Fietstassen en fietsstoeltje: zijn deze te combineren?

Als je een kind hebt, wil je het natuurlijk veilig en comfortabel vervoeren op de fiets. Een fietsstoeltje is dan een goede oplossing. Maar hoe zit het dan met fietstassen? Hoe kan je een fietstas in combinatie met een kinderzitje op je fiets plaatsen? Weet in ieder geval dat je een fietsstoeltje kan combineren met je fietstas, mits je de juiste keuzes maakt.

In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden én de onmogelijkheden.

fietstas in combinatie met een kinderzitje, deze fietstassen zijn geschikt

Fietstas in combinatie met kinderzitje op de fiets

In principe is het mogelijk om fietstassen te combineren met een fietsstoeltje. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een fietstas wilt combineren met een kinderzitje:

Bagagedrager

Ten eerste moet de bagagedrager van je fiets lang genoeg zijn. Een fietsstoeltje neemt namelijk veel ruimte in beslag. Als de bagagedrager niet lang genoeg is, kan het zijn dat je fietstassen niet meer passen. In dat geval kun je een bagagedragerverlenger gebruiken, zoals deze van Hollandbikeshop.com.

Hoe bevestigen?

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de fietstassen niet in de weg zitten bij het bevestigen van het kinderzitje. Sommige fietstassen hebben een uitsparing in het tussenstuk zodat de bagagedrager toegankelijk blijft.

Als je fietstassen geen uitsparing hebben, kun je ze tijdelijk verwijderen om het fietsstoeltje te bevestigen. In dat geval is het heel handig als je voor een fietstas op je fiets kiest die je er makkelijk (met één hand) af kan halen, bijvoorbeeld met een kliksysteem.

Het gewicht van de fietstas in combinatie met kinderzitje

Ten slotte moet je rekening houden met het gewicht van de fietstassen. De bagagedrager moet het totale gewicht van de fietstassen en het kinderzitje (met je kindje) kunnen dragen.

Als je rekening houdt met deze zaken, kun je dus prima fietstassen combineren met een fietsstoeltje op jouw fijne mamafiets. Hier zijn een aantal tips voor het kiezen van de juiste fietstassen:

  • Kies voor fietstassen die open zijn aan de bovenzijde. Zo heb je toegang tot de bagagedrager als je het fietsstoeltje wilt bevestigen.
  • Kies voor fietstassen die gemaakt zijn van lichtgewicht materiaal. Zo voorkom je dat de bagagedrager te zwaar wordt belast.
  • Kies voor fietstassen die geschikt zijn voor het gewicht van het fietsstoeltje en je overige bagage.

De leeftijd van je kind in een kinderzitje

Hou er -naast de combinatie van fietstas en kinderzitje- rekening mee dat je baby in ieder geval minimaal 9 maanden dient te zijn voordat hij of zij veilig in een kinderzitje kan zitten. En ze moeten ook zelfstandig kunnen zitten voor een tijdje. Pas dan zijn de spieren in de nek sterk genoeg om vilig met je kindje in een fietsstoeltje op pad te gaan.

Verder zou je ervoor kunnen kiezen om een kinderzitje voorop de fiets te doen, dat kan helemaal eenvoudig in combinatie met een fietstas. Daarnaast is dat ook nog eens gezellig voorop. Een kinderzitje voor achterop je fiets daar doe je echter wel wat langer mee omdat je kindje daar langer in kan blijven zitten.

Enkele voorbeelden van fietstassen die geschikt zijn voor combinatie met een kinderzitje zijn:

  • Dubbele fietstassen met een uitsparing in de bodem.
  • Enkele fietstassen met een korte hengsel, zoals de Steco Pakaf-Mee.
  • Fietstassen die aan de zijkant van de bagagedrager worden bevestigd, zoals de Basil Buddy Racktime.

Met een beetje voorbereiding kun je dus ook met een fietsstoeltje op de bagagedrager nog steeds genieten van fietstochten met je kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven