Financieel onafhankelijk willen zijn, hoe belangrijk is dat?

MamsatWork is mijn derde kindje, dat weten jullie inmiddels wel denk ik, maar wat jullie misschien niet weten is hoe belangrijk het voor me is dat deze website goed draait. Niet alleen qua bezoekersaantallen maar ook qua omzet. Dit heeft alles te maken met mijn drang naar financieel onafhankelijk zijn. Natuurlijk vind iedere blogger het fijn als zijn of haar artikelen goed gelezen worden. Sterker nog, bij het klikken op de ‘publiceer’ knop zitten de meeste bloggers met hun neus op de cijfers. Maar daarmee ben je er niet. Financiële onafhankelijkheid voor vrouwen en moeders is en blijft o zo belangrijk.

financieel onafhankelijk zijn

Financieel onafhankelijk zijn in ondernemerschap

Sinds ik me volledig focus op MamsatWork merk ik dat ook de omzetfocus (natuurlijk) veranderd is. Waar ik voorheen ook aardig wat omzet uit de webshop haalde, is nu alleen mijn blog mijn bedrijf. En als ambitieuze dame die in een ver verleden te vaak droog brood heeft gegeten word ik daar soms een beetje zenuwachtig van. Maar dat zal iedere ondernemer wel kennen denk ik.

Niet iedere vrouw kan zich hier in vinden misschien, maar voor mij is financiële onafhankelijkheid heel belangrijk. Al vanaf het moment dat ik werk is dat voor mij een ding. Ik wil mijn eigen boontjes kunnen doppen, zelf mijn financiële beslissingen kunnen nemen én me daar goed bij voelen. En dat kan uiteraard alleen maar als ik ook een goed inzicht heb in mijn financiën. Maar wist je dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen zelf hun broek niet kunnen ophouden?

Waarom ik toch stop met de webshop Zazou

Als ik zo nodig financieel onafhankelijk wil zijn, waarom dan stoppen met de webshop terwijl ik nog niet wist of MamsatWork de omzet wel over zou kunnen nemen? Nou, dat is simpel. Ik kreeg er buikpijn van.

Mocht iemand van jullie overwegen om een webshop te starten, dan zou ik je willen adviseren… denk er nog eens over na. Natuurlijk is het super als je op deze manier je eigen bedrijf kan starten. Misschien wel naast je (parttime) baan, of anders gewoon naast het moederschap. Het klinkt ideaal en op een hoop momenten is het dat ook. Maar realiseer je wel dat je óók heel veel moet investeren en dat het je niet komt aanwaaien. Er is nog nooit iemand slapend rijk geworden door het starten van een webshop. Het is keihard werken.

De nadelen van het hebben van een webshop aan huis

  • Werk en privé kan je eigenlijk niet meer gescheiden houden
  • Er gaat heel veel tijd zitten in het optimaliseren van je shop en de SEO
  • Pakketten versturen moet (als je uiteindelijk na hard werken geluk hebt) dagelijks. Je klant verwacht het van je. Dus ook in de vakanties!
  • Klanten verwachten dag en nacht service, ze mailen, bellen, appen en ook via social media zoeken ze contact. Zie dat maar eens bij te houden!
  • Oja, en als je niet direct reageert dan vinden ze daar wat van, en misschien ook wel terecht.
  • De investeringen bij alle aankopen.

Met name die laatste die bezorgde me buikpijn. Ieder half jaar moest ik weer voor € 50.000 inkopen. En dan na een half jaar ‘moest’ eigenlijk alles verkocht zijn voordat de volgende lading binnenkwam. En dat vond ik zo’n gestress. Ook al heb ik het in de jaren dat ik volop met Zazou bezig was uitstekend gedaan -de omzet ging in 4 jaar tijd van € 6000 naar € 100.000 op jaarbasis- ik vond het op het laatst verschrikkelijk, die financiële druk.

Ik was dan wel financieel onafhankelijk, maar het voelde alsof ik alles moest laten varen om mijn bedrijf op te bouwen. Afijn, ik werd er niet gelukkig van en dus besloot ik te stoppen. Inmiddels ben ik zover dat deze week de stekker eruit gaat en kan ik gaan ruimen. En dat geeft rust. Woopwoop!

Financiële onafhankelijkheid en rust

Van twee webshops en een blog ga ik nu naar één webshop en een blog. En ook die laatste webshop (die ik samen met een partner heb) die gaat ‘eruit’. Ik ga me volledig focussen op MamsatWork om ook eens wat rust in te bouwen. Ik moet leren genieten van mijn gezin en mijn familie. Niet voor niets schreef ik onlangs nog over het maken van herinneringen, making memories!

Nog steeds wil ik financieel onafhankelijk zijn, maar mijn ambities liggen tegenwoordig ook ergens anders. Namelijk bij het helpen van anderen en een beetje meer tijd voor mezelf. En een steentje bijdragen aan de maatschappij. Het klinkt misschien zoetsappig maar het voelt goed. En dat is uiteindelijk toch wat telt! Gelukkig kunnen die twee zaken -financiële onafhankelijkheid en tijd voor de maatschappij- prima samen gaan.

Hoe zit het met jou? Is financieel onafhankelijk zijn voor jou ook zo belangrijk? Of maak jij je niet zo druk om wat de toekomst brengt?

Shutterstock foto van vrouw achter pc door Leszek Glasner

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven