Exclusieve wijnen proeven of gelijk kopen? 3 tips

Als echte wijnliefhebber zal je niet iedere fles wijn uit de supermarkt even bijzonder vinden. Jouw smaak is wellicht al iets verfijndere en daardoor toch meer gericht op exclusieve wijnen.

Maar wat verstaat men nu eigenlijk onder exclusieve wijnen? Waar kan je exclusieve wijnen kopen? En waarom is de ene wijn dan zoveel duurder dan de andere?

Als kenner heb je daar misschien wel een antwoord op, maar als wijnliefhebber zonder uitgebreide kennis kan je vast wel wat extra informatie gebruiken. Bij deze!

exclusieve wijnen proeven of kopen

Wat zijn exclusieve wijnen?

Exclusief wil natuurlijk zeggen dat iets bijzonder is. Wat wijn betreft kan je dan denken aan de kwaliteit van de wijn, die uitzonderlijk is.

Maar ook een bepaalde jaargang kan een wijn exclusief maken (in combinatie uiteraard met de kwaliteit!). Verder kan je denken aan een wijn die maar beperkt verkocht of gemaakt wordt.

Waarom is de ene wijn zoveel duurder dan de andere?

Je hebt je vast weleens afgevraagd waarom de ene wijn nu zoveel duurder moet zijn dan een andere wijn. Het is toch allemaal hetzelfde ‘goedje’: gemaakt van druiven?

Maar we vergeten daarbij wel dat de ene druif de andere niet is, dat de werkwijze heel anders kan zijn per wijngaard en meer van dat soort zaken.

Hoe is bijvoorbeeld de wijngaard gelegen? Een wijngaard die tegen een zeer steile helling aanligt zal immers moeilijker begaanbaar zijn. Dat is al een kostenplaatje.

Verder is het ook nog altijd zo dat druiven zon nodig hebben. Daar is dus ook de kwaliteit van afhankelijk.

En een wijn met een betere kwaliteit (door de betere rijping van de druiven) zal ook gewoon meer mogen kosten en hoort daardoor misschien eerder bij de exclusieve wijnen.

De manier van het verwerkingsproces is uiteraard ook van belang voor zowel de kosten als de kwaliteit. En vergeet ook het spelletje van vraag en aanbod niet. Een heerlijke wijn van een goede kwaliteit zal zeer geliefd zijn en daarmee kan de aanbieder zijn prijzen natuurlijk omhooggooien. Zo simpel is het.

Waarom kiezen voor exclusief?

Waarom zou je kiezen voor een exclusieve wijn als je ook voor een paar euro een fles wijn bij de supermarkt kunt kopen? Want dat exclusieve wijnen duurder zijn, dat is vrij eenvoudig om te begrijpen.

Maar je snapt inmiddels ook dat een exclusieve wijn staat voor een kwaliteit waar je ‘u’ tegen zegt. Want het verschil proef je wel degelijk.

Zijn alle exclusieve wijnen lekker?

Kan je nu dan concluderen dat een exclusieve wijn ook gegarandeerd lekker is? Op zich wel, als het puur om de kwaliteit gaat. Alleen: als we het over smaak hebben dan kom je op een heel persoonlijk onderwerp uit. Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze dan ook wel.

Of jij die exclusieve wijnen die je met zorg hebt uitgezocht ook lekker vindt, is vooraf niet te zeggen. Want wat de één een heerlijke wijn vindt, is voor de ander een minder smakelijk druivennat.

Mogen proeven voordat je koopt zou heel fijn zijn. Maar helaas werkt dat misschien in restaurants, maar niet in een winkel of webshop. Gewoon uitproberen dus.

En als je niet zo goed bent in namen onthouden: noteer het gewoon… Heb je een wijn gedronken op een verjaardag die je echt lekker vond? Gewoon eens vragen welk merk het is!

Tips om exclusieve wijnen te proeven voordat je een fles koopt

Toch heb ik een paar tips voor je als je graag eerst een wijn wilt proeven voordat je gelijk tot aanschaf van exclusieve wijnen overgaat.

Wij doen regelmatig een wijnproeverij.

Wijnproeverij van exclusieve wijnen met vrienden onderling

Samen met onze vrienden bijvoorbeeld. Dan schaffen we een paar flessen exclusieve wijnen met elkaar aan om gezamenlijk te proeven.

Uiteraard maak je er dan een gezellige avond van samen en uiteindelijk weet je daarna ook welke wijn voor jou het lekkerste smaakt zonder dat je alle flessen zelf aan hebt hoeven schaffen.

Wijnproeverij van een slijterij in je dorp of stad

Niet iedere slijterij doet dit, maar een slijterij in ons buurdorp bijvoorbeeld wel. Wij houden die dag in onze agenda vrij om (ook weer met onze vrienden) naar die proeverij te gaan.

Er wordt een lekker kaasplankje bij de wijn geserveerd en wij zijn de hele middag zoet. Gezellig kletsen, proeven, luisteren naar de leveranciers van de betreffende exclusieve wijnen en vervolgens een bestelformulier invullen.

Wijnproeverij met diner erbij

Een andere mogelijkheid hebben we twee maanden geleden bij ons thuis gedaan. Een diner voor vrienden en familie mét wijnen erbij. Dit diner werd bij ons thuis verzorgd door een Italiaan (Eros) die ook nog eens wijnleverancier is.

Hij kookt en serveert een 5 gangen diner, schenkt daar bijpassende exclusieve wijnen bij en aan het einde van de avond kan je eventueel wijnen bij hem bestellen. Kan, mag, maar hoeft niet.

Uiteraard hangt aan dit diner ook een prijskaartje, maar de gezelligheid die het met zich meebrengt is enorm. Dus heb je de kans om zoiets te doen dan zou ik dat zeker aanraden.

Waar koop je nog meer exclusieve wijnen?

Gelukkig kan je op meer plekken exclusieve wijnen kopen. Gewoon bij de slijter, bijvoorbeeld. Maar ook online zijn er mogelijkheden, zoals bij Bernardus Wijn.

Bernardus is een wijnhuis, met oog voor detail, kwaliteit en de ambitie om de allerbeste wijnen te maken. Zo maakt Bernardus bijvoorbeeld nog heel bewust gebruik van eikenhouten vaten, terwijl veel Franse wijnhuizen overstappen op roestvrijstalen vaten.

Je kunt dus direct bij Bernardus zelf hun wijnen kopen. De Bernardus wijngaarden zijn te vinden in Californië.

Welke exclusieve wijnen kan je bij Bernardus kopen?

Bij Bernardus heb je de keuze uit:

  • Sauvignon Blanc, gemaakt van deze witte druif met een groene schil. De witte wijn is droog, met een frisse en fruitige smaak.
  • Chardonnay is gemaakt van de Chardonnay druif, welke zich prima weet aan te passen aan het klimaat. De wijn is een zachte, witte wijn met een gerijpte smaak.
  • Pinot Noir is een rode wijn, gemaakt van de blauwe Pinot Noir druif. Hoe een Pinot Noir smaakt is afhankelijk van de streek waar het vandaan komt. Meestal zal het fris en sappig zijn.
  • Cabernet Sauvignon is een rode wijn die prima dienstdoet als tafel- en eetwijn.
  • Marinus is een blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. De druiven worden met de hand geoogst en 24 tot 30 maanden gerijpt op nieuw Frans eiken. De smaak is krachtig, elegant en kruidig te noemen.
  • Rosé. Het verschil tussen wijn en rosé zijn de schillen. Bij rosé worden deze na een korte periode verwijderd, waardoor het sap lichter van kleur zal blijven. Rosé is dan ook een aanduiding van het soort wijn, zoals witte of rode wijn, maar niet een specifieke aanwijzing van een wijnsoort. Rosé kan zowel droog als zoet zijn en kan van verschillende druiven gemaakt worden. Waarbij ook nu het soort druif de smaak zal bepalen.

Bovenstaande exlusieve wijnen worden allemaal met de grootst mogelijke zorg gemaakt.

Hoelang kan je een fles wijn bewaren?

Eigenlijk hangt dit van je wijn af. Op de fles zal je zien wat het advies van de wijnmaker is. Daarnaast zal je de wijn op de juiste manier moeten bewaren.

Leg hem ergens neer op een droge plek daar waar de temperatuur constant en koel is. Bewaar de fles dus enkel liggend, bijvoorbeeld in zo’n mooie wijnpaal!

Hoe ouder de wijn hoe beter?

Misschien vraag je je nu af hoe dat dan kan. Want hoe ouder de wijn, hoe beter toch? Nee dus. Eigenlijk zijn er heel veel wijnen die er helemaal niet tegen kunnen om ouder te worden.

Het zou maar om 3% van de wijnen gaan die inderdaad beter worden naarmate ze ouder worden! Dus kijk altijd even op de fles wat er geadviseerd wordt! Er zijn wijnen die je bijvoorbeeld meteen moet drinken, maar ook die je tussen 3 en 5 jaar bewaard voor je ze opdrinkt.

Daarnaast zijn er exclusieve wijnen die je zelfs langer dan 20 jaar kan bewaren en die steeds beter van smaak worden.

Nog een laatste wijnweetje

We hadden het zojuist over rosé en dat de schillen na een korte tijd worden verwijderd. Maar wist je dat die schillen ook het verschil (kunnen) maken tussen witte en rode wijn? Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden! Alleen wordt bij witte wijn de schil al eerder verwijderd (uit de most).

Die schillen zorgen namelijk voor de rode kleur. Hoe langer de schil in de most heeft gelegen, hoe roder de kleur zal zijn. En wat is dan most? Dat is het versgeperste sap wat nog niet vergist is. Overigens wordt rode wijn wel altijd van blauwe druiven gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven