Wat kan je doen als je in deze tijd op de schopstoel zit?

Wat als je je baan kwijt bent? Als je zzp-er bent zonder inkomsten op dit moment? Als je man thuis zit en het bedrijf waar hij werkt failliet dreigt te gaan? Er zijn momenteel talloze mensen die financieel gezien een onzekere periode doormaken. Hierdoor ontstaan prachtige initiatieven van ondernemers voor de samenleving, maar er zijn natuurlijk ook veel zorgen. Wat kan je doen als je het financieel moeilijk hebt in deze tijd, hoe kan je extra inkomsten genereren? Een opleiding volgen misschien om een carrière switch te maken? Je aanmelden om asperges te steken waar ze een enorm tekort hebben aan personeel omdat de tijdelijke werknemers terug zijn naar eigen land? Ik laat mijn gedachten de vrije loop in dit artikel.

Carrièreswitch maken of extra inkomsten genereren in onzekere tijd

Van de week deelde ik een Facebook bericht. Een Facebookbericht over het feit dat we allemaal in dezelfde storm zitten. De een begeeft zich echter in een luxe jacht waardoor het lijkt alsof hij of zij door rustig water kabbelt en de ander zit in een lekke rubberboot op een woeste zee. You catch my drift. Er zit nogal wat verschil in hoe we deze onzekere periode doormaken. Verschil in persoonlijke situatie en verschil in financiële toestand.

Ook ik heb me de eerste weken nogal wat zorgen gemaakt. Wat voor effect gaat deze hele crisis op mijn inkomen hebben? Uiteraard kunnen we een tandje terug als dat moet, maar met ons nieuwe huis zijn de kosten natuurlijk ook gestegen ten opzichte van vorig jaar. Nu is het gelukkig niet zo erg dat ik me al moet bedenken hoe ik extra inkomsten kan genereren, maar ik sta er toch bij stil. Ik word vooral getriggerd door de mooie ideeën waar ondernemers mee komen, zo knap hoe zij zo’n crisis aanvliegen. Ben jij op zoek naar extra inkomsten of zou je wel een carrière switch willen maken door een opleiding te volgen, dan geef ik je graag wat ideeën.

extra inkomsten genereren

Ideeën voor extra inkomsten

Verhuur je tuin of wei

In Nieuwegein heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een stuk weiland te huren voor een dagdeel of een dag. Je kan er BBQ-en bijvoorbeeld en hebt beschikking over je eigen toilet. Een initiatief van de eigenaren van dit weiland die hier normaal gesproken bedrijfsuitjes op organiseren en nu totaal geen omzet hebben. Een slimme manier voor hen om extra inkomsten te genereren en anderen de mogelijkheid te geven lekker buiten te zijn. Alhoewel ze het weiland voor mensen in vitale beroepen gratis beschikbaar stellen, dat is dan wel weer tof.

Begin een blog (alleen voor de lange termijn)

Tja, ik kan je uiteraard als idee geven om een blog te beginnen. Het enige nadeel is dat dit meer een lange termijn oplossing is. Je kan niet vandaag met een blog beginnen en daar morgen geld mee verdienen, zo werkt het niet helaas.

Start een opleiding voor je carrièreswitch

Wat je wel kan doen is een studie oppakken om jezelf verder te bekwamen in je huidige functie, óf om te werken aan een carrièreswitch. Start bijvoorbeeld een mediation opleiding bij Merlijn Groep. Met het oog op de echtscheidingen die verwacht worden na deze crisis is dat wellicht ook een goed idee.

Pak een (tijdelijke) bijbaan of seizoenswerk met beide handen aan

Verder kan je kijken naar bijbanen in je omgeving die eigenlijk beschikbaar zijn voor studenten. Waarom zou je niet solliciteren om extra inkomsten te genereren? Beter iets dan niets toch? Of ga inderdaad kijken bij seizoenswerk.

Ben je handig? Start je eigen opknaphoek

Misschien is dit ook wel het moment om spullen te verkopen via Marktplaats bijvoorbeeld. Ben je handig in opknappen? Hoe leuk is het dan om in een weggeefhoek op Facebook of bij de lokale kringkoop een leuk kastje te halen wat je vervolgens een lik verf geeft? Geef het een vintage look met wat krijtverf en het meubelstuk is zomaar in waarde gestegen. Verkoop het via Marktplaats en stop de winst in je portemonnee. Je kan jezelf natuurlijk ook verhuren aan anderen als je handig bent!

Verdiep je in het maken van websites en schrijven van webteksten

Ben je autodidact? Dan kan je dit zelf oppakken via internet, maar anders kan je ook opleidingen vinden waar je mee aan de slag kan om jezelf te verbeteren op dit gebied. Hier is nog veel vraag naar.

Wordt tuinman of tuinvrouw bij iemand anders

Op het moment dat ik dit blog schrijf krijg ik een appje binnen van onze ’tuinman’. Niet echt een tuinman hoor, want ik vind in de tuin werken zelf juist heerlijk. Maar sommige dingen heb ik geen verstand van of ben ik gewoon minder handig in. Op dat moment stuur ik hem een appje. Ideaal voor ons en hij kan wat extra inkomsten genereren. Allebei blij.

Maak eten in het groot om extra inkomsten te genereren

Ben jij een goede kok? Volgens mij is er een chronisch tekort aan lekkere maaltijden die gezond zijn en ook nog eens goed betaalbaar. Ik doel hiermee dus niet op de plaatselijke afhaal. Maar wat nu als jij een heerlijke maaltijd kan koken en daarmee werk uit handen haalt voor mensen die nog wél aan het werk zijn? Misschien is het geen vetpot qua verdiensten, maar ik denk toch dat er vraag is naar betaalbare maaltijden die afgehaald kunnen worden en alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Een uitkomst voor werkende moeders.

Verhuur je bootje

Heb je een leuke sloep of ander klein bootje? Normaal gesproken zou je hem misschien niet verhuren, maar in deze periode kan dat zomaar een uitkomst zijn als je wat extra geld wilt verdienen.

Vergroot je kennis

Misschien niet direct de oplossing voor het genereren van extra inkomsten, maar je kan er misschien wel een promotie mee binnenhalen bij je baas. Laat zien dat je welwillend bent, dat je niet zomaar thuis wil zitten ‘niksen’ maar dat je van waarde bent voor het bedrijf (of kan worden). Weet je niet welke stappen je moet ondernemen om interessant te blijven voor je werkgever? Vraag het gewoon aan je baas!

Ben je goed met administratie?

Er zijn echt heel veel mensen die niet goed zijn in hun administratie. Ben jij dat wel? Dan heb je daar misschien ‘zomaar’ de oplossing om jouw extra inkomen te genereren. Zou je niet voor anderen hun administratie op orde kunnen houden? Of bijvoorbeeld helpen met de belastingaangifte? Er zijn nogal wat (oudere) mensen die hier zelf niet meer in kunnen voorzien en die je hulp goed kunnen gebruiken!

Zoek betrouwbaar thuiswerk

Liever zelf thuis wat extra werk verrichten? Kijk eens of je betrouwbaar thuiswerk kan vinden. Ik schreef hier eerder een blog over met tips, wie weet staat er wat voor je tussen.

Onverwachts thuis maar je wil toch extra inkomsten genereren?

Woon je in een buurt waar veel honden zijn? Misschien kan jij wel een (al dan niet tijdelijke) honduitlaatservice beginnen voor diegenen die nog naar hun werk moeten. Ik weet dat ik er tijden behoefte aan heb gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven