Faillissementen in kinderopvang stijgt sterk

Het aantal faillissementen in de kinderopvang stijgt sterk, is gebleken in het eerste kwartaal van dit jaar. Nu de cijfers van de Kamer van Koophandel bekend zijn blijkt dat in het eerste kwartaal van 2013 zijn al 51 kinderdagverblijven failliet zijn gegaan. Zet dat af tegen de cijfers van 2012 en je krijgt schrikbarende aantallen. In 2012 gingen er in totaal 73 crèches failliet, waarvan 18 in het eerste kwartaal. Dat betekent dat er dit jaar in het eerste kwartaal met een factor 3 gerekend ‘mag’ worden.

Momenteel hebben zo’n 250 instellingen een betalingsachterstand van meer dan 4 maanden bij het pensioenfonds PFZW, waarbij 2800 kinderopvangorganisaties zijn aangesloten. Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft voor dit jaar 4,3 miljoen euro gereserveerd om mogelijke claims van banken bij aangesloten crèches te dekken.
Oorzaak van deze problemen ligt hem in het feit dat de kosten voor kinderopvang zijn gestegen, doordat de subsidiekraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Veel ouders brengen hun kinderen daarom minder vaak of niet meer naar de crèche en zoeken naar andere oplossingen.

‘Het is een slagveld,’ zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Hij verwacht na de zomervakantie de grootste klap. ‘Na het eerste kwartaal zien ouders de rekening, maar dan moeten ze nog wel iets anders regelen.’ Dat betekent dat er nog wat extra tijd overheen gaat voordat de grootste klap komt.

Meer lezen over kinderopvang en de nieuwsitems doe je in onze kinderopvang categorie.

Wil je met ons delen hoe jij het geregeld hebt met je kinderopvang, wij zijn benieuwd!

 

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

1 gedachte over “Faillissementen in kinderopvang stijgt sterk”

  1. Jeetje, wat enorm vervelend voor alle ouders die dan op kort termijn op zoek moeten gaan naar een nieuwe kinderopvang. Gelukkig biedt een site zoals Care.com een goede oplossing. Daar vindt u verschillende zorgverleners. Neem gerust een kijkje op: https://nl.care.com/kinderopvang en vind de geschikte kinderopvang bij u in de buurt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top