Wat kan je allemaal financieel regelen voor je kinderen

Als je kinderen hebt, dan herken je ongetwijfeld dat je voortdurend bezig bent met wat je allemaal moet regelen voor je kinderen, financieel of anderszins. Bijvoorbeeld als het gaat over inschrijven bij kinderdagverblijf of school. Maar ook als het gaat om een appeltje voor de dorst.

Wil jij voor je kinderen sparen bijvoorbeeld? Of wil je ze -als ze later groot zijn- helpen met het halen van hun rijbewijs, of het kopen van een huis?

Als je er goed over nadenkt wat er allemaal te regelen valt voor je kinderen, dan komt er nogal wat op je af, ook financieel gezien. Wat is nu wel verstandig om te doen en waar kan je nog even mee wachten?

We gaan in dit artikel in op een aantal vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden als je kinderen krijgt of hebt. Waar we níet op in gaan zijn de dingen die je moet regelen bij de geboorte, daar hebben we een ander blog voor geschreven.

financieel regelen voor je kinderen

Wat moet je financieel regelen voor je kinderen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om in de basisbehoeften van je kinderen te voorzien. Denk daarbij aan eten, schone kleren, een dak boven hun hoofd en heel veel liefde. De eerste drie zaken kosten al het nodige, maar dat is niet wat we bedoelen met financieel de dingen regelen voor je kinderen.

Nee, het gaat in dit geval over alle andere dingen waar jij je kinderen op een gegeven moment financieel bij kan helpen. En feit is; hoe eerder je begint met het regelen van zaken voor je kinderen, des te sneller heb je dingen bereikt. Zeker op financieel vlak, want als je vroeg begint met sparen, heb je eerder je doelbedrag bij elkaar.

Sparen bij leven om wat te regelen voor je kinderen

Begin dus zo vroeg mogelijk met wat geld opzij zetten voor later. Denk hierbij aan geld voor de studie maar ook aan geld voor bijvoorbeeld die autorijlessen die zo leuk (én duur) zijn om cadeau te geven aan je kind.

Kijk wat je maandelijks kan missen van je salaris en laat dat -direct aan het begin van de maand- storten op een aparte bankrekening voor je kind.

Op deze manier weet je zeker dat je maandelijks dit bedrag spaart voor je kind. Maandelijks eerst dus wat spaargeld apart zetten voor jezelf en je kinderen en daarna de rest van je zaken regelen.

Maar er is meer…

Financiën regelen rondom je eigen overlijden

Wij hebben afgelopen week een afspraak gehad om ons testament en levenstestament op te zetten. Een testament regelen doe je voor je partner, maar ook voor je kinderen, financieel en op andere gebieden als dat noodzakelijk is.

Tijdens dit gesprek is me wel duidelijk geworden dat wij -ook al hebben we het goed voor elkaar- nog veel meer zaken goed kunnen en mogen regelen voor onze kinderen. Al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat ze -bij ons overlijden- nog wat geld over houden en we niet alleen de belastingdienst spekken.

Want man o man, wat gaat er bij overlijden toch veel geld naar de belastingdienst, als je nog het een en ander op je spaarrekening hebt staan.

Dus naast dat je bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluit om je kinderen niet op te laten draaien voor de kosten van de begrafenis is het belangrijk om ook nog even verder te kijken naar wat je nog meer vast kan leggen.

Omdat voor iedereen zijn of haar financiële situatie anders is, is het slim om hierbij advies in te winnen van iemand die hier verstand van heeft.

Denk bijvoorbeeld aan een:

  • uitvaartverzekaar
  • notaris of erfrechtplanner die je nog meer bij de hand neemt met adviezen

En denk niet dat alles bij wet al helemaal goed geregeld is, want dat is helaas niet zo.

Naast bovenstaande is het ook goed om te kijken of je een voogd kan benoemen voor je kinderen. Dit staat los van de financiële zaken maar hiermee zorg je er wel voor dat je kinderen -als ze nog minderjarig zijn- goed opgevangen worden als jullie komen te overlijden.

Bespreek zo’n voogdij overigens altijd met de kinderen zelf én met diegene die je graag wilt benoemen. Het zou immers nogal vervelend zijn als de persoon in kwestie van niets weet en hier ook geen trek in heeft.

Waarom zou je financieel je kind willen helpen?

Ook op deze vraag wil ik nog even ingaan. Ik snap dat er voldoende mensen zijn die vinden dat kinderen maar moeten gaan werken voor de extraatjes. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Dat doen onze kinderen ook. Tóch vind ik het zelf fijn om te weten dat we bepaalde financiële zaken al goed geregeld hebben voor de kinderen waardoor ze bijvoorbeeld geen studieschuld opbouwen als ze willen studeren. Wij kunnen ze hier namelijk mee helpen.

En ook aan dat kleine opstapje om een huis te kunnen kopen wordt gewerkt. We zijn er nog niet met die spaarpotjes voor de kinderen, maar wat zou het fijn zijn als ze zover zijn dat ze gewoon zelfstandig kunnen wonen. Voor hen en voor ons.

Hoe sta jij hierin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven