Minimalisme en financiële onafhankelijkheid: Doe meer met minder

Stel je eens voor dat je een leven leidt dat eenvoudiger is, minder chaotisch en minder gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Zou het niet geweldig zijn als je het leven wat eenvoudiger kon maken, en daarmee je financiële situatie kon verbeteren? Welkom in de wereld van minimalisme – een levensstijl die draait om minder bezittingen, maar die tegelijkertijd de poort opent naar meer financiële vrijheid. Het is een intrigerend idee, toch?

financiele vrijheid bereiken, hoe krijg je dat voor elkaar

Wat betekent financiële vrijheid?

Financiële vrijheid betekent eigenlijk gewoon voldoende vermogen of passief inkomen hebben waardoor je voor de rest van je leven ruim voorzien bent om de kosten van je levensonderhoud te dekken.

Vroeger betekende dat dat je zoveel vermogen moest hebben dat je van het jaarlijkse rendement daarop makkelijk in je levensonderhoud kon voorzien, maar tegenwoordig kan dit ook betekenen dat je een ruimschoots passief inkomen hebt door bijvoorbeeld internet ondernemen. Maar dan wel op een dusdanige manier dat je hier nauwelijks voor hoeft te werken.

In de afgelopen 10 jaar is gebleken dat het begrip financiële vrijheid tegenwoordig op veel meer manieren te bereiken is dan in het verleden.

Ook consuminderen speelt een rol in financiëel onafhankelijk worden. Want het is maar net wat je nodig hebt in jouw leven, financiëel gezien. Iemand die in een klein rijtjeshuis woont, kan aan veel minder genoeg hebben dan iemand die vrijstaand woont, gewoon omdat de kosten lager zijn.

De weg naar minder omvat meer dan je denkt

Door bewust te kiezen voor minder – minder spullen, minder consumeren, minder complexiteit – open je de deur naar een wereld vol mogelijkheden. Het gaat overigens niet alleen over minder uitgeven, hoewel dat zeker een deel van de reis is.

Het gaat ook over het creëren van ruimte – ruimte in je huis, ruimte in je budget en ruimte in je hoofd. Deze ruimte geeft je de vrijheid om te sparen, te investeren en je financiële doelen sneller te bereiken.

Laat de drang naar ‘meer en beter’ los voor financiële vrijheid

Het concept van minimalisme gaat verder dan alleen geld. Het impliceert namelijk het loslaten van de drang naar ‘meer en beter’, wat kan worden opgevat als een constante zoektocht naar meer bezittingen en hogere kwaliteit.

Minimalisme gaat over het tevreden zijn met minder en het erkennen van de waarde van wat je al hebt. Het gaat om het inzicht dat ‘meer en beter’ vaak niet leidt tot meer tevredenheid of geluk, maar juist tot meer stress, druk en minder financiële stabiliteit.

Om dit te bereiken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Een voorbeeld hiervan is het verkopen van je oude, overtollige spullen. Dit zorgt niet alleen voor minder spullen, maar ook voor extra financiële middelen en minder schoonmaken.

Nog een voorbeeld hiervan is dat je minder goedkope, kwalitatief minder goede kleding koopt, maar je kiest voor betere kwaliteit, duurzamere kleding en daarmee langer doet met een kleding stuk. Je hoeft minder te shoppen, minder aandacht te besteden aan het vervangen van items of je garderobe in het geheel waardoor je wat liever bent voor de natuur en minder consumeert.

Bovendien betekent het hebben van minder spullen minder tijd besteden aan schoonmaken, onderhouden en aandacht geven. Het geeft je ook meer bewegingsruimte en tijd, waardoor je je kunt richten op wat echt belangrijk is in het leven.

Verder kan je natuurlijk ook gaan besparen met het hele gezin.

Hoe berekenen je jouw financiële vrijheid, welk bedrag heb je nodig?

Om een financiëel vrije toekomst tegemoet te gaan is het van belag dat je ook het bedrag van jouw financiële vrijehied kan berekenen. Dit bedrag is namelijk niet voor iedereen hetzelfde; het is volledig afhankelijk van de vast kosten die jij maandelijks hebt en die je niet zomaar kan veranderen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan je hypotheek.

Financieel onafhankelijk worden (ook wel FIRE genoemd)

Een simpel rekensommetje is als volgt:

  • Je hebt jaarlijks 40.000 nodig voor je vaste kosten en om in je levensonderhoud te kunnen voorzien
  • Volgens de FIRE methode moet je uitgaan van 4% jaarlijks rendement
  • € 40.000/0.04 = € 1.000.000 heb je nodig om totaal financieel onafhankelijk te zijn

Zoals je hierboven ziet is écht financieel onfhankelijk worden gebaseerd op een vast vermogen dat je hebt wat vervolgens rendeert.

Financiële vrijheid kun je echter ook bereiken als je weet dat je een passief maandelijks inkomen hebt van een bepaald bedrag. Als dat bedrag namelijk meetbaar gelijk is aan (of meer is dan) je nodig hebt, dan ben je financieel vrij!

Dit kan dus bijvoorbeeld door internet ondernemen zoals ik hierboven al noemde, maar ook bijvoorbeeld door het verhuren van je camper of andere manieren van passief inkomen genereren.

Van materiële obsessie naar financiële vrijheid

Wanneer je kiest voor een minimalistische levensstijl, bevrijd je jezelf van de obsessie met materiële bezittingen.

Je verlost jezelf van de constante druk om meer te hebben, meer te kopen, meer te willen. Deze bevrijding heeft niet alleen een positieve invloed op je geestelijke welzijn, maar ook op je financiële gezondheid.

Je zult merken dat je minder uitgeeft, meer spaart en dichter bij je financiële doelen komt. Een manier om hiermee te beginnen, is bijvoorbeeld door je kledingkast op te ruimen en alleen de kleding te bewaren die je echt nodig hebt en leuk vindt om te dragen.

Het verband tussen minimalisme en financiële vrijheid

Minimalisme en financiële vrijheid zijn twee zijden van dezelfde munt.

Wanneer je minder consumeert en tevreden bent met minder, zul je merken dat je financiële situatie verbetert.

Je zult minder geld uitgeven aan dingen die je niet echt nodig hebt en meer geld overhouden om te sparen en te investeren. Hierdoor krijg je meer controle over je financiën en kun je stappen zetten richting financiële vrijheid.

Een voorbeeld hiervan is dat je minder vaak nieuwe gadgets koopt en in plaats daarvan kiest voor een duurzamer en goedkoper alternatief.

Maak de reis van minder naar meer

Het pad naar minimalisme en financiële vrijheid is er een van bewuste keuzes en geduld. Het is een pad dat moeite kost om te bewandelen, maar de beloningen zijn groot.

Het is een pad dat leidt naar een leven met minder stress, minder druk en meer tevredenheid. Het is een pad dat je financiële stabiliteit en vrijheid kan bieden.

Om deze reis te beginnen, kun je bijvoorbeeld een budget opstellen en je uitgaven bijhouden, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat en waar je op kunt besparen.

Even praktisch, welke dingen kun je nu doen om de omdraai te maken?

  1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven – kijk waar je onnodig geld aan uitgeeft
  2. Verkoop spullen – doe de opbrengst in een apart potje
  3. Ga door je garderobe heen – doneer/verkoop items die je meer dan 12 maanden niet hebt gedragen, je maat niet meer zijn, kapot of versleten zijn. Maak een overzicht van je favoriete kleding en creëer je garderobe daar omheen. Vervang items door duurzame opties.
  4. Doe een diepte reiniging en repareer kapotte, versleten elementen in je huis.
  5. Maak een lijst van gratis of goedkope uitjes

Dus, ben je klaar om deze reis te beginnen? Onthoud, elke reis, hoe groot of klein ook, begint met een enkele stap. Minimalisme kan die eerste stap zijn op jouw pad naar financiële vrijheid.

Maar voordat je deze reis begint, wil je misschien eerst meer leren over minimalisme en de financiële voordelen ervan. Dan kan de online cursus KLINKENDE MUNTEN je helpen. In slechts 3 dagen leg je de basis van je persoonlijke financiën, inclusief doelen stellen, budgetteren, sparen en beleggen. Deze cursus komt met een budget map en digitale budget planner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven