Familievakantie Algarve; 6 leuke dingen om te doen met je kinderen

Een familievakantie in de Algarve. Didie Schackman ging voor MamsatWork op persreis om de Algarve te ontdekken. Om te zien en te ervaren wat een familievakantie Algarve te bieden heeft. Onderstaand haar ervaringsverhaal waarin ze ons meeneemt en ‘laat proeven’ van al dit bijzonders.

Sinds ik de mama van een zoon ben, en moeder van twee bonuskids, neem ik me iedere vakantie voor om niet de snauwende ouder uit te hangen. En dat lukt me aardig, dankzij mijn geduld en innerlijke rust. Maar wanneer de omstandigheden mij uitdagen of een situatie mij overdondert, is deze mama ook ontregeld en roep ik dikwijls: “Zit niet zo te zeuren, ik doe dit niet voor mijn lol. Ik heb je de hele dag al vermaakt, nu moet je het zelf even doen.” Daarna loop ik even weg hopend op een lange pauze. Om mezelf weer op te laden en samen met mijn man het volgende aanvalsplan te maken. Maar voordat we het in de gaten hebben springen onze energiebommetjes alweer in de lucht. ‘Mamááá, wat gaan we nu doen?’

familievakantie algarve

De puzzel, op vakantie met je kinderen

Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dat hebben we inmiddels ervaren. Een verregende zomer op de Wadden, een afgelegen camping zonder auto, safaritenten bij noodweer of met een baby in een overweldigende stad. Vakanties vol verwachting met hier en daar een hoogtepunt en af en toe een diep dal. Maar spijt hebben we nooit. Integendeel, we zijn juist ontzettend trots. Dat we het iedere keer proberen en de grenzen opnieuw verkennen. Want het blijft een gepuzzel, met drie kinderen op vakantie (en twee volwassenen die ook nog iets te zeggen willen hebben.) Dit jaar hebben we de wensen op een rijtje gezet. Door ervaring wijzer geworden en vol goede moed: wij gaan voor zon en vriendjes. Unaniem. Want zolang wij de warmte op onze huid voelen en de kinderen van 3, 8 en 11 een kameraadje hebben, is het voor ons goed genoeg. Alles wat dáár nog bij komt, is een flinke bonus.

Lees ook: zin in een actieve vakantie met je gezin in de Algarve?

Familievakantie en fun in de Algarve

Voordat het zover is, ben ik zelf op zoek gegaan naar een ontspannen familievakantie in de zon. In de Algarve deze keer, op uitnodiging van het Portugees Verkeersbureau. Ik had al gelezen over spectaculaire uitzichten, vermakelijke boottochten, kilometers strand en maximaal aantal dagen zon. Maar nu zou ik de factor familie onder de loep nemen zodat ik weet wat ik kan zeggen tijdens een familievakantie Algarve als de kinderen vragen: “Wat gaan we nu doen?”

Want of je nu een dag wilt rondrennen tussen de glijbanen of wilt wandelen in de zon, in de Algarve maak je het iedereen naar de zin. Oók papa en mama, en dat vind ik behoorlijk uniek voor een familievakantie waar de kinderen vaak centraal staan. Bovendien ben je in minder dan drie uur vliegen met Transavia zorgeloos in de Portugese zon. En die schijnt volop. Ook in de lente of ieder ander seizoen.

6x doen met kinderen tijdens een familievakantie Algarve

familievakantie algarve jeepsafari

  1. Jeepsafari hart van de Algarve

Voor mij de grootste verrassing van de familievakantie Algarve, een jeepsafari naar het binnenland en de bergen van de Algarve. Ik verwachtte een wilde rit met een flinke dosis testosteron, maar het werd een authentieke ervaring waarbij ik de vijgen, amandelen en sinaasappels zo uit de bomen kon plukken. Pootje baden in idyllische riviertjes, honing proeven van de beste nectar, verse eucalyptus voor de gemoedsrust en hoog in de bergen verwonderd door spectaculair uitzicht. Een beetje wild, maar vooral buitengewoon authentiek. Een rit door de natuurlijke keuken van de Algarve.

familievakantie algarve jeepsafari

jeepsafarie familievakantie algarve

  1. Eiland boottocht Ria Formosa

Bijzonder gelegen vlakbij het vliegveld Faro bevindt zich een natuurreservaat waar de Portugezen met recht trots op zijn. Het is een vlakte gekenmerkt door een grillig patroon van grassen, water en land waar talloze vogels en vissen in vrijheid leven. Met boot en gids vertrok ik vanaf de oude stad Faro naar één van de drie eilanden in dit reservaat waar de meest voortreffelijke verse visgerechten op me lag te wachten: Ilha do Farol.

familievakantie algarve riaformosa

Terwijl ik me realiseerde hoe dankbaar ik mocht zijn voor deze trip werden de beste oesters, sardines en olijven geserveerd en mocht ik proeven van al het lekkers wat de Algarve te bieden heeft. Het ruizen van de golven zorgde voor een sfeer die ik nooit meer vergeten zal. En op loopafstand van mijn tafeltje zag ik kinderen rennen langs de zee op het goudgele strand. Zeker weten dat ons gezin zich hier heel veel uurtjes vermaken zou.

Lees ook: activiteiten met kinderen op vakantie, een lijst met onze favorieten

  1. Gek op glijbanen in AquaShow Park

Omdat het in de Algarve snikheet kan zijn en kinderen nu eenmaal juichen bij iedere glijbaan die ze zien, ben je absoluut een super mama als je ze -tijdens je familievakantie Algarve- meeneemt naar AquaShow Park.

familievakantie algarve aquashowpark

Dit groots opgezette waterpretpark bestaat nu al enkele jaren, maar voegt jaarlijks nieuwe glij-toppers toe. Het deed me denken aan de Franse waterparken uit mijn eigen jeugd waar ik als kleine waterrat de tijd van mijn leven had. Voor alle leeftijden kun je er terecht en het aanbod is zo divers dat ik het aantal glijbanen niet eens onthouden kon. Na een tour door het park mocht ik genieten van een Portugees buffet in het aangrenzende hotel. Ideaal als je kinderen na één dag nog niet uitgekeken zijn (en die kans is groot). En jawel, zelfs het hotel heeft een zwembad.

familievakantie algarve zoomarine reuzenrad

  1. Waterdieren en leuk amusement in Zoomarine

En toen keek ik ineens in de ogen van Piet Piraat. Op een aquarium, watershows en zeedieren had ik al gerekend, maar dit spektakel kwam onverwacht. Ik had tijdens mijn familievakantie Algarve perstrip plaats genomen op de tribune met ouders en kinderen om uit te rusten na het zien van prachtige vissen, zeeleeuwen, een reuzenrad en kleurrijke attracties. Maar voordat ik het wist waande ik me in een wereld van zwaarden, acrobatiek, spanning en af en toe een hilarische grap. Mijn persoonlijke voorkeur ligt niet bij grote shows, maar deze bevlogen artiesten met hun gymnastische kunsten uit Zoomarine maakten mij razend enthousiast. Slingeren langs een schip, klimmen in de mast, dansen op een touw en een koprol door de lucht, de piratenbaai was een succes.

familievakantie algarve zoomarine

  1. Boottocht langs de Algarve kust

De azuurblauwe zee en de grillige kust. Daar was het mij toch stiekem om te doen. Hoe verrassend de Algarve ook kan zijn, met mijn gezin ga ik altijd naar de kust. En dus zei ik geen nee tegen een boottrip langs de spectaculaire kliffen en kleurrijke zachtgele goudoranje kust. Baaitjes en kilometers strand, ik genoot er volop van.

familievakantie algarve, de kust

En juist toen ik het allemaal wel had gezien, nam de schipper mij mee naar een mystieke plek. De zee was een beetje ruig en hij ging voorzichtig te werk, maar hij bracht mij naar een grot met een magisch strand. De verwondering voorbij. Het werd stiller, de zee ging haar eigen weg en het licht gleed via een opening naar binnen. Even was ik niet meer op zoek in de Algarve. Hier zou ik altijd willen zijn. De wilde golven haalden me uit mijn extase, maar het gevoel bleef bestaan. Dit zou mijn gezin moeten zien.

familievakantie Algarve lokale cultuur

  1. Lokale cultuur en natuur in de Algarve

Tijdens mijn gezinstour door de Algarve maakte ik kennis met Rikkert Barendse. Een enthousiaste avonturier die als touroperator van reizen zijn werk had gemaakt. Ontmoetingen met lokale cultuur, dat was zijn mooiste product. Workshops, reizen en ervaringen vanuit een pure drive; om de creativiteit in de mensen zelf aan te wakkeren. En daarmee heeft hij een verrassend leuk aanbod gecreëerd van workshops en reizen voor gezinnen in de Algarve. Geitenhoeden op het pad van de Via Algarviana, rieten manden maken en met ezel en picknick mand door de natuur. Allemaal ontzettend verfrissend en oprecht vermakelijk. Bovendien hebben Rikkert en zijn team alle workshops en locaties zelf bezocht. Trek in een familievakantie Algarve? Stuur Rikkert en zijn team een bericht voor de lokale inspiratie met het gezin.

familievakantie algarve, verslag Didie
Met dank aan Didie Schackman

Dit artikel is opgesteld naar aanleiding van een persreis die Didie mocht maken. Zoals je van ons gewend bent geven wij altijd onze eerlijke mening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven