Wel of geen fietsverzekering afsluiten?

Ik heb er nooit eerder over nagedacht of dat we een fietsverzekering zouden afsluiten of niet. Tot ik een paar jaar geleden een elektrische damesfiets kreeg die ik mocht uitproberen. Deze elektrische fiets hebben we nog steeds en ik ben er onwijs blij mee. Zeker nu we in het buitengebied van Schijndel wonen is die fiets een groot genot. En helemaal nu ik ook nog eens mijn auto verkocht heb 😉 . Nu kreeg ik een reminder binnen van de fietsverzekering die we destijds hebben afgesloten bij de ANWB en nu twijfl ik of we deze nog steeds moeten aanhouden.

fietsverzekering afsluiten

Wanneer sluit je een fietsverzekering af en wanneer neem je het risico?

Mijn elektrische fiets is inmiddels 3 jaar oud. Dat betekent dat -bij het verzekeren van de fiets- de verzekerde waarde al een stuk lager is dan in het begin. In het begin krijg je namelijk een aardig deel van de waarde van de fiets terug van de verzekering als deze gestolen wordt. Maar in het tweede jaar kregen we nog maar 60% terug van de verzekerde waarde bij het afsluiten van de fietsverzekering. Dat is al een heel stuk minder nietwaar?

De acceptgiro die ik binnen heb gekregen met het nieuwe voorstel van mijn verzekering (nu jaar 3) bedraagt bijna € 75,00. Hiermee is de fiets weer voor twee jaar verzekerd. Per jaar is dat dus ongeveer € 37,50. Ook niet echt heel veel natuurlijk. Toch twijfel ik of dat ik de afgesloten fietsverzekering moet verlengen of niet, aangezien de uitkering bij diefstal ook niet zo bijzonder groot meer is.

Fietsverzekering afsluiten, bij welke partij

Wat ik ook kan doen is dat ik natuurlijk nog even ga shoppen voor het afsluiten van een nieuwe fietsverzekering. Een fietsverzekering vergelijken is zo moeilijk niet. Sterker nog, er zijn partijen die dat voor je doen 😉 . Je hoeft alleen maar een paar gegevens in te vullen. Maar ik denk dat ik eerst de afweging moet maken of dat ik überhaupt zo’n fietsverzekering nog nodig heb.

Met een nieuwe elektrische fiets, of andere dure fiets is dat altijd interessant. Helemaal als je in de stad woont natuurlijk, waar diefstal van fietsen aan de lopende band gebeurt. Maar in een dorp als Schijndel gebeurt dat een stuk minder. Daarnaast staat de fiets eigenlijk nooit op een plek waarvan ik denk dat we het risico lopen dat hij gejat wordt. En dat is het enige waar de fiets voor verzekerd is.

Ik gebruik in principe mijn fiets alleen om naar het dorp te fietsen, of naar vrienden voor een gezellig avondje bijvoorbeeld. Staat de fiets in het dorp, dan staat hij gewoon op slot. Op klaarlichte dag terwijl ik even in de winkel ben. Dan ben ik met tien minuten weer buiten. Het risico op diefstal durf ik dan wel nihil te noemen. Toch? En zijn we een avondje op visite, dan staat hij bij onze vrienden achter.

Thuis staat de fiets binnen in de loods, ook weinig risico dus. Dan zullen ze nog eerder mijn Harley stelen dan de fiets denk ik 😉 .

Geen verlenging dit keer

Na het opschrijven van alle voors en tegen heb ik dan ook besloten om dit keer de fietsverzekering niet meer te verlengen en ook geen nieuwe af te sluiten. Het lijkt me een verantwoord risico om te nemen. Alhoewel… ook de pubers gebruiken de elektrische fiets steeds vaker natuurlijk en dan is het nog lichtelijk spannend misschien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven