Steeds meer vrouwen blijven evenveel uren werken na geboorte eerste kind

Uit nieuwe cijfers na een onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds meer vrouwen zijn die na de geboorte van eerste kind evenveel uren blijven werken als voor de geboorte. Daarmee dragen moeders een steeds belangrijker deel bij aan het gezinsinkomen dan jaren geleden. En dat is mooi, want zoals jullie weten ben ik een groot voorstandiger van financiële onafhankelijkheid voor vrouwen.

werken na geboorte kind
Stockfoto van werkende moeder door B-D-S Piotr Marcinski

Evenveel uren blijven werken na de geboorte van eerste kind

64.000 stellen deden aan dit onderzoek mee waaruit blijkt dat in 2005 de deelnemende vrouwen 33% bijdroegen aan het gezinsinkomen en in 2013 was dat maarliefst 38%. Tevens blijken er minder vrouwen geheel te stoppen met werken na de geboorte van hun eerste kind en het zwangerschapsverlof. Toch is er nog ongeveer 40% van de vrouwen die voor het eerst moeder worden die besluiten om minder te gaan werken of helemaal te stoppen met werken.

Verrassend vind ik zelf wel dat de nieuwbakken vaders gewoon nog gemiddeld 40 uur per week blijven werken na de geboorte van hun eerste kind. Zelf dacht ik dat het steeds gewoner is om tegenwoordig ook als vader wat minder uren te maken. Dat om na het vaderschapsverlof ook wat meer betrokken te blijven bij de opvoeding van hun kind en het verdelen van de huishoudelijke taken. Maar daar heb ik me blijkbaar in vergist.

Redenen om niet minder te gaan werken

Financiele onafhankelijkheid is overigens voor deze vrouwen niet de hoofdreden om evenveel te blijven werken. Vrouwen vinden het niet alleen belangrijk om bij te dragen aan de gezamenlijke huishoudpot, maar willen ook graag deel uit blijven maken van de arbeidsmarkt. Zichzelf blijven ontwikkelen en veel van deze jonge moeders denken ook dat ze een leukere moeder zullen zijn als ze ook gewoon kunnen blijven werken. Dat laatste kan ik voor mezelf helemaal beamen 😉 , maar dat ligt natuurlijk voor iedereen anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven