Financiële self-care: zo verbeter je je financiële zelfredzaamheid

Financiële self-care of financiële zelfredzaamheid is nodig om goed te kunnen leven en niet in de schulden te raken. Hoe pak je dit aan? Wat moet je wel en wat juist niet doen om financieel zelfredzaam te zijn?

Wat is financiële zelfredzaamheid?

Financiële zelfredzaamheid wil zeggen dat je je financiën zo kunt beheren dat je in staat bent om goed voor jezelf en, indien van toepassing, je gezin te kunnen zorgen.

Als dit niet lukt, ben je dus niet financieel zelfredzaam, maar loop je het risico om schulden op te bouwen of echt in armoede te moeten leven.

Verwar deze term overigens niet met financiële vrijheid, dat is echt wat anders. Meer daarover lees je in dit blog.

financiële zelfredzaamheid, wat is dat en hoe bereik je dat?

Hoe bereik je deze zelfredzaamheid?

Je hebt meerdere manieren om te zorgen dat je voldoende financiën hebt en hoe je die op de juiste manier beheert. We zullen je hieronder diverse tips geven om zo ook financiële zelfredzaamheid te bereiken, zodat je wat dat betreft zorgeloos kunt leven.

Vijf speerpunten

Eigenlijk zou je ‘financieel zelfredzaam worden’ kunnen ophangen aan vijf pijlers. Zorg je dat die vijf op orde zijn, dan zal je vast en zeker een heel eind op weg zijn.

  • Zorgen voor een inkomen
  • Overzicht hebben in jouw financiële situatie
  • Bewust bezig zijn met je uitgaven
  • Zorgen voor een buffer
  • Zorgen voor later

Financiële zelfredzaamheid verbeteren? Zorg voor een inkomen!

Een open deur, maar zonder inkomen zal je nooit zelfredzaam kunnen zijn op financieel vlak. Financiële self-care zal in de eerste plaats dan ook pas kunnen als je inkomen hebt uit werk of andere bronnen.

Voor de meeste mensen zal het zoeken naar een fijn betaalde baan de eerste stap zijn. Lukt dit niet, dan zal je moeten gaan kijken op welke uitkering je recht hebt. Je kunt immers niet zonder geld.

Heb je het geluk dat je zo goed verdiend dat je geld overhoudt? Dan kan je ook met dat geld weer extra inkomen genereren. Door slim te beleggen, bijvoorbeeld.

Overzicht hebben in jouw financiële situatie

Een grote valkuil voor veel mensen is het niet op de hoogte zijn van de financiën. Ze geven geld uit, zonder te weten hoe ze ervoor staan en er is dus absoluut geen sprake van financiële zelfredzaamheid.

Je kunt pas slim omgaan met je geldsituatie als je weet hoeveel je hebt, hoeveel er elke maand binnenkomt en hoeveel je bijvoorbeeld minimaal op je rekening moet hebben staan. Zorg dat je dit allemaal goed inzichtelijk maakt.

Dit kan door het bijhouden van een kasboekje. Zo kan je precies bijhouden hoeveel er in en uit gaat. En waar dan alles aan opgaat. Dit kasboekje kan je gewoon zelf maken in Excel. Of je koopt een ouderwets kasboekje.

Ook online kan je een kasboekje bijhouden. Bij Wijzer in Geldzaken kan je diverse huishoudboekjes gratis gebruiken. Of je gaat voor premium met meer mogelijkheden.

Bewust bezig zijn met je uitgaven

Heb je alles goed op een rijtje, dan weet je dus hoeveel je kunt uitgeven zonder in de problemen te komen.

Maar wees ook dan bewust van je uitgaven. Je kunt het immers maar 1 keer uitgeven. Dus geef niet zomaar geld uit aan iets onbenulligs als je toch genoeg geld hebt omdat je net je salaris ontvangen hebt.

De maand is nog lang niet om… Evalueer ook regelmatig hoe het allemaal gaat en of je niet ergens iets moet of kan aanpassen. Financiële zelfredzaamheid bereik je enkel als je weet waar je mee bezig bent.

Zorgen voor een buffer

Je kent het wel: opeens stopt de wasmachine ermee en tot overmaat van ramp in dezelfde week vindt ook de auto dat zijn uitlaat aan vervanging toe is.

Grote gelduitgaven, die echt niet kunnen wachten, moet je gewoon kunnen doen. Zorg dus dat je ook een potje hebt voor onverwachte uitgaven.

Als een wasmachine stuk gaat, kan je niet maanden wachten tot je geld genoeg hebt voor een nieuwe. De verleiding is dan groot om het dan maar op krediet te kopen en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal van schulden opbouwen en er niet meer uitkomen.

Of je kunt simpelweg niet meer wassen…Bij financiële zelfredzaamheid heb je altijd geld voor dit soort zaken.

Zorgen voor later

Daarnaast is sparen voor later geen overbodige luxe. Of voor een droom die je hebt.

Extra potjes zijn dan ook fijn om aan te maken. Bij de meeste bankrekeningen kan je ‘spaarpotjes’ maken.

Het spaarpotje geef je dan de naam van het doel waarvoor je spaart, bijvoorbeeld. Dat kan heel handig zijn om zo overzicht te houden hoeveel geld je vrij kunt besteden en hoeveel je al gespaard hebt om bijvoorbeeld op vakantie te gaan.

Door zo je spaarrekening in te delen voorkom je dat je al je spaargeld meteen in één keer uitgeeft aan die vakantie en je alsnog geen geld hebt voor die wasmachine of voor later.

Financiële zelfredzaamheid vraagt om sparen

Het is vaak heel verleidelijk om het geld wat eigenlijk is bedoeld om mee te sparen, toch even uit te geven aan een gezellig uitje of een extra cadeautje of…

Voorkom dat je toch meer geld uitgeeft, waardoor sparen weer niks wordt deze maand. Dit kan je eenvoudig voor zijn door eerst het spaarbedrag over te boeken naar je spaarrekening als je loon weer gestort is!

Concrete spaardoelen maken

Door te weten waar je dan voor spaart, kan het sparen ook makkelijker zijn. Je weet immers waar je het voor doet.

Je kunt dan ook meteen inschatten hoeveel geld er in het spaarpotje voor dat doel moet zitten. Zo kan je ook besluiten dat een potje vol genoeg is en heb je weer meer geld om voor een ander doel te sparen (of jezelf meer budget voor die maand toe te kennen…).

Zo kan financiële zelfredzaamheid ook gewoon leuk zijn!

Natuurlijk kan je ook werken met enveloppen en ‘offline’ sparen en budgetteren als je dat fijner vindt.

Financiële zelfredzaamheid is een way of life

Maak financiële zelfredzaamheid tot jouw ‘way of life’.

Een maandje of twee dit doen en dan weer gewoon zonder nadenken uitgeven heeft uiteraard totaal geen zin. Volhouden dus!

Zorg voor financiële gewoonten die passen bij jouw inkomen. Spaar, winkel bewust en voorkom impulsaankopen. Heb inzicht in jouw financiële zaken. Door jezelf hier af en toe ook voor te belonen (door leuke dingen te kunnen doen door jouw sparen, bijvoorbeeld) is het makkelijker om vol te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven