Escape room kinderfeestje thuis een gegarandeerd succes met deze tips

“Een escape room kinderfeestje thuis? Zelf organiseren? Ik geloof dat jij gek bent!” Dat is wat een vriendin zei toen ik dit idee opperde. Ja, ik ben gek. Samen met die vriendin hebben we een hartstikke stoer escape room kinderfeestje georganiseerd!

Ben je benieuwd hoe? Lees dan vooral verder. Wie weet doe je nog leuke kinderfeestje ideeën op!

Waarom een escape room kinderfeestje vieren?

Mijn meisje is 11 jaar geworden. Tijd voor een feestje. Mijn meisje wil het liefst haar hele klas uitnodigen. En dan naar een escape room.

De hele klas uitnodigen gaat me wat ver. Een escape room kinderfeestje vind ik prima, leuk juist, het is weer eens wat anders dan het organiseren van een fuif.

Hoeveel kinderen mogen ze bij jullie uitnodigen? Als wij weg gaan, mag mijn dochter zeven kinderen uitnodigen.

Met haar erbij past dat in twee auto’s. Maar daar gaat het mis. Ze kan niet kiezen. Ze mag gerust meer kinderen uitnodigen, maar dan blijven we thuis. Deal.

Samen struinen we het internet af naar ideetjes. Knutselen vindt ze niets en een filmmiddagje is saai. Ze wil iets cools. “Kan jij dan niet een escape room maken mam?” Euh, nou nee. Dat lukt me nooit. Denk ik.

Toch kom ik al op ideeën als ik op deze website kijk en ook hier vind ik andere leuke ideeën

escape room kinderfeestje

Clockdown escape room feestje thuis

Als ik google op “escape room kinderfeestje thuis” stuit ik op de website van Locohippo.com. Zij bieden dé oplossing: het Clockdown escape room kinderfeestje.

Een interactief kinderfeestje met spionnen en geheimagenten. En ….. een escaperoom! Dat is wat we zoeken!

De feestgangers moeten met behulp van een mobiele telefoon en de Clockdown website een missie volbrengen. Eén van de opdrachten om de missie te laten slagen is ontsnappen uit de Escape Room.

Het gebruik van smartphones, IPad of laptop maakt dit feestje helemaal van deze tijd en extra spannend.

Als er ook nog eens onverwacht contact met hen wordt opgenomen door een geheimzinnige agent, wordt het helemaal gaaf. Zo beloofd de website. 

Met deze agent kunnen ze zelf ook altijd contact opnemen. Als een opdracht lijkt te mislukken, of de kinderen komen er even niet uit, dan is er dus altijd hulp.

Een geruststellende gedachte als je tien kinderen gaat opsluiten.

Kant en klaar dik draaiboek voor dit kinderfeestje

Voor een erg bescheiden prijsje koop ik het uitgebreide draaiboek.

Het wiel hoeft dus niet opnieuw door mij te worden uitgevonden. Dat is maar goed ook. Het draaiboek is dik. Alle informatie moet even landen.

Ik zie toegangscodes, opdrachten en missies maar zie nog geen verband tussen dit alles. Wat heb ik me op de hals gehaald? Kan ik dit wel? En vooral, vinden die meiden het leuk?

Ze zijn tien en elf jaar. Die speld je niet zomaar een verhaaltje over spionnen en geheim agenten op de mouw. Die zijn niet gek!

Mijn meisje wil zo graag een escape room kinderfeestje dat ik besluit, ondanks mijn lichte twijfel, er toch voor te gaan. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu kunnen de echte voorbereidingen beginnen. Zonder mijn dochter, want voor haar moet alles ook een verrassing blijven. Via de site van Locohippo kun je een clue-pakket kopen.

Hierin zitten alle benodigdheden voor de escape room en zijn de opdrachten, hints en codes al helemaal uitgewerkt.

Dit scheelt zoveel werk en je ziet eerder de verbanden tussen de verschillende opdrachten en codes. In het draaiboek staat overigens stap voor stap uitgelegd hoe je dit zelf kunt doen.

Gemak dient te mens dus het clue-pakket wordt aan mijn winkelmandje toegevoegd. Ook shop ik hier een heuse tijdbom om de spanning straks wat extra op te voeren.

Feestpret voor ieder budget

Er zijn hier ook bijbehorende feestpakketten te koop. Hierin zitten onder andere uitnodigingen, ID-kaarten, notitieboekjes en ballonnen. Omdat je niet persé alles hoeft te bestellen, kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Hiermee is het feestje geschikt voor iedere portemonnee.

Ik koop geen standaard feestpakket, maar ga helemaal los bij de Hema en de Action. Ook voor de aankleding shop ik hier allerlei versieringen en toebehoren.

Alles in de kleuren zwart, wit, grijs en lichtblauw. De kleuren van de Clockdown website. Online bestel ik leuke eetbare Clockdown logo’s (ouwel) voor op de soesjes en mini-tompouces.

Escape room kinderfeestje opdrachten

Maar dan het allerbelangrijkste. De opdrachten en escape room zelf. Onmisbaar in dit geheel is een goede geheim agent. Met mijn lieve vriendin, die de rol van geheim agent Q op zich neemt, hebben we het hele draaiboek helemaal doorgelezen.

Best pittig vonden wij. Samen hebben we alle codes en opdrachten doorgenomen tot alles een beetje duidelijk was. Dit was een avondvullende activiteit!

De ochtend voor het feestje heb ik de escape room in orde gemaakt. De ruime slaapkamer van de jarige werd omgetoverd tot escape room.

De klink werd aan de binnenzijde van de deur afgehaald en in een kluisje gestopt. Hiermee konden ze ontsnappen, mits ze op tijd de opdrachten op zouden lossen.

Alle aanwijzingen werden zorgvuldig verstopt. Foto’s van de verstopplekken en hints stuurde ik door naar mijn partner in crime, agent Q. Het feest kon beginnen.

Escape room kinderfeestje in actie:

Spionnen en verdenkingen

Bij de eerste opdracht leek het feestje al in de soep te lopen. Voor de eerste code überhaupt gekraakt was, hadden ze code twee al ontrafeld.

Toen ze eenmaal op de website waren belandt en ze de spionnen in de gaten kregen, nam het feestje plots een hele andere wending. Gelukkig.

De meiden werden volledig het verhaal ingetrokken. Op de spionnenpagina stond namelijk een foto van mijn lieve buurvrouw. Ook zij zat in het complot. Toen zij “plots” aanbelde met een smoesje, brak de hel los.

Mijn lieve buurvrouw werd aangezien voor een echte spion en moest weg.

De groep ging haar in de gaten houden. Ze vertrouwden haar niet. Er werd niemand meer vertrouwd.

Besloten werd dat drie meiden het crisiscentrum moesten bemannen. Achter de laptop informatie verzamelen over de spionnenbende.

De rest ging buiten in groepjes op onderzoek uit. Van verdachte voertuigen werd het kenteken genoteerd.

Nietsvermoedende voorbijgangers werden ondervraagd omdat zij werden aangezien als spion en er werd een heus buurtonderzoek gehouden. 

Escape room kinderfeestje thuis, ook leuk voor de ouders

Toen de meiden alle informatie uit het buurtonderzoek hadden besproken, konden ze zich gaan voorbereiden op de escape room.

Hier was het allemaal om te doen. Eerst allemaal plassen en dan…. KNAL… de deur dicht. Hier kunnen ze voorlopig niet meer uit. Ze kregen een uur de tijd om te ontsnappen.

Onder het genot van een glaasje wijn en met mijn mobiel binnen handbereik heb ik me voor de deur van de escape room genesteld.

Bijna een uur lang heb ik krom gelegen van het lachen. Ik hoorde chaos, lichte paniek, een leider, een slimmerik, een onderzoeker en iemand die de bom in de gaten hield. “Schiet op, we hebben nog maar 58 minuten”. (en dat om de vier minuten… ).

Mijn bevindingen werden doorgebriefd aan Agent Q die de meiden op afstand vakkundig begeleidde, daar waar nodig.

Met nog 13 minuten en 40 seconden op de teller was de ontsnapping een feit! De feestvierders waren blij en trots! Ze vonden het supergaaf. En ik ook!

Missie volbracht

Tijdens het avondeten werd er nagepraat, gelachen en vooruitgedacht. Er volgde nog een laatste opdracht. Deze koste wat moeite maar uiteindelijk hebben de meiden alle opdrachten tot een goed einde gebracht.

De kinderen hadden hun missie volbracht! En deze mama haar missie ook. Operatie Clockdown is geslaagd.

13 gedachten over “Escape room kinderfeestje thuis een gegarandeerd succes met deze tips”

 1. Ik kwam erachter dat je ook een hele themakist compleet voorbereid voor een EscapeRoom thuis kunt huren en bestellen bij Kinderfeestje-Idee. Met typemachine, electronische kluis, boeken, schilderijen, uv black light, sleutelkist, flessenpost, etc. Was een gigantisch succes. Gespeeld met kinderen van 11 jaar. Echt aanrader hebben we later zelfs nog met familie gedaan!

  1. Avatar foto
   Erika Slegers

   Voor hulp kunt het beste contact opnemen met Locohippo. Zij hebben naast geweldige draaiboeken ook een hele goede service!

 2. Bedankt voor je uitgebreide beschrijving. Begrijp ik het dus goed dat ik iemand moet regelen die de kinderen telefonisch aanwijzingen kan geven? Kan ik dat ook zelf doen? Of is de lol er dan af?
  Hoeveel tijd kosten de voorbereidingen ongeveer?

  1. Hoi Nicoline,
   Je kunt zelf ook de geheim agent zijn, maar dan moet je goed op letten dat je niet door de mand valt. Dat vond ik te risicovol, vandaar mijn keuze om een lieve vriendin in te schakelen. De voorbereidingstijd weet ik niet meer exact, maar alles bij elkaar ben je er wel een paar uur mee kwijt. Het script goed lezen en op je in laten werken kost het meeste tijd. Gelukkig had ik het totaalpakket, waardoor ik niet zelf hoefde te knutselen. De escaperoom in orde maken is door het goede draaiboek niet heel veel werk meer. Hopelijk heb je zo genoeg info.

 3. Avatar foto
  M . van den Brink

  Dankzij jullie site bij Locohippo terecht gekomen. Wij hadden hier hetzelfde probleem. Een dochter die het liefst de hele klas wil uitnodigen, maar ook alleen maar een escape room wilde doen. Niet te doen! Na een blik op de site was het: dit wil ik! Draaiboek besteld en dankzij de heldere beschrijving en stappenplan ontdekt dat we dit ook heus wel zelf kunnen! We hebben veel plezier gehad bij de voorbereiding en kwamen gaandeweg op steeds meer leuke ideeën. Tien 9 en 10 kritische meiden hebben een geweldige middag gehad. “Zijn hier nog meer feestjes van?” En “Dit was het leukste thuisfeestje waar ik ooit geweest ben” waren de reacties. Natuurlijk ook wel even gedacht waar ben ik aan begonnen maar het was de moeite meer dan waard! Van ons een dikke 10

 4. Hoi Erica,
  Klinkt veelbelovend! op de site staat dat de escaperoom voor 8-12 jarigen is. Mijn dochter wordt acht. Is het dan ” te doen” (misschien niet zelfstandig maar met behulp van wat aanwijzingen? hoor graag, dank!

  1. Avatar foto
   Erika Slegers

   Hoi Marieke,
   “Mijn” meiden waren 10 en 11 jaar maar vanaf 8 jaar moet zeker lukken. Je kunt ze bij dit spel heel makkelijk sturen en in de escaperoom kun je wellicht de aanwijzingen wat opzichtiger neerzetten.
   En er is altijd nog agent Q die de kinderen vakkundig door het programma heen kan loodsen. En jij kunt agent Q ook briefen zodat Q exact weet wanneer de kinderen extra hulp nodig zouden hebben. Veel plezier en ik hoor graag of een geslaagd kinderfeestje is geworden. Groeten Erika

 5. Hoi P,
  Als je thuis een escaperoom wilt houden, moet je een kamer (of schuur) hebben die groot genoeg is het voor het aantal kinderen. Wij hebben de ruime zolderkamer van mijn dochter gebruikt. Het hoeft niet donker te zijn, mag wel. Bij mooi weer zou je het zelfs in een tuin kunnen doen, als deze maar af te sluiten is!
  Je kunt een pakket kopen waarin alle attributen/codes en aanwijzingen voor de escaperoom helemaal voor je zijn uitgewerkt. Vind je dit te prijzig, dan staat in het draaiboek exact uitgelegd hoe je deze zelf kunt maken. Dit is wel wat werk, maar goed te doen. Het zijn opdrachten, codes en aanwijzingen waarnaar ze op zoek moeten om steeds een stapje dichter bij de sleutel te komen.
  De aankleding heb niet via de site gekocht. Ik ben los gegaan bij de Action. Hier kocht ik kleine notitieboekjes en pennen. Bij de Hema ben ik geslaagd voor tafelkleden, bordjes en slingers. Keykoord met ID heb ik niet gedaan. Daar vond ik de meiden te oud voor.
  Mijn meiden zijn zelf met idee gekomen om naar buiten te gaan. In eerste instantie om mijn buurvrouw, die met haar foto op de spionnensite stond, in de gaten te houden. Vervolgens dachten ze nog meer verdachte personen/spionnen te zien. Dit stond dus niet in het draaiboek. Je kunt hier zelf wel makkelijk op aan sturen hoor: “Goh, ga eens kijken of je dat busje hier ergens ziet. Volgens mij heb ik dat vanochtend zien rijden”. Dan gaan ze vast enthousiast op onderzoek uit.
  Ik wens je veel succes en hoor graag of je voor dit feestje hebt gekozen en of het geslaagd was.
  Wat je ook gaat doen: heel veel succes en nog meer plezier!

 6. Hoi,
  Mijn zoon is ook net 11 jaar geworden en wil ook graag eenzelfde feestje, liefst natuurlijk bij zo’n echte escaperoom….
  Mag ik je vragen wat je zoal gebruikt hebt voor de aankleding van de escaperoom? Is het de bedoeling dat het er schemerig donker is? En hoe groot moet de kamer zijn? Zijn er objecten die ze gaan zoeken of beslis je dat zelf? De opdrachten kaarten en codes staan die op gewoon wit papier of op mooi bedrukt karton oid?
  Net als bijv die ID met keykoord?
  Ze hebben leuke spullen te koop op die website, maar alles bij elkaar loopt het snel op…… wat heb jij er zelf los bij gekocht? En bij welke winkel?
  En in je verhaal heb je het ook dat de groep buiten op onderzoek gaat….staat dat ook in het draaiboek? Sorry voor al mijn vragen, hoop dat ze wilt/kunt beantwoorden, mag ook via mijn email ?
  Alvast super bedankt!
  P. uit Noord-Holland-Noord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven