Al jaren spookt het in mijn hoofd rond, een fietsvakantie plannen in Nederland. Nu ben ik geen rasechte fietser in die zin dat ik dagelijks kilometers fiets op een gewone fiets, maar toch trekt het me. Ik heb het idee al geopperd, maar er is hier in huis nog niet vol enthousiasme gereageerd. Meneer wil eerst een camper huren.
Vandaar ook dat ik het idee heb opgepakt om als verrassing een fietsvakantie te plannen. Gewoon voor een paar dagen, alleen met manlief bijvoorbeeld. Als de kinderen voor de beesten zorgen hier, dan moet dat kunnen.
Fietsvakantie plannen, waar moet je aan denken?
En zoals ik altijd doe met dit soort dingen maak ik er dan gelijk een blog van. Zo hebben jullie er ook nog wat aan.
1. Pak je de gewone of elektrische fiets voor een fietsvakantie?
Allereerst is het voor ons van belang (en voor jou ook) om te beoordelen of je een fietsvakantie wilt plannen voor de gewone fiets of voor de elektrische fiets. Op basis hiervan kan je de planning van je fietsvakantie rondmaken en anders lukt dat niet.
Er zijn namelijk wezenlijke verschillen in met de gewone fiets door Nederland trekken, of met de elektrische fiets. Qua af te leggen kilometers, maar ook qua onderhoud van je fiets, qua mogelijkheden om te stoppen / overnachten (denk aan opladen accu) en ga zo maar door.
Mijn broer gaat dit jaar ook op fietsvakantie, en zij gaan nog gewoon op de normale fiets. Nou fiets mijn schoonzusje wekelijks denk ik al meer dan 200 kilometer, maar mijn broer eigenlijk niet zoveel. Zij zijn dan ook aan het ‘infietsen’ geslagen.
2. Bereid je voor door kilometers in je benen te krijgen
Wat mijn broer en schoonzus doen is zo gek nog niet. Zeker als je bijvoorbeeld een nieuwe fiets hebt is dit heel belangrijk. Maar sowieso is het slim om weken van te voren te starten met regelmatiger fietsen. Je beenspieren trainen bijvoorbeeld zodat je niet al teveel spierpijn tijdens je fietsvakantie hebt.
3. Fietsvakantie plannen van overnachtingen of niet?
Verder is het belangrijk om de afweging te maken of je al je overnachtingen al op voorhand wilt plannen voor je fietsvakantie.
Het voordeel ervan is natuurlijk dat je verzekerd bent van een plek om te slapen. Zeker bij een fietsvakantie die je in het hoogseizoen plant kan het anders nog wel eens lastig worden.
Het plannen van je overnachtingen heeft echter ook een keerzijde. Je bent niet meer zo vrij als je eigenlijk met een fietsvakantie misschien wel zou willen zijn.
Je kan dus niet zomaar van je route afwijken, want dan komt de plek van overnachting niet meer uit. En als je bijvoorbeeld een moeilijke dag hebt met je benen (of je zitvlak) dan kan het vervelend zijn als je toch dat eind nog moet fietsen.
Wil je dus volledige vrijheid tijdens je fietsvakantie dan is het advies om geen vernachtingen te plannen maar van dag tot dag te bekijken wat je doet.
4. Wat neem je mee op de fiets tijdens je fietsvakantie?
Opnieuw een keuze die je moet maken. Wat neem je allemaal mee, en hoeveel neem je mee? Je bent nu eenmaal beperkter als het gaat om je bagage.
Kies je bijvoorbeeld voor het meenemen van een fijne pop up tent, dan neemt dat natuurlijk meer plek in beslag als dan dat je in hotels overnacht.
Wat je in ieder geval niet mag vergeten is je fiets reparatie set en je fietspomp voor onderweg. En fijne fietskleding bijvoorbeeld. Check ook van te voren eens bij een goede fietsshop, zoals Bike24 wat ze allemaal hebben voor een fietsvakantie zodat jij ultiem kan plannen wat je meeneemt en wat je thuis laat.
5. Bedenk welke routes je gaat fietsen om te plannen voor je fietsvakantie
Deze tip is ook weer een beetje afhankelijk van hoe je de fietsvakantie wilt aanvliegen en ervaren. Wil jij graag goed voorbereid zijn? Dan is het slim om uit te zoeken welke routes je wilt plannen. Ben jij meer de avonturier? Dan plan je niets, maar maak je bijvoorbeeld zo nu en dan gebruik van een app of gewoon van Google.
Aangezien Nederland een echt fietsland is zijn er in ieder gvela meer dan voldoende fietsroutes die je kan plannen om te gaan doen tijdens je fietsvakantie.
Zo heb je bijvoorbeeld knooppuntroutes, LF routes en natuurkampeerroutes. De knooppuntroutes zijn die witte bordjes met fiets erop en groene aanwijzigingen die je ongetwijfeld kent en je vaak gebruikt om een fietsroute op zondag te fietsen bijvoorbeeld.
De LF routes (ook wel Langeafstand Fietsroutes genoemd) zijn véél langer en bij uitstek geschikt voor het plannen van een fietsvakantie. Denk hierbij aan routes tussen de 400 en 600 kilometer.
Wil jij graag met tent je fietsvakantie doen? Dan zijn de kampeerroutes misschien wel wat voor jou. Op de kampeerplekken die langs deze route liggen zal je tot 19.00 in de avond altijd een plekje hebben om je tent op te zetten! Of je overnacht gewoon op een leuke camping uit, dat kan natuurlijk ook.
6. Hoeveel kilometers per dag?
Bedenk vooraf hoeveel kilometer je per dag ongeveer gaat fietsen. Hou bij het plannen hiervan rekening met diegeven die het minste fietservaring heeft, het kleinste is of bijvoorbeeld het jongste. Zo zorg je ervoor dat de fietsvakantie voor allemaal een fijne ervaring oplevert.
7. Neem alleen noodzakelijke spullen mee
Hierboven benoemde ik al dat je de reparatieset bijvoorbeeld niet moet vergeten mee te nemen. Maar je hebt natuurlijk ook je gewone bagage nog mee te nemen. Denk daarbij aan je kleding, ondergoed, telefoon, oplader, maar ook je portemonnee, eventuele medicijnen of pijnstillers, verbanddoos met pleisters en je paspoort bijvoorbeeld.
Dat alles bij elkaar moet dan ook nog zo licht mogelijk zijn, wil je comformtabel kunnen blijven fietsen. Want ook al kan je de fietsvakantie best redelijk plannen, als jij 20 kilo aan bagage op je fiets stouwt is het enorm zwaar trappen!
7. Eten en drinken voor onderweg
Bij het plannen van je fietsvakantie is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je altijd wat te eten en drinken bij je hebt. Een flesje water bijvoorbeeld, maar ook wat boterhammen, of een reep voor onderweg.
Krijg je namelijk tijdens het fietsen een hongerklop en heb je niets bij je? Dan wordt het flink afzien tijdens de fietsdag.
8. Plannen van fietsvakantie in combinatie met openbaar vervoer
Weet je op voorhand al dat je tijdens je fietsvakantie plekken wil zien die per fiets niet goed bereikbaar zijn, of die simpelweg te ver weg zijn? Zoek dan van te voren al uit welk openbaar vervoer je kan plannen om die delen van je fietsvakantie op te vangen.
Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
9. Controleer je fiets voordat je op vakantie gaat
Deze tip moet je zeker niet vergeten. Controleer zelf je fiets van top tot teen, of laat hem controleren bij de plaatselijke fietswinkel.
Alleen met een fiets die helemaal in orde is zal jouw fietsvakantie ook een fijne ervaring zijn, daar kan het plannen niet tegenop.
Samengevat
Met bovenstaande tips moet je een heel eind komen om een leuke fietsvakantie te plannen en te ervaren. Ik denk dat ik het plan voor onszelf nog iets verder ga uitwerken (met terrasjes pakken tussendoor en lekker eten bijvoorbeeld. Ik denk namelijk dat het me dan wel lukt om Frank over te halen.
Mag hij tegen die tijd de fietscontrole doen!