Fidget spinner; deze draaischijf is de nieuwste rage op scholen

‘Maaaaammm, mag ik een Fidget Spinner?’ ‘Whut? Wat voor een spin?’ ‘Een Fidget Spinner’ *zuchten ze in koor*. De gesprekken hier in huis worden met de dag vreemder. Soms kan ik er geen touw meer aan vast knopen, terwijl ik over het algemeen toch best wel op de hoogte ben -dacht ik zelf 😉 .

Ik ga ervoor zitten en verwacht een uitgebreide uitleg van een of ander kunstig apparaat, high-tech snufje of lekker snoepgoed. Maar niets van dit alles. Een Fidget Spinner is een klein stukje speelgoed dat er biijzonder eenvoudig uitziet. Het zoemt, draait en je vindt het in veel verschillende kleuren en modellen. De meeste Fidget Spinners hebben 3 ‘poten’ waar je aan kan draaien als je hem in het midden vast hebt. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de batman-versie, die heeft maar 2 ‘poten’.

fidget spinner

Wat is een Fidget Spinner precies?

Een Fidget Spinner is niets meer of minder dan een stuk kunststof (meestal) en een paar kogellagers. Deze gadget bestaat inmiddels al ongeveer 20 jaar en is bedacht en ontworpen door een Amerikaanse moeder met een technische kijk op zaken. Haar doel: bezigheidstherapie voor haar dochter. Destijds stelde zij het speelgoed nog voor aan een aantal fabrikanten, maar men zag er geen heil in.

En nu? Nu zijn ze niet aan te slepen! Bijna iedereen op school loopt er al mee als ik mijn kinderen mag geloven en eerlijk is eerlijk. Nu ik weet wat het voor een ding is zie ik ineens dat veel kinderen op straat deze gadget inderdaad in hun handen hebben.

Lees ook: pop socket varianten; de nieuwste hype of telefoongebied

Waar is de Fidget Spinner voor bedoeld?

Zoals gezegd is dit speeltje ontworpen om een soort van bezigheid te verschaffen en dat is ook precies waar hij nu voor gebruikt wordt. Daarnaast zijn er mensen (waaronder bijvoorbeeld leraren) die zeer enthousiast zijn over het gebruik bij drukke kinderen.

Drukke kinderen hebben de neiging om altijd iets in hun handen te hebben en ergens aan te frutten. Zo ook bijvoorbeeld kinderen met ADHD. Ik herken het hier in huis ook maar al te goed. Luc wipt, draait en kiept op zijn stoel tijden het eten. Terwijl zit hij met zijn handen aan de tafel te frotten, aan een potlood, aan zijn telefoon of gewoon aan een propje wat hij toevallig ergens gevonden heeft. Hij wil trouwens ook nog wel eens een smurf zijn nek omdraaien 😉 .

Lees ook: ADHD kenmerken van een kind herken je zo

Op deze manier wordt het brein gestimuleerd en de concentratie verbeterd, aldus de voorstanders van het gebruik van een Fidget Spinner. De meningen zijn echter verdeeld want er zijn ook onderzoekers die juist bang zijn voor extra afleiding van deze kinderen. Je bent toch met iets bezig waardoor je volgens hen minder gefocust bent op de taak die je eigenlijk moet doen.

Het zal mijn kinderen een worst wezen wat onderzoeker huppeldepup ervan vindt… zij vinden het een fantastisch speelgoedje en ik heb dan ook internet al moeten bestormen met 2 hijgende kinderen in mijn nek om voor ieder zo’n draaischijf aan te schaffen.

fidget spinner

Welke spinners zijn er allemaal?

Je hebt de ‘gewone’ spinners in verschillende kleurtjes, maar daarnaast heb je ook zilveren, gouden en multicolors. Zoals ik hierboven al aangaf bestaat er ook een Batman Spinner of een Glow in the Dark en wat vind je van die roze met hartjes. Cute toch? Ook spinners met scherpere driehoeken zie je veel voorbij komen, die hebben een ninja-achtige look vind ik.

Waar kan je de Fidget Spinner kopen?

Uiteraard bij de speelgoedwinkel, míts dat deze ze nog op voorraad heeft. Hier in het dorp waren ze van de week uitverkocht en wij zijn zo’n ding dus op internet gaan zoeken. Als je even googled dan heb je zo wat exemplaren gevonden. Ze moeten wellicht nog uit China komen, maar ach… dat duurt tegenwoordig ook niet meer zo lang.

Ik heb onze eigen spinners besteld bij LightintheBox en die hebben ook hele gave speciale uitvoeringen. Uiteraard kan je ook bij Aliexpress terecht, bij Etsy.com of bij Bol.com, maar de laatste is wel behoorlijk wat duurder. Je hebt hem dan wel sneller in huis.

Hou er rekening mee dat je -als je in Nederlandse webshops op internet besteld je misschien wel veel meer betaald dan dat nodig is. Door de enorme vraag stijgen de prijzen soms de pan uit, vooral voor de iets specialere uitvoeringen. Maar in principe kan je voor een paar euro per stuk aan een Fidget Spinner komen. En dat is nog niet zo verkeerd, want één spinner in de collectie blijkt niet genoeg te zijn. Je kan namelijk een hoop ‘kunstjes’ doen met meerdere spinners tegelijk. Hoe leuk is dat!

Even speuren op Youtube voor de leukste moves

Je kan met de spinners hele geinige trucks uithalen. Als je van de Fidget Spinner in het midden de plastic dopjes afhaalt kan je er bijvoorbeeld een potlood doorheen steken waardoor je er weer ander leuke draaitruckjes mee kan doen. Meerdere spinners op elkaar geeft ook een leuk effect. Tuurlijk doe je wedstrijdjes met je vrienden en hun spinner (welke draait het langst?), maar je kan er ook een beetje mee goochelen, see for yourself!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Fidget spinner; deze draaischijf is de nieuwste rage op scholen”

 1. Mijn kleinzoon en kleindochters lopen ook al met deze draaischijf.
  Leuk!! Ze zijn er helemaal gek van.
  Ze bedenken steeds maar weer een andere rage om de moeders naar de winkel te lokken.
  Ach dat had je vroeger ook, alleen die waren goedkoper.

 2. Avatar foto
  Annika - Mrs. Marvelous

  Zoon van 6 kwam als een dolle uit school vandaag, hij wou er ook één. Overal uitverkocht, maar bij de toko toch nog gevonden, zoon is blij! Ik zal hem morgen de filmpjes laten zien met trucjes.

 3. Ik hoorde gisteren dat hij hoog op de verlanglijstje staat, maar overal is uitverkocht. Wellicht dat het moeder van een vriendinnetje gelukt is. Ik zal het wel zien vanmiddag en waarschijnlijk wil dochter 2 er dan ook eentje 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven