zoek bent naar een draagzak of draagdoek dan zul je merken dat er enorm veel verschillende soorten draagsystemen en aanbieders van draagzakken en draagdoeken zijn. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kopen van een draagzak, dan raad ik je aan het artikel Hoe koop je een draagzak te lezen.

Ergonomisch versus niet ergonomisch dragen

Er zijn nogal veel verschillende soorten draagsytemen op de markt zijn. Een belangrijk punt waar je dus op moet letten als je je kindje gaat dragen is dat je je kindje ergonomisch draagt.

Wat is ergonomisch dragen nu precies?

Je kindje moet met een iets gebold ruggetje zitten. De beentjes moeten vanaf de knieholte tot aan de billen ondersteund worden. Hierdoor zit je kindje in de zogenaamde “kikkerhouding” of “M-positie” deze houding is beter voor de ontwikkeling van de heupjes van je kindje.

Er zijn ook draagzakken verkrijgbaar waarbij de beentjes van je kindje vanaf de heupjes naar beneden hangen. Dit is niet comfortabel en niet goed voor de heupjes. Er wordt zelfs beweerd dat kinderen heupdysplasie kunnen krijgen van het niet ergonomisch dragen in een verkeerde draagzak.

Er zijn een aantal verschillende soorten ergonomische draagsystemen. We hebben de meest voorkomende draagsystemen even voor je op een rijtje gezet.

Tip: Alle verschillende soorten ergonomische babydragers vind je hier

Meest voorkomende draagsystemen voor je kindje

Draagdoek

Je hebt geweven draagdoeken en rekbare draagdoeken. De geweven draagdoeken zijn hele lange lappen stof van soms wel 6 meter lang. Je vouwt deze doek op een bepaalde manier om je lijf met je kindje erin en knoopt hem vast. Met een geweven draagdoek draag je het gewicht van je kindje veel op je heupen en wat minder met je schouders waardoor het minder belastend is voor de drager. De rekbare draagdoeken zijn vaak wat minder lange lappen stof of lappen stof die in een tunnel genaaid zijn. Het kost meestal even wat oefening om uit te vinden hoe je je kindje snel, makkelijk en veilig kunt dragen in een draagdoek.

Ook hoor je vaak dat moeders het lastig vinden om zo’n lange draagdoek om te knopen. Toch is het gewoon een handigheidje, als je dat eenmaal onder de knie hebt is het zo gedaan! Een paar keer oefenen doet wonderen 😉 .

Ringsling

Een ringsling is een draagdoek waarin een ring is verwerkt. Je hangt het deel van de lap stof waar de ring aan vast zit over je schouder en de andere lap wikkel je om je kindje en zet je weer terug over je schouder vast aan de ring. Dit is een wat makkelijkere manier om je kindje te dragen. Meestal is deze manier van dragen wel wat zwaarder omdat je je kindje voornamelijk met je schouders draagt en niet met je heupen. Geen ergonomisch dragen voor de mama of de papa dus.

Net als bij normale draagdoeken kun je uit enorm veel stoffen kiezen voor je ringsling. Daar schuilt ook het gevaar, als je eenmaal een draagdoek of ringsling hebt gekocht, dan ben je verslaafd en wil je iedere maand een nieuwe design hebben.

ergonomisch dragen

 

Draagzak

Een draagzak is een systeem waarbij je je kindje heel eenvoudig kunt dragen. Je draagt je kindje volledig op je heupen en gebruikt de schouderbanden om je kindje te ondersteunen. Dit is een van de veiligste manieren om je kindje te dragen. Het is erg eenvoudig en voelt zeer comfortabel aan. Er zijn heel veel verschillende draagzakken te koop, allemaal met andere eigenschappen en kwaliteiten. Uiteraard loont het de moeite om draagzakken te vergelijken om te ontdekken welk systeem voor jouw het beste is. Het is aan te raden altijd te kiezen voor een ergonomische draagzak, daarin draag je je kindje in de juiste positie en dit is het meest comfortabele voor je kindje. Bovendien is dit ergonomisch dragen dus ook beter voor de ontwikkeling van de heupjes.

Mei Tai

Een Mei Tai is een vereenvoudigde draagzak. Je ziet deze soort draagzakken veel in het oosten, maar ook hier zijn ze in opmars. Een Mei Tai is opgebouwd uit een lap stof waaraan een heupband en schouderbanden vast zitten. Deze banden knoop je onder de billen en om het rugje van je kindje vast. Een Mai Tai is zeer eenvoudig om te doen en je stopt hem makkelijk in je luiertas als je hem niet nodig hebt. Je draag wel iets meer met je schouders dan met een draagzak.

Hoe koop je een draagsysteem

Ieder draagsysteem heeft zo zijn voor en nadelen, zo is een draagzak en een Mei Tai heel eenvoudig om te doen. Een draagdoek is heel licht en makkelijk mee te nemen. Ga eens naar een winkel waar ze draagzakken verkopen en vraag of je er een paar mag passen. Dan kun je zelf ervaren hoe makkelijk het is en welk systeem het beste bij jou en je kindje past.

tip: De meeste gemeenten organiseren regelmatig een mama-lokaal. Dat is een bijeenkomst voor (nieuwe) moeders. Tijdens deze bijeenkomsten worden ook wel eens draagconsulenten uitgenodigd. Deze nemen dan een aantal draagdoeken mee. Ze legt je uit hoe je ze moet knopen en je mag ze proberen. Zeer de moeite waard om eens te gaan kijken voor je een beslissing neemt welk draagsysteem je gaat kopen!

Een draagzak of draagdoek kost tussen de €40,- en €200,-. Dat is nogal wat! Kijk ook eens online op marktplaats voor bijvoorbeeld een tweedehands exemplaar. En uiteraard op Facebook. Er zijn veel groepen waar ze gebruikte draagsystemen aanbieden.

Andere interessante artikelen over baby’s vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven