Een Feng Shui badkamer inrichten; zo doe je dat

Is een Feng Shui badkamer inrichten je grote wens? Dan komt dat goed uit, want met deze tips is dat prima te doen! Ook in je badkamer kan je de perfecte balans vinden om zo een fijne sfeer te creëren die invloed heeft op jouw gevoel.

Maar hoe pak je dat nu aan? Waar moet je opletten? En voor degene die er weleens van gehoord heeft en nog niet weet wat Feng Shui nu eigenlijk is: ook dat leggen we aan je uit!

feng shui badkamer

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een oude filosofie (meer dan 3000 jaar!) die vertelt dat de omgeving jouw geluk kan beïnvloeden. Eigenlijk betekent het letterlijk ‘wind en water’.

Dit heeft te maken met een begrafenisboek dat vermeldde: ‘Qi (levenskracht) drijft op de wind (Feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (Shu) tegenkomt’ aldus Wikipedia.

Feng Shui wil de harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen bewerkstelligen. Het doel is om onze omgeving zo aan te passen dat de levensenergie (Qi) vrij kan stromen.

Wat zijn de kenmerken van een Feng Shui badkamer?

Maar hoe pak je dat aan in je Feng Shui badkamer, wat zijn dan de kenmerken? Omdat Feng Shui de kunst inhoudt om water en wind in balans te houden, is een badkamer extra interessant (het is immers dé kamer als het om water gaat).

Zo ga je te werk; hou je in ieder geval vast aan de volgende punten:

  • Rommel past totaal niet bij Feng Shui en dus ook niet in je badkamer. Je zult de badkamer dus netjes opgeruimd moeten hebben.
  • Qua kleuren moet je denken aan rustige, lichte kleuren. Crème, grijs of beige zijn kleuren die de hoofdrol krijgen. Je zou ze kunnen combineren met blauw of lichtgroen. Deze kleuren zouden staan voor het leven en een nieuw begin. Kies je voor wit, dan kies je voor een kleur die geen invloed heeft op de circulatie van waterenergie. Dit zou het meest geschikt zijn. Donkere kleuren moet je niet willen in een Feng Shui badkamer.
  • Kies natuurlijke materialen om zo een mooie combi te maken met die rustige kleuren en te zorgen voor een fijn, natuurlijk gevoel. Hout, steen, bamboe, linnen of wol zijn hiervoor geschikt. Maar ook koperen kranen in de badkamer werken goed. Door deze materialen te gebruiken haal je de natuur dichterbij en bieden ze een ontspannende sfeer. Plastic spullen mogen dus niet.
  • Uiteraard passen planten ook helemaal bij Feng Shui. Ze zorgen er daarnaast ook nog eens voor dat de lucht gefilterd wordt!
  • Je kunt gebruik maken van lekkere geuren, ook die kunnen zorgen voor een heerlijk ontspannen gevoel.
  • Comfort en luxe: eigenlijk past dat ook bij Feng Shui, want het is de bedoeling dat je geniet.

In het kader van bovenstaande Feng Shui uitgangspunten hebben wij zelf een prachtig eiken badkamermeubel van Fine Wood Design. Een mooi op maat gemaakt badkamer meubel met solid surface wastafel erin met een prachtige minimalistische en toch natuurlijke uitstraling.

De juiste ligging van de Feng Shui badkamer

Ga je een huis bouwen dan kan je er met de bouw al rekening mee houden dat je een Feng Shui badkamer wilt hebben. Want ook de ligging is eigenlijk belangrijk.

Dit is uiteraard niet te doen als je al een badkamer hebt… Als je de regels van de Feng Shui helemaal wilt volgen zou de badkamer in het noorden van het huis gebouwd moeten worden. Het mag niet tegenover de ingang zitten en niet naast de keuken of de slaapkamer.

Waterenergie kan mensen namelijk uit hun slaap houden. Ook in het midden van het huis kan je de badkamer beter niet situeren. Dit is omdat juist daar de energie ophoopt. Men zegt dan dat de energie met iedere toiletbeurt of douchebeurt dan de energie wegspoelt…

Hoe deel je een Feng Shui badkamer in?

Bij een Feng Shui Badkamer kies je voor rechte lijnen. Ronde vormen kunnen wel, maar dan wel zo dat het in zijn geheel toch recht is.

Natuurlijk moet de luchtkwaliteit goed zijn, dus een raam zou fijn zijn. Maar regelmatig is dat niet mogelijk bij badkamers. In die gevallen moet je dus wel zorgen voor een goed ventilatiesysteem.

Het toilet zou eigenlijk niet in de badkamer aanwezig moeten zijn. De gedachte hierachter is dat een badkamer er is om je te reinigen terwijl een toilet een andere functie heeft. Kan het niet anders, zorg dan voor een afscheiding tussen beide.

Hou de deur dicht en ook het toiletdeksel. Dit zou een negatieve sfeer weghouden.

Voorkom verspilling in een Feng Shui badkamer

Ja, ook in een Feng Shui badkamer zal er weleens iets kapotgaan. Heb je een kraan die lekt? Repareer deze dan. Volgens het Feng Shui principe zou je geluk anders wegvloeien.

Maar ook andere ‘fouten’ moet je herstellen. Gebreken zullen het harmonieuze gevoel immers aantasten.

Welke accessoires gebruik je in zo’n badkamer?

In een Feng Shui badkamer kies je dus voor licht, rechtlijnig en natuurlijke materialen zoals je ook in een landelijke badkamer zou doen.

Als accessoires kies je dan ook goedwerkende verlichting, welke uiteraard waterdicht is. Vergeet zeker ook een grote spiegel niet.

Het is het idee dat je daarmee het grootste gedeelte van je lichaam zou kunnen zien. En dat zou weer goed zijn voor de positieve energie. De natuurlijke sfeer creëer je door te kiezen voor die eerdergenoemde natuurlijke materialen. Maar je kunt ook denken aan ecologische zeep- en shampooproducten.

Voorkom deze fouten in een Feng Shui badkamer

Misschien heb je helemaal het idee dat een Boeddhabeeld mooi past bij je Feng Shui badkamer. Maar dan heb je het mis.

Volgens de Feng Shui gedachte hoort Boeddha namelijk niet in natte ruimtes! Naast Boeddha mag je ook geen lekkende kranen hebben (maar dat wist je al), geen vuile was, afval, lege flesjes en dergelijke laten slingeren en geen plastic planten of bloemen neerzetten.

En zorg dat die wasmand leeg is! En o ja, zorg dat die wasmand ook dicht kan én dicht zit!

Je leest het al, een Feng Shui badkamer heeft wat wensen en eisen, maar als je daaraan kan voldoen heb je wel de ultieme zen plek waar je heerlijk kan ontspannen.

Ter inspiratie

Nog even een paar voorbeelden van Feng Shui badkamers.

Natuurlijke materialen en een mooie kleurstelling maken deze badkamer tot een prachtig geheel.

Bron: Victoria Badmeubel Fine Wood Design

Grote spiegels en natuurlijke materialen: het is er allemaal. Een mooie ruimte waar je zeker heerlijk in kunt ontspannen!

Bron: Kalmar badmeubel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven