Op de e-bike door Nijmegen heen crossen, heuvel op, heuvel af.

Of ik wil gaan fietsen in Nijmegen, op een elektrische fiets van Fietsenwinkel.nl? Samen met een paar andere bloggers. Uiteraard wil ik dat wel. Nog nooit heb ik met mijn billen op het zadel van een elektrische fiets gezeten. Ik ben natuurlijk ook nog een jonge blom, dus mijn benen hebben al die ondersteuning nog niet nodig, maar ik moet wel toegeven dat ik steeds vaker op de fiets ingehaald word. Door nog jongere ‘blommen’, maar ook door dames die op zijn minst twintig jaar ouder zijn dan ik 😉 . Hoe zit dat nu eigenlijk met zo’n e-bike? Ik ontdekte het op een event van Fietsenwinkel.nl en tijdens het fietsen in Nijmegen.

fietsen ebike fietsmuseum

Fietsen in Nijmegen op de e-bike na een bezoekje aan het fietsmuseum

Het kan niet toepasselijker. We worden ontvangen bij het fietsmuseum Velorama in Nijmegen. Heerlijk ‘om de hoek’ voor mij, eindelijk een keertje niet naar Amsterdam. Koffie, thee en appeltaart staan klaar. Wijselijk laat ik de heerlijk geurende appeltaart aan mijn neus voorbij gaan. Geen smoesjes te verzinnen dit keer, want ik fiets het er vast niet af met al die ondersteuning en ik probeer ook mijn Newfysic programma natuurlijk nog vol te houden.

fietsmuseum velorama

 

Velorama, de geschiedenis van de fiets

Tijdens de rondleiding die Fietsenwinkel.nl voor ons geregeld heeft wordt de geschiedenis van de fiets uit de doeken gedaan. Stiekem ben ik wel blij dat ik in deze tijd geboren ben zeg. Die fietsen van vroeger… die hadden houten wielen! Dat fietst toch voor geen meter? De gids van het fietsmuseum was in ieder geval op dreef en zijn grappen en grollen kregen de overhand. Van houten fietsen zonder pedalen en zonder ketting komen we langzaamaan bij de vervoersmiddelen die wat meer op de fiets van nu lijken. Nog wat extra uitleg over de luchtbanden van Dunlop die we tegenwoordig hebben en het wordt zowaar tijd om zelf aan de bak te gaan. Uhhh, op de fiets te gaan. De elektrische fiets wel te verstaan.

velorama fietsmuseum

Op de fiets door Nijmegen touren, ik ben een tikkie zenuwachtig

De hele insteek van het event is om ons kennis te laten maken met de e-bikes van Fietsenwinkel.nl. Tijdens de uitleg die de heren van Fietsenwinkel.nl geven over de e-bike die we gaan bestijgen merk ik dat ik een tikkie zenuwachtig word. Ik heb nog nooit op zo’n ding gezeten en ik mag dan wel mijn motorrijbewijs hebben, dit is toch weer anders. Maar ik verblik of verbloos niet. Ik ben een stoere meid.

De uitleg zelf is niet zo ingewikkeld, maar wat blijft hangen is hetvolgende: zet hem in zijn 1 (qua ondersteuning) als je wegfietst. Niet hoger, want dan word je misschien wel verrast. Dat laatste tesamen met de uitspraken van mijn schoonmoeder -ja, ook zij heeft een elektrische fiets- maakt dat ik op mijn hoede ben. Maar hé, als zij het kan, kan ik het ook.

En wat blijkt? Mens, wat is zo’n elektrische fiets lekker! Vanaf het moment dat ik in het verende zadel zak voel ik een gevoel van tevredenheid. Het miezert licht, maar dat kan me niets schelen, ik merk er namelijk nagenoeg niets van. Mijn benen draaien rond alsof ik een veertje ben, het kost totaal geen moeite. Direct aan de Waalkade moeten we een steile heuvel omhoog aan de start van onze fietstocht in Nijmegen. Zonder zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd onderga ik deze eerste uitdaging. Een makkie!

fietsen in nijmegen op de elektrische fiets

Fietsen naar een van de hotspots in Nijmegen, de voormalige Honig fabriek

We fietsen door ‘heel’ Nijmegen heen. Voor mijn gevoel dan, want in werkelijkheid heb ik geen idee waar we allemaal komen. Wat ik wel weet is dat ik binnen een mum van tijd weer een hoek om mag. Wat verplaats je je snel op zo’n e-bike zeg. Als we door de binnenstand heen zijn komt er vlak voor de oude Honig fabriek een soort van ‘dijkje’ waar ik even de snelheid van deze Bretagne kan uittesten. Ik haal bijna de 30 kilometer per uur. Met mijn haren in de wind krijg ik een soort van ‘Pam je haar danst’ ervaring. Lekker hoor!

fietsen in nijmegen

Bij Honig aangekomen mag ik nog even het fotomodel uithangen tegen een prachtige achtergrond én sluiten we af met een heerlijk hapje en drankje bij Stoom. Lekker even opwarmen na de fietstocht, want koud was het wel. Als we op temperatuur gekomen zijn en de inwendige persoon ook weer verwend is dan wordt het startsignaal gegeven voor de terugtocht. Ik fiets samen met Linda -op de gok- terug naar de plek waar mijn auto ongeveer staat.

elektrische fiets fietsendrager

Ik fiets op mijn gemakje de parkeergarage in en parkeer de elektrische fiets op de fietsendrager. Mijn stalen ros mag namelijk na het fietsen in Nijmegen mee naar Schijndel alwaar ik hem nog verder ga uittesten en uit de handen van mijn lieftallige puber ga proberen te houden!

Twee vragen heb ik voor je: heb jij een elektrische fiets? En zo ja, hoeveel kilometers fiets jij er wekelijks ongeveer mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven