Europapark Duitsland: ideaal voor een weekend weg of een tussenstop naar het zuiden

Europapark Duitsland. Joyce vroeg me wie van ons er interesse had in een perstrip naar dit park. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n pretpark fanaat. Maar een tripje met mijn gezin naar Europapark Duitsland, zag ik wel zitten. Dus vertrokken wij afgelopen week richting Europapark Duitsland om het grootste pretpark van Duitsland te ervaren.

Wat ik mij vooral afvroeg voor wij vertrokken, was of dit pretpark ook geschikt is voor mijn 4-jarige kleuter Laura. Europapark Duitsland staat namelijk vooral bekend om de grote hoeveelheid aan achtbanen en spectaculaire attracties. Niet helemaal geschikt voor jonge kinderen dacht ik zo. Maar wat had ik het mis.

Europapark Duitsland, een paradijs voor alle leeftijden

Europapark ligt in Zuid Dutsland, in Rust en – je gelooft het of niet- is nog steeds een familiebedrijf ondanks dat het het grootste pretpark van Europa is.

europapark duitsland

Kleuterparadijs

We namen de proef op de som en meteen al bij binnenkomst kwamen we in een echt kleuter paradijs terecht. Het thema gebied Irland, is namelijk helemaal gericht op peuters en kleuters en Laura vond dit echt geweldig. Bootjes, een schip, tractors en een speeltuin. Laura was er niet weg te slaan. Gedurende het weekend kwamen we er achter dat er eigenlijk heel veel te doen is in Europapark Duitsland voor jonge kinderen. Behalve het themagebied Irland, is er voor jonge kinderen onder andere een sprookjesbos, diverse kindershows en ook het thema gebied Nederland is erg aantrekkelijk voor peuters en kleuters. Genoeg uitjes met kinderen voor de kleintjes dus.

Tip: Neem met kleinere kinderen wel je kinderwagen mee, zoals bijvoorbeeld de Easywalker Harvey, anders wordt het een zware dag 😉

europapark duitsland wildwaterbaan

De opbouw van het park

Europapark Duitsland is opgedeeld in 15 verschillende thema’s. Al deze thema’s zijn gericht op een land in Europa. Dit is verbazend goed uitgewerkt. Ieder land heeft zijn eigen sfeertje wat ook echt herkenbaar is. Niet alleen de inrichting geeft de sfeer van het land weer, ook in de restaurants, het sanitair en de muziek herken je het thema terug. Het park zelf is groot en heeft in totaal meer dan 100 attracties. Wij hadden gelukkig mooi weer en alle bloemen stonden in bloei. Een prachtige tijd om door Europapark Duitsland te wandelen of een ritje te maken met het ouderwetse stoomtreintje.

europapark duitsland, by night

Alle leeftijden komen aan bod

Waar ik het park heel erg geschikt voor vind, is voor gezinnen met kinderen in diverse leeftijden van jong tot oud. Heb je een tiener of puber in huis die van een kick houdt, dan zit je in Europapark Duitsland helemaal goed. Wat denk je van 13 achtbanen en wildwaterbanen? Dit pretpark heeft maar liefst 8,3 kilometer aan achtbanen. Voor de kleintjes is er ook genoeg te doen, dus voor diverse leeftijden een fijn pretpark. Laura is nog te jong voor de grote attracties, voor de meeste achtbanen moet je kind 1.20 of 1.40 cm groot zijn. Wat ik persoonlijk erg leuk vond, was dat Laura wel al mee kon en mee durfde in de simpelere achterbaan, de Pegasus. Ze vond het super spannend, maar ze deed het toch gewoon die stoere meid. Voor haar ook een nieuwe ervaring: “Ik wil nog een keer!”europapark Duitsland achtbanen

Tip: Ook heel leuk voor een weekendje weg is de 3 daagse minicruise met de DFDS, of een bezoekje aan een van deze andere pretparken in Duitsland.

Hoe zit het met overnachten in Europapark Duitsland?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan overnachten in het Europapark in Duitsland, en geloof mij… een overnachting is de moeite waard. Je rijdt namelijk niet zomaar voor een dagje op en neer naar dit park, wat op ruim 600 kilometer afstand ligt van Utrecht.

Overnachten kan op verschillende manieren:

 • In een van de hotels
 • Op het Camp resort (blokhut, tipitent, huifkar)
 • Op de camping

Wij sliepen tijdens ons verblijf in een blokhut op het Camp Resort. Laura vond dit toch wel het allerleukste: slapen met zijn allen in een blokhut boven in het stapelbed. “Ik wil boven slapen!” klonk het zodra we binnen kwamen.

De camping is helemaal ingericht in Western stijl met het cowboy en indianen thema. Het ziet er in de avond erg gezellig uit met overal kampvuurtjes. Wij genoten voor het slapen gaan van een lekker Duits biertje met uitzicht over het sfeervol verlichte meertje. Je kan op het Camp Resort overnachten in een blokhut, maar ook in een tipitent of huifkar.

De blokhutten zijn prima voor 1 of 2 nachten. Je hoeft alleen maar een dekbed of slaapzak mee te nemen, er zijn kussens en slopen aanwezig. Houd er rekening mee dat de blokhutten basic zijn ingericht met bedden en kluisjes. Er is elektra en verwarming. Het is zeker niet koud in de nacht. Nadeel is dat de blokhutten erg gehorig zijn. Verder kun je ook met je tent of caravan op de camping gaan staan. Het sanitair is goed en netjes. Je kan ontbijten in het restaurant de Silver Lake Saloon. Wil je wat meer luxe dan kun je kiezen voor een hotel overnachting in een van de 5 hotels.

Hotels waarin je kan overnachten

De 5 hotels waarin je kan overnachten als je naar Europapark gaat, die hebben allen 4 sterren en ieder een eigen thema en stijl.

 • Themahotel ‘Bell Rock’ in New England stijl
 • Themahotel Colosseo in Italiaanse stijl
 • Themahotel Santa Isabel, in een Portugeesklooster
 • Themahotel Castillo Alcazar, met middeleeuwse invloeden
 • Themahotel ‘El Andaluz’, met een Middellandse Zee gevoel

europapark duitsland op de kaart

Waar ligt Europapark Duitsland?

Zoals gezegd is Europapark Duitsland een flink stuk rijden vanuit Nederland. Je moet er eigenlijk 1 reisdag voor uittrekken. Als je alles aan een stuk door rijdt, dan doe je er 6 uur over. Houd hier dus rekening mee voor je vertrekt. Het park ligt in het Zwarte Woud, in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het is een ideale tussenstop als je op weg bent naar jouw vakantiebestemming in Zuid Frankrijk of Italië of op wintersport gaat in Zwitserland. Het is ook erg leuk voor een weekendje weg met tieners of pubers.

Wij gaan zeker nog een keer terug, maar dan pas over een paar jaar als onze dochter een tiener is geworden. Voorlopig zoeken wij de pret weer even iets dichterbij huis.

Praktische tips:

 • Hierbij wat informatie over de toegangsprijzen: kinderen tot 3 jaar gratis, kinderen van 4 tot 11 jaar €40,50, volwassen €47,00 en senioren ouder dan 60 jaar €40,50
 • Voor de overnachtingen zijn verschillende prijzen. Wij sliepen in een blokhut voor 4 personen. Een overnachting kost hier €116. Voor de hotels zijn diverse prijzen, kijk op de site van Europapark voor de actuele prijzen.
 • Reserveer online ruim een half jaar van te voren een overnachting in een van de 5 hotels, anders heb je kans dat de hotels vol geboekt zijn.
 • Kijk ook eens op de sites van de grote reisbureaus. Daar kun je ook goedkopere aanbiedingen vinden van een combinatie van overnachtingen inclusief toegang tot Europapark Duitsland.
 • De openingstijden variëren per dag afhankelijk van het weer. Is het weer goed, dan blijft het park langer open.
 • Wil je lekker snel doorrijden naar Europapark Duitsland? Vertrek dan op zondag, dan rijden er in Duitsland nauwelijks vrachtwagens op de weg. Dat scheelt reistijd!

Ben jij wel eens in Europapark Duitsland geweest en zo ja, hoe was jullie ervaring?

Dit artikel is opgesteld naar aanleiding van een persreis die Rosa met haar gezin mocht maken. Zoals je van ons gewend bent geven wij altijd onze eerlijke mening.

1 gedachte over “Europapark Duitsland: ideaal voor een weekend weg of een tussenstop naar het zuiden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven