Eten met het hele gezin; het kan een hele uitdaging zijn! Mét tips!

Ik zie het avondeten als gezinsmoment en probeer dat écht zoveel mogelijk in stand te houden. Toch blijkt eten met het gezin regelmatig een mission impossible voor velen. Onderzoek wijst uit dat 89% van de Nederlanders het avondeten met gezin heel belangrijk vindt, maar dat er een hoop redenen zijn waarom dit streven regelmatig anders afloopt dan gehoopt. Zo ook bij ons in huis natuurlijk, want wij zijn -net als ieder ander- een doorsnee gezin dat worstelt met herkenbare perikelen rondom het avondeten zoals sociale contacten, werktijden, sporten en smartphone gebruik tijdens het diner 😉 .

Maar wist je dat eten met het gezin ook gewoon heel belangrijk is? Volgens een (ander) onderzoek kan het stress verminderen, leiden tot gezonder eten, waardevolle gesprekken én door dit alles de familieband versterken. Wie wil dit nu niet?

eten met het gezin

De cijfers rond het avond eten met gezin

Als eerste geef ik je even de cijfers uit het onderzoek van HelloFresh met betrekking tot avond eten met het gezin. Altijd leuk om als achtergrondinformatie te hebben.

Stress rondom het verzorgen van het avondeten

  • 52% van de mensen heeft geen inspiratie, waardoor de ‘wat eten we vandaag’ vraag een dingetje wordt
  • 45% maakt zich druk om de vraag ‘lust iedereen dit dan wel?’
  • 36% vraagt zich af of het eten wat op het menu staat wel gezond genoeg is.
  • 28% mmakt zich druk over de wekelijkse balans tussen vlees, vis en vegetarisch
  • 25% vindt het lastig om de hoeveelheden qua portie te bepalen

Hoe laat aan tafel?

  • 65% van de gezinnen zit exact om 18.00 aan tafel
  • 20% van de gezinnen eet al om 17.00
  • De rest eet pas rond 19.00 of zelfs nog later
  • Meer dan 50% eet eenmaal per week voor de tv in plaats eten met het gezin aan tafel
  • Bijna 20% van de stellen (tweepersoons huishoudens) eet minimaal 4 keer per week voor de tv (!)

Welke bezigheden storen het moment van gezamenlijk eten?

  • 42% van de gezinnen kan door werktijden met regelmaat niet samen aan tafel
  • 29% van de gezinnen geeft aan dat het sporten roet in het eten gooit
  • 75% van de gezinnen eet regelmatig samen maar ergert zich dan wel aan het smartphone gebruik van andere gezinsleden

Hoe zit dat bij ons met het gezamenlijke moment aan tafel?

Ons streven is om met zijn vieren te eten, en dat doen we dan meestal tussen 18.00 en 19.00 ergens. Net hoe het uitkomt 😛 . Ik ben niet van de stipte tijden en ik ben wel van het ‘nog even dit… nog even dat…’. Je voelt hem al, op een vaste tijd eten daar word ik doodongelukkig van, haha.

Toch is zo nu en dan het eten met het gezin gewoon onmogelijk door de sportmomenten van de kinderen. Herken je dat? Lotte gaat op dinsdag bijvoorbeeld turnen. Ze is dan van 17.30 tot 19.30 sporten. Zou je denken… dan eet je toch daarvoor, maar helaas… dan is Luc naar Crossfit. De dinsdag valt qua gezamenlijk eten dus sowieso af. Ik prop bij Lotte voor het turnen een boterham naar binnen, wij eten rond 18.00-18.30 met zijn drietjes en Lotte krijgt daarna opgewarmde hap. Gaat verder prima hoor, maar ik moet mezelf bijvoorbeeld echt dwingen om dan ook bij Lotte aan tafel te gaan zitten als zij nog eet. Eigenlijk ben ik alweer met mijn eigen dingen bezig (veelal werk) en Lotte graait graag naar de ipad dan, maar dat proberen we dus te voorkomen.

Oja… en een keer in de week eten we met zijn allen aan de salontafel met de tv aan 😉 .

Ik heb daarnaast ook de nodige irritatiepuntjes als het om het avondeten gaat…

Irritatiepuntjes tijdens het avond eten met het gezin

Irritatie nummer 1: Stress wegens gebrek aan inspiratie voor het gezamenlijke avondeten. Dat heb ik zeker. Zo erg zelfs dat ik er onlangs nog een artikel over schreef met tips voor diegenen die daar ook last van hebben : Wat eten we vandaag?

Irritatie nummer 2: de smartphone! Eigenlijk zou deze op 1 moeten staan, zo irritant vind ik dat. Ik vind het belangrijk dat het eten met het gezin een moment is waarop we even de tijd nemen voor elkaar. Even vertellen over werk, plannen die er zijn, hoe het op school was, enzovoort. De smartphone staat een moment voor elkaar volledig in de weg, dus die mag niet op tafel. Verder hebben we niet zo heel veel regels (behalve gewoon eten wat de pot schaft), maar die smartphone is wel een hele duidelijke.

Irritatie nummer 3: de afzuigkap. Ik kan tijdens het avondeten echt mijn buik vol krijgen van herrie. De afzuigkap die nog aanstaat is daar een voorbeeld van. Om gek van te worden. Ken jij dat ook, of is dit raar van me? Ik zou liefst ook de muziek uit hebben, maar helaas… dan heb ik de rest van het gezin tegen me.

Irritatie nummer 4: tussendoor naar het toilet moeten. Hier heeft Luc echt een handje van. Hebben we net opgeschept, moet hij nog even naar de wc. En ik weet het, ik zou hem moeten helpen herinneren van te voren, maar dat vergeet ik dan weer 😉 .

food talks discussiepanel

Discussiepanel Food Talks

Omdat het eten met het gezin (lees: het gebrek eraan) zo’n herkenbaar issue is bij veel gezinnen is er een Food Talks georganiseerd door HelloFresh. HelloFresh vindt het belangrijk om -als één van de marktleiders op het gebied van gezonde voeding- regelmatig onderzoek te doen en deze kennis te delen met anderen. Om die reden organiseren ze ongeveer ieder kwartaal een Food Talks naar aanleiding van een nieuw uitgevoerd onderzoek over avondeten, gezonde voeding of koken. Erg interessant en ik mocht erbij aanwezig zijn. Super leuk natuurlijk. Behalve dan dat het ten koste ging van het avondeten met het gezin thuis, want terwijl zij daar aan tafel zaten, zat ik dus in Amsterdam, haha. Kwestie van prioriteiten zeg maar 😛 . Voordeel: ik hoefde niet na te denken over irritatie nummer 1, er werd voor me gekookt!

food talks Hellofresh

eten met het gezin
En lekker dat het was 😉 , credits ©Ilsoo van Dijk

Het was een inspirerende avond waarop bloggers met elkaar aan tafel gingen, terwijl een discussie gaande was tussen de volgende panelleden:

  • Milou Turpijn, hoofdredactrice van Women’s Health
  • Dr. Samefko Ludidi, voedingswetenschapper en blogger voor Vondelgym
  • Marcus Polman, culinair journalist en jurylid MasterChef
  • Claire van den Heuvel, oprichtster van Easy Peasy
  • Janine Breukhoven-Kho van Prêt à Pregnant
  • Marjolein Hurkmans, journaliste bij Vrouw.nl

Ik zat gezellig aan tafel bij Annemieke en Cynthia, de ladies van Lady Lemonade en bij Elise van EliseJoanne. Voldoende voer voor gesprek in ieder geval 😉 , maar het ging natuurlijk om het thema avondeten als gezinsmoment. Toch wil ik jullie de foto’s van het eten niet onthouden… man, man, man wat heb ik lekker gegeten!

eten met het gezin, Food talks

hellofresh food talks event

eten met hellofresh

Verschil van mening

Grappig om te horen is dat er zoveel verschillende manieren zijn van opvoeden, ook op het punt van eten met het gezin. De één (panellid Marjolein Hurkmans bijvoorbeeld) hecht heel veel waarde aan met elkaar eten, wat resulteert in soms vroeg eten en soms laat eten, gewoon omdat dan iedereen erbij kan zijn. De ander (Janine) kiest er juist weer voor om -wanneer het nodig is- de ipad aan tafel toe te staan voor haar kindje, zodat zij zelf ook nog rustig kan natafelen.

Claire vindt het belangrijk om alle ingrediënten na te kijken op e-nummers, suikers en het zoutgehalte, terwijl Marcus zich als bourgondiër richt op kwalitatief vlees en lekker vet eten. Hilariteit en verbazing alom dus tussen de panelleden.

Weetje Dr. Samefko heeft als voedingswetenschapper hele interessante opmerkingen. Eén ervan die zal ik niet snel meer vergeten: Wist jij dat de smaakmoleculen van een moeder aan de ongeboren baby worden doorgegeven? Dat is wetenschappelijk bewezen en kan dus inhouden dat je als moeder wel degelijk een stukje invloed hebt op het eetgedrag van je kindje. Zoveel mogelijk variatie in je eetpatroon tijdens je zwangerschap zorgt er in ieder geval voor dat je baby die smaakmoleculen ook te pakken krijgt!

Tips om het eten met het gezin te verbeteren

Natuurlijk komen er ook een aantal leuke tips naar voren van de panelleden (en heb ik er zelf ook nog een paar voor je). Hier komen ze!

  • vaker kerst vieren
  • samen uit eten gaan -maar dan anders
  • tafelklets aan tafel
  • doe een vertel/vragen rondje
  • weet wat je eet

hellofresh food talks

#1 Vaker kerst vieren

Een fantastische tip van Marjolein vind ik. Ze is een enorme liefhebber van lekker eten, en vind het persoonlijk ook ‘not done’ als je je spaghettisaus uit een potje of zakje haalt. Vers maken is sneller gedaan zegt ze. Mijn mening is iets genuanceerder 😉 , maar ze gaf één idee waar ik enorm van gecharmeerd ben: vaker kerst vieren!

Zo nu en dan roept ze thuis ‘jongens, vandaag is het kerst‘ en dan weet iedereen in huis hoe laat het is. Er gaat uitgebreid gedineerd worden -zoals je vast wel herkent van kerst- maar dan in juni of in september, net hoe het uitkomt. Een toptip vind ik persoonlijk! Nu heeft zij wel al oudere kinderen in huis waarbij uitgebreid koken en natafelen uiteraard anders is dan met kleine jonge kids, maar toch leuk bedacht.

#2 Samen uit eten gaan

Deze tip lijkt niet zo bijzonder maar dat is ie wel omdat Marcus hem anders uitvoert. Ze gaan ook wel regelmatig met het hele gezin uit eten, maar waar hij altijd naar uitkijkt is om samen met zijn dochtertje van 9 uit eten te gaan.

Ze gaan dan samen -volledig uitgedost- uit eten, om echt tijd voor elkaar te hebben. Ik vind dat echt een heel leuk idee, en het grappige is… wij passen dat hier ook toe, alleen dan met een weekendje weg. Dan gaat Frank bijvoorbeeld met Luc een weekend op pad en ik samen met Lotte. Of andersom, alhoewel we die nog moeten plannen. Ik kan je zeggen: dit geeft echt een heel ander gevoel dan met zijn viertjes en is zeker de moeite waard om eens te proberen!

#3 Tafelklets aan tafel

Heb jij lastig eters thuis en maakt dat het eten met het gezin stressvol? Kijk dan eens naar het boek Tafelklets. Jolinda reviewde het voor ons en die is er erg over te spreken. Het eten met het gezin wordt nog gezellig ook!

Een andere boekentip vol met inspiratie: Easy Peasy van Claire van den Heuvel. Boordevol toegankelijke recepten.

#4 Vertel / vragenrondje

Om ervoor te zorgen dat niet iedere maaltijd dezelfde vragen opkomen zoals ‘hoe was jouw dag?’ of ‘hoe was het op school?’ kun je ook regelmatig wat andere gespreksstof opzoeken. Is je wel eens opgevallen dat bovenstaande vragen het antwoord ‘goed’ opleveren en verder niet zo veel? Hartstikke jammer natuurlijk, want eten met het gezin kan ook hele mooie gesprekken opleveren.

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende vragen:

  • Wie heeft je vandaag aan het lachen gemaakt?
  • Heb je nog dingen gedaan waar je trots op bent?

Maak er een soort van spelletje van door zelf te beginnen met een vraag aan een van je kinderen en af te spreken dat hij of zij daarna een nieuwe vraag mag stellen aan iemand anders. Zo komt iedereen aan de beurt en wordt het een heel ander gesprek aan tafel.

#5 Weet wat je eet

Laat je kinderen helpen met het avondeten om ook wat bewuster te worden van de maaltijd en het ‘gezellig samen zijn’. Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd van je kind in hoeverre ze al concreet kunnen helpen, maar zelfs de allerkleinsten kan je al betrekken door ze met een kinderstoel aan het aanrecht te schuiven terwijl je zelf bezig bent. Zo doet Dr. Samefko Ludidi dat ook. En voor de grotere kids oppert Claire tijdens het Food Talks event van Hellofresh dat ze best een handje kunnen helpen met het dekken van de tafel.

Die laatste tip kan ik me helemaal in vinden! Sterker nog… hij staats zelfs in mijn lijst van klusjes voor kinderen waar we een toffe printable van hebben 😉

In het kader van ‘weet wat je eet‘ is het ook altijd leuk om met je kinderen wat meer over eten te weten te komen. Zo zijn wij bijvoorbeeld een keer hier in Schijndel bij de molen geweest waar ze het graan malen en waar je ook meel kan kopen. Heel leuk en interessant en niet alleen voor de kinderen.

Tip: Het Hello Food festival is ook zoiets. Een mooi (nieuw) foodfestival tussen de appel- en de perenboomgaarden op het idyllische Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Laat je inspireren en leer van alles over (h)eerlijk eten. Ook voor kinderen.

Hoe gaat het bij jou thuis?

Na dit hele epistel ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe het bij onze lezeressen thuis gaat. Is voor jou het eten met het gezin samen echt belangrijk? En zo ja, wat doe je en hoe liggen jullie afspraken?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven