Eten voor tv: wat doet dat met kids (en met ouders)?

Heerlijk vind ik het op zijn tijd: eten voor de tv. Bij ons is pizza-dag ook meteen bank-dag. Maar er zijn ook een heleboel huishoudens waar het avondeten iedere dag voor de televisie genuttigd wordt. Zitten jullie ’s avonds met zijn allen aan een gezellig gedekte tafel? Of is eten voor tv bij jullie ook favoriet?

Als de kids het voor het zeggen zouden hebben, dan weet je het waarschijnlijk wel. Hoe meer schermtijd, hoe meer vreugd! Maarre, is het wel zo gezellig om tijdens het eten tv te kijken? En minstens net zo’n belangrijke vraag: is het eigenlijk wel gezond?

Eten voor de tv is niet goed

Gemiddeld kijken kinderen in de basisschoolleeftijd 2 uur televisie per dag, als we de cijfers van Kijkwijzer moeten geloven. Daar zitten heus niet alleen maar nadelen aan! Zo is de tv ook voor hen een belangrijke bron van informatie. Bovendien komen er een heleboel educatieve programma’s op dat kastje, waar onze kids nog wat van opsteken ook.

Te veel schermtijd is echter niet goed voor ze. En dat geldt natuurlijk ook voor de ouders. “Maar zo lang zitten we nu ook weer niet te eten”, hoor ik je denken. “Dus eten voor de tv kan toch niet zoveel kwaad?”

Wat eten voor de tv met je doet

Je zou kunnen zeggen: wat maakt het nou uit of ik mijn eten aan de eettafel, of voor het tv-meubel wegwerk? Nou is dat laatste sowieso geen best idee… Voor zowel kinderen als volwassenen is het niet goed om té dicht op de tv te zitten. Zorg altijd voor voldoende afstand tot de tv.

En als ik dan braaf op de bank mijn kostje wegwerk? Dan is dat toch niet heel veel anders dan wanneer ik aan tafel ga zitten? Nou, ook dat is niet helemaal waar.

1. Je zit minder snel vol als je voor de tv eet

Zeker voor kinderen is de tv een behoorlijk afleidende factor. Eentje waar ze niet snel hun buik van vol zullen hebben! En dat geldt ook voor het eten op hun bordjes. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen. Als je gefocust bent op de televisie, zal je je minder snel verzadigd voelen. Oftewel: je eet vrolijk door. Voor de tv eten zorgt er dus voor dat je meer gaat eten. Maar dat wil niet zeggen dat je ook met smaak eet. Sterker nog, het zal eerder het tegenovergestelde zijn.

2. Je eet nóg meer door de reclames

Is het al reclame? Dan kan je helemaal beter aan de eettafel gaan zitten… Voedselreclames zorgen er namelijk voor dat je nóg meer wilt eten. Heb je net je maaltje op, komt er een reclame voor chocoladerepen voorbij. Nou, dan heb je zo weer ‘honger’. En die kleine bengels al helemaal.

3. Je geniet niet bewust van je eten voor de tv

Als je eet voor de tv in plaats van gewoon aan de eettafel ben je je dus een stuk minder bewust van hoeveel je eet… Maar ook de smaak kan je grotendeels ontgaan zolang je je tijdens het eten op de tv concentreert. Zeker voor kinderen is het belangrijk om smaken te (leren) waarderen. Zo ontwikkelen ze een brede smaak. Bovendien zorgt bewust genieten van smaken ervoor dat je langzamer gaat eten. Dat is dan weer goed voor de spijsvertering, en je zal je eerder verzadigd voelen.

4. Veel minder aandacht voor elkaar

Eerlijk is eerlijk: zo veel family time blijft er, met al die drukke schema’s, ook weer niet over. Dus deze open deur trap ik toch even in: geniet eens wat meer van elkaar. Tv uit, gezellig samen eten en dan met z’n allen een spelletje doen. Maar we gaan natuurlijk niet helemaal stoppen met pizza-dag. Want af en toe eten voor tv, lekker vanaf de bank, dat moet kunnen en blijft toch stiekem wel heel erg genieten! Ook handig voor jullie bankhang-avond: ga voor een maaltijdbox. Hoef je alleen nog van de bank af te komen om de bezorging in ontvangst te nemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven