Help je kind bij het slagen van zijn of haar eindexamen!

Is jouw kind dit jaar aan de beurt om zijn of haar examen te doen? Help ze een handje! Een examen doen is vaak al spannend (en lastig) genoeg, maar in deze periode is het helemaal vervelend. Toch zijn er gelukkig een aantal manieren waarop jij je kind kan helpen bij het slagen van het eindexamen zonder dat je je er echt mee moet gaan bemoeien.

Je kind helpen examen te doen

Want zeg nu eerlijk. Welke puber zit er te wachten op een ouder die continue in zijn of haar nek hijgt. Geen enkele puber toch? En ik weet er alles van, want ook onze oudste heeft inmiddels een eindexamenjaar achter de rug.

examen doen, dit helpt!

En ook al heeft hij uiteindelijk geen examen hoeven doen (vorig jaar, in het eerste coronajaar zijn eindexamen kandidaten vrijgesteld en hebben ze hun diploma wel of niet gekregen op basis van eerdere cijfers), dat werd pas vrij laat bekend. De voorbereidingen waren bij ons dan ook wel degelijk getroffen voor een succesvolle afsluiting van het eindexamen.

Maar hoe kan je je kind dan helpen met de voorbereidingen op zijn of haar examen?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je helpt je kind het beste door ondersteuning te zoeken bij het doen van het examen en de voorbereidingen. Zonder dat je je er zelf te veel mee bemoeit, want dat wordt juist als vervelend ervaren.

1. Zorg voor een rustige omgeving zonder al te veel afleiding

Een van de belangrijkste dingen waar je als ouder goed voor kan zorgen is een omgeving waarin je kind ongestoord kan leren. Bijvoorbeeld op een eigen kamer achter een bureau, of juist bij jou in de buurt, zodat je kind vragen kan stellen. Maar dan alleen als je zelf niet voor al te veel afleiding zorgt doordat je tijdens het thuiswerken bijvoorbeeld veel moet bellen.

2. Blijf op de hoogte zonder te veel te dwingen

Zoals ik hierboven al heb aangegeven werkt het (meestal) niet als je te veel dwingt. Dat werkt bij pubers overigens nooit, dus ook niet bij de voorbereidingen van het examen doen. Dus niet roepen ‘Zou je niet eens gaan leren’, maar juist vragen ‘Goh, wat heb je vandaag op je planning staan’? Om maar een voorbeeld te noemen.

Met die laatste vraag stel je jezelf wel open en blijf je zo goed mogelijk op de hoogte. Daarnaast voel je het waarschijnlijk ook als het antwoord niet helemaal conform je verwachting is en er iets niet helemaal in orde is.

3. Zorg voor extra hulp als dat nodig is; check bijvoorbeeld ExamenOverzicht

Er zijn heel veel leerlingen die extra hulp kunnen gebruiken. Niet alleen omdat hun voorbereiding niet goed was, maar ook om ze meer zelfvertrouwen te geven. Nu is de voorbereiding voor het examen doen normaal al best heftig, maar in deze Corona periode is het helemaal lastig voor de eindexamenkandidaten.

Hulp van jou als vader of moeder wordt lang niet altijd gewaardeerd. En in veel gevallen kunnen we het niveau van onze pubers -of de manier waarop ze tegenwoordig iets leren- ook niet meer zo makkelijk bijbenen. In dit geval is bijvoorbeeld een site als ExamenOverzicht.nl heel erg prettig.

Op deze website krijg je de mogelijkheid om extra samenvattingen, oefenboeken en uitlegvideo’s aan te schaffen. Nu zijn er ook best wat oefeningen in omloop op internet waar je kind al mee kan starten, maar met een kleine extra investering weet je zeker dat ze alle hulp krijgen die er nodig is.

Daarnaast is dat wat er op internet rondslingert nooit helemaal geverifieerd. Bij ExamenOverzicht zijn alle samenvattingen en oefenboeken uitvoerig gecheckt door leraren. Daarnaast kan je ook alle oude examens en antwoorden van de afgelopen 5 jaar dit schooljaar gratis oefenen in de ExamenOverzicht app. Ideaal voor je kind om de stof (nog) beter onder de knie te krijgen.

Zoekt je kind ondersteuning bij het doen van het examen op het gebied van één vak, of meerdere vakken? Het kan allemaal! Daarnaast ligt het gebruik van de app helemaal in lijn met wat pubers de hele dag al doen én kunnen ze hun examenrooster er in kwijt. Zo kunnen ze goed voorbereid en overzichtelijk hun examen doen!

4. Heel veel last van examenstress? Ook daar is wat tegen te doen.

Om te beginnen is leren en oefenen uiteraard belangrijk om het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien. Maar gaat je kind examen doen en is er zoveel last van stress dat bovenstaande niet meer helpt?

Dan is het wellicht slim om je eens in te lezen in bijvoorbeeld het gebruik van CBD olie of Valdispert om zo toch de nodige ontspanning te krijgen richting het eindexamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven