Lieve kerstman, past een autootje ook onder de boom?

Inmiddels ben ik al een paar maanden autoloos. En eigenlijk gaat het me tot nu toe best goed af. Maar toch betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik weer naar auto’s aan het kijken ben. Een auto die als tweede auto kan dienen dan hè, want Frank heeft een prima auto van de zaak. Maarja, ik ben natuurlijk niet voor niets van mijn tweede auto afgestapt en heb niet zomaar besloten om deze de deur uit te doen. Ik heb dus een Fiets vs auto lijstje voor mezelf gemaakt met de voor- en de nadelen.

fiets vs auto

Fiets vs auto, waar kies je voor?

Waarom heb ik besloten mijn auto de deur uit te doen? Mijn toffe Audi TT is sinds een paar maanden niet meer van mij. De auto waar ik jaren naar ‘gesmacht’ heb was uit de gratie. Het was al een wat ouder beestje natuurlijk, waardoor hij steeds meer kuren kreeg. Maar het grootste probleem was wel dat ik niet voldoende kilometers maakte met mijn auto.

Doordat ik nog geen 3000 kilometer per jaar reed stond de Audi teveel stil. En daar kunnen die auto’sniet zo goed tegen. Vooral niet als ze al wat ouder zijn. De accu liep steeds leeg (ook de nieuwe accu die ik er vorig in heb laten zetten) omdat deze niet voldoende opgeladen werd tijdens het rijden maar er wel stroom verbruikt werd door alle electronica. Een voordeel voor de fiets vs auto natuurlijk. De fiets hoef ik maar van stal te halen en hij doet het 😉 . Hooguit een keer een lampje vervangen en een bandje oppompen, maar daar blijft het dan wel bij.

De nadelen van ‘geen auto’ hebben

Aan de andere kant ben ik de afgelopen maanden ook op aardig wat momenten tegen het gemis van de auto aangelopen. Bijvoorbeeld bij snert weer. Voor mezelf, maar ook voor Lotte. Zij moet een half uur fietsen naar school en als het zeikt van de regen is dat echt ellendig natuurlijk. Nu kan ze soms met een klasgenootje meerijden. Maar in dat geval voel ik me dan eigenlijk ook weer schuldig dat ik de meiden niet kan halen. Een nadeel van de fiets vs de auto dus.

Verder is mijn jongste broer twee weken terug plotseling in het ziekenhuis beland met een netvliesloslating. Best wel spannend omdat dat écht een probleem kan zijn als je hier te lang mee doorloopt (met blindheid tot gevolg). Ik had dan ook graag bij hem langs gegaan, maar dat ging niet zonder auto. Hij lag namelijk in Rotterdam, en dat is voor mij toch echt te ver fietsen. Met de motor had gekund, maar met dit weer doe ik dat ook niet snel. Koud Joh! Nu moest hij in het weekend opgehaald worden en kon ik de auto van Frank gebruiken, dus dat was mazzel.

De kosten; dan is de fiets een stuk voordeliger versus de auto natuurlijk

Ik noem bijvoorbeeld even snel de autoverzekering, de brandstof, wegenbelasting, de onkosten bij reparaties, de kosten die je hebt voor een grote en kleine beurt en ga zo maar door. Honderden euro’s per maand scheelt het als je op de fiets gaat vs de auto. Zelfs als je de auto bijna niet gebruikt, omdat er toch een hoop kosten aan de auto zitten die doorlopen zonder dat je ermee rijdt. Daar heb je met de fiets geen last van.

oude auto poetsen

Seizoenswensen

Als je alle voor- en nadelen van de fiets vs de auto op een rijtje zet zou het behoorlijk ‘overdreven’ zijn om te overwegen om toch weer een tweede auto te kopen. Maar vooral gedurende het winterseizoen (en de herfst natuurlijk) merk ik dat mijn gedachten daar toch regelmatig naar terugkeren. Vooral toen Frank bovenstaande foto tevoorschijn toverde afgelopen weekend kreeg ik weer bijna een ‘verliefd’ gevoel. Mijn allereerste echte ‘eigen’ auto. Wat een knapperd hè. Hier zou ik toch wel weer voor te porren zijn hoor jongens. Ook al weet ik dat het op het gebied van duurzaamheid en financieel niet de slimste zet is. Als ik zo’n babe weer voor ogen krijg dan ben ik om.

Rauw, stoer en lekker hoog op de wielen. Tja, deze auto heeft alleen maar voordelen vs de fiets als je het mij vraagt ;). Maar misschien ben ik een beetje bevooroordeeld door mijn ‘hang’ naar dit vroegere exemplaar. Ik geloof ook niet dat ik ooit nog met zoveel liefde een auto gepoetst heb, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven