Fiets check: met deze checklist stuur je je kind veilig op pad

“Mam? Maahaaaam? Kan jij me straks wegbrengen naar school/voetbal/mijn speeldate? Hoe vaak krijg jij die vraag gemiddeld per week? En hoe vaak antwoord je met: ‘pak de fiets maar!’ Ze hebben niet voor niks leren fietsen. Maar dan moet dat stalen ros natuurlijk wel veilig zijn. Doen jullie wel eens een fiets check? Om te kijken of alles aan de (kinder)fiets in orde is? Hier lees je er meer over.

Tijd voor de fiets check!

We hebben er hier thuis een gewoonte van gemaakt. Twee keer per jaar kijken we de fietsen van de kinderen na. Daar hoef je niet eens voor naar de fietsenmaker – mits er natuurlijk geen grote problemen zijn. Maar eens in de zoveel tijd een fiets check is altijd een goed idee.

We hebben als ouder vaak het liefst dat kids zoveel mogelijk fietsen. Logisch, want het is hartstikke gezond. Maar dan moet die fiets natuurlijk wel aan alle veiligheidseisen voldoen. Waar je allemaal op moet letten bij een fiets check? Dat lees je hieronder.

Hoe vaak doe je een fiets check?

Wij doen zoals gezegd twee keer per jaar de fietscontrole. En wel bij het verzetten van de klok. In de lente gaan de meeste mensen sowieso meer fietsen, als het weer beter wordt. Maar ook als de wintertijd ingaat en de dagen weer korter worden is het slim om een fiets check te doen. Zodat je kinderen ook veilig op de fiets zitten als het al donker is.

Waar let je op bij een fiets check?

Heb jij al eens een fiets check gedaan? Bij je eigen fiets, of die van de kids? Let vooral goed op onderstaande punten om veilig met de fiets de weg op te kunnen.

 1. Doet de verlichting het?
 2. Heb je reflectoren op de fiets?
 3. Zijn de banden hard?
 4. Werken de remmen goed?
 5. Zijn de jasbeschermers goed bevestigd? (Oftewel  ‘voetbeschermers’ voor als je kinderen achterop vervoert.)
 6. Werkt de standaard?
 7. Zijn de kinderstoeltjes stevig en goed bevestigd?
 8. Is de fietsmaat nog wel geschikt voor je kind?

Bovendien is het altijd slim om te zorgen voor extra maatregelen, zodat jullie zeker veilig én voorbereid de weg op gaan. Daarom is het slim om tijdens de fiets check meteen te kijken naar:

 • Heb je een bandenplaksetje?
 • Beschik je over extra verlichting en batterijen?
 • Extra ventieltjes zijn ook altijd fijn om in huis te hebben.
 • En natuurlijk een fietsenpomp die bij de ventieltjes past
 • Gebruik een fietshelm.

Check dit bij alle fietsen en voorkom frustraties op het moment dat je samen met je gezin op pad wilt. Kom in actie en geniet ervan!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven