7x leuk om te doen met je kinderen tijdens de feestdagen

Wil je tijdens kerst iets leuks ondernemen met het hele gezin? We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet waarmee de feestdagen met de kinderen zeker een succes zullen zijn. Omdat het weer in Nederland vaak alle kanten opgaat, delen we zowel leuke binnen- en buitenactiviteiten. 

feestdagen kinderen activiteiten

Binnenactiviteiten met kinderen tijdens de feestdagen

Gaat het regenen tijdens de feestdagen of houden jullie gewoon niet zo van kou? Dan zijn deze binnenactiviteiten voor tijdens de feestdagen met kinderen zeker iets voor jullie.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Het spoorwegmuseum is het hele jaar door leuk om te bezoeken, maar tijdens de feestdagen is het er nog veel leuker. Vlak voor kerst wordt het Spoorwegmuseum omgetoverd in ‘Winter Station’.

Niet alleen heeft het museum een prachtige winterse uitstraling, er is ook nog eens van alles te doen. Bewonder, stap in en leer over treinen.

Ga op de foto in een arreslee, bezoek één van de kraampjes voor een lekkere winterse versnapering, stap in de oude carrousel, geniet van live muziek en schaats rondjes om een oude locomotief in de sfeervolle museumhal.

Met de trein ben je in stijl op weg én ben je in no time in het centrum van Utrecht. Een hele goede plek met een keur aan gezellige restaurants voor een heerlijk kerstdiner om een dagje Utrecht af te sluiten.

Vergeet niet van tevoren te reserveren voor het Winter Station. Hebben jullie een museumjaarkaart? Dan kost de entree jullie niets, maar ook dan moet je van tevoren reserveren.

Nederlandse IJsbeelden Festival in Zwolle

Kijk je ogen uit tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle. Dit jaar staat het thema ‘Mythen en Legenden’ centraal en reiken sommige sculpturen tot een hoogte van wel zes meter!

Let op: het is een binnenactiviteit, maar een jas, sjaal, handschoenen en muts zijn geen overbodige luxe 😉 Hier vind je meer informatie over de prijzen en openingstijden

STRAAT Museum in Amsterdam

STRAAT heeft eigenlijk niets met kerst te maken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet tof is om tijdens de feestdagen te bezoeken met kinderen. STRAAT is het museum voor street art en graffiti, er worden meer dan 180 kunstwerken van ruim 170 kunstenaars getoond.

Tijdens de tentoonstelling Urban Artivism belicht STRAAT kunstenaars die hun artistieke carrière wijden aan het milieu. Zo vertelt de website van STRAAT ons.

Dat klinkt misschien niet voor elk kind even interessant, maar doordat de kunstenaars dit doen met prachtige, grote, kleurrijke werken is het voor elke leeftijd een genot voor het oog.

Voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar is er een speurtocht uitgezet waarbij ze ook nog een poster krijgen. De speurtocht nodigt uit om goed naar de kunstwerken te kijken én laat kinderen zelfstandig door het museum lopen. En dát is natuurlijk precies wat een kind wil.

Samen koken met kinderen tijdens de feestdagen

Je hóeft natuurlijk niet per se weg met de kinderen tijdens de feestdagen. Soms kan lekker thuis blijven net zo leuk en gezellig zijn en het is vaak ook een stuk voordeliger dan een activiteit buiten de deur.

Wat te doen? Genoeg! Bordspellen, ouderwets sjoelen, cadeautjes uitpakken natuurlijk, kerstfilms kijken en wat dacht je ervan om samen met de kinderen een heerlijk drie- of viergangenmenu te koken?

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, kan elk kind (met een beetje hulp) een kerst gerecht bereiden, helpen met groenten snijden of gewoon lekker roeren in de pan of de slagroom kloppen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om allemaal lekker in pyjama of onesie aan tafel te gaan, maar het is ook leuk om heel sjiek of juist gek verkleed te dineren.

Komt dat zien!

Het wereldkerstcircus is het meest bezochte kerstcircus van Nederland. Jaarlijks komen er zo’n 66.000 bezoekers op af. Bezoek jij dit jaar tijdens de feestdagen het circus met de kinderen?

Het circus vindt plaats in Koninklijk Theater Carré en voornamelijk winnaars en bekroonde acts geven acte de présence. Van actie- tot poëtische clowns en van een vliegende trapeze tot paardennummers met een paardenfluisteraar. De acts vliegen letterlijk en figuurlijk alle kanten op.

Is Carré net iets te ver en ben je liever hooggeëerd publiek bij een ander circus? In Rotterdam vindt jaarlijks Kerstcircus Ahoy plaats, Kerstcircus Haarlem is Europa’s grootste waterspektakel en viert dit jaar haar dertigjarig jubileum.

Spreekstalmeester Milko is dit jaar in Kerstcircus Oss te vinden en ook in Heerhugowaard, Eindhoven en Enschede kun je met je kinderen tijdens de feestdagen terecht in een circustent.

Buitenactiviteiten met kinderen tijdens de feestdagen

Ga jij tijdens de feestdagen liever lekker naar buiten met de kinderen? Lees dan nog even verder!

Stadswandeling

In de feestmaand zijn heel veel steden bij uitstek geschikt voor een leuke wandeling voor jong en oud. Ook tijdens de feestdagen is het leuk om met de kinderen steden te bezoeken. Dat de winkels niet open zijn hoeft de pret zeker niet te drukken, er is vaak genoeg te zien en beleven.

Zo heeft de binnenstad van Zwolle duizenden lichtjes, versierde kerstbomen, lichtbeelden en de boten in de grachten zijn verlicht. Je kunt er zelfs een lichtbeeldenroute volgen waarbij je gebruik kunt maken van audiotours.

Maastricht is tijdens de feestmaand prachtig verlicht. Om niets te missen van ‘Magisch Maastricht’ zijn er wandelroutes beschikbaar waarmee je langs de meeste magische plekken wandelt.

Onze hoofdstad heeft het ‘Amsterdam Light Festival’, Valkenburg wordt omgetoverd tot ‘Kerststad Valkenburg’ en langs de lichtjesroute in Deventer bewaakt Scrooge het stadsplein.

Hoe dan ook: er is ook bij jou vast een stad in de buurt waar je tijdens de feestdagen de kinderen hun ogen uit kunt laten kijken. 

Boswandeling

Frisse neuzen halen, heerlijk! Met kerst heeft een boswandeling altijd iets bijzonders. Let er maar eens op: je komt meer gezinnen tegen met hun opa’s, oma’s, ooms en tantes.

Veel mensen dragen lekkere stappers maar de panty’s en pantalons verraden dat dit slechts tijdelijke vervanging is voor de nette schoenen, mensen zijn vrolijker en raken sneller met elkaar aan de praat.

Samen in het bos zijn tijdens de feestdagen lijkt een beetje een band te scheppen. Vinden jullie of de kinderen ‘alleen wandelen’ niet zo leuk? Combineer het dan met een speurtocht of het zoeken naar Geocaches.

Geocaching is een schatzoektocht op basis van GPS. Je kunt hiervoor een gratis app downloaden waarop aangegeven staat waar je de Geocaches kan vinden.

Wat je zoekt weet je van tevoren niet. In een klein doosje, kokertje of bakje zit een klein notitieblokje waarop je je naam en datum schrijft. Vervolgens verstop je het weer voor de volgende schatzoekers.

Meld nog even op de app dat je de cache gevonden hebt en je kunt door naar de volgende. Heel leuk voor kinderen om te doen tijdens de feestdagen, zo kunnen de volwassenen al wandelend ongestoord kletsen over koetjes en rendieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven