Alles wat je wilt weten over je financiën en geld

We leven in een tijd dat alles behoorlijk duur is en veel mensen toch bewuster moeten omgaan met hun geld. Daarnaast is het in alle tijden goed om je kinderen financieel op te voeden en zelf ook je financiën in de gaten te houden.

Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te dokteren en kan je online veel tips vinden hoe je controle over je portemonnee houdt en je financiële beheer moet aanpakken.

Bij MamsatWork vind je veel tips en adviezen wat betreft financiële zaken. Dus kijk vooral even verder!

informatie over financiën beheren, geld budgetteren en je portemonnee gevuld houden, tips en blogs lees je hier

Financieel overzicht houden

Hoeveel geld je ook mag hebben, het is verstandig om financieel overzicht te houden.

Weten wat je iedere maand binnen krijgt en hoeveel je uitgeeft, voorkomt dat je zomaar geld blijft uitgeven, waardoor je in de problemen zou kunnen komen. Je kunt zo ook tot de conclusie komen dat je veel te veel geld uitgeeft aan iets specifieks.

Misschien haal je iedere dag wel even snel iets om te drinken of eten als je op het station loopt of bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Iedere keer is het maar een paar euro en denk je er dus niet echt over na.

Zie je opeens hoeveel het je per maand kost, dan kan je er weleens anders over gaan denken. Zeker als je manieren zoekt om te gaan besparen.

Kinderen en geld, leer ze omgaan met financiën

Heb je kinderen? Dan is het verstandig om ze al jong met geld te leren omgaan. Jong geleerd is immers oud gedaan, ook voor de financiën.

Hiermee geef je ze een prima basis om straks zelfstandig om te kunnen gaan met financiële zaken. En dat is niet alles. Ze leren op die manier ook dat niet alles maar aan komt waaien en geld nu eenmaal niet op je rug groeit (of eindeloos uit de muur te trekken is…).

Eén van de manieren om dit te doen is het geven van zakgeld. Natuurlijk zijn er meer manieren die je kunt toepassen om ze hierin op te voeden. Wij plaatsen regelmatig nieuwe artikelen over kinderen en fincanciën die jou hierbij kunnen helpen.

Ondernemen en je financiën

Ook als ondernemer krijg je veel met financiën te maken. Niet alleen met de winst die je probeert te maken, maar ook met belastingen en verzekeringen bijvoorbeeld.

De ondernemers die onder de streep geen stuiver over houden zijn niet op één hand te tellen. Dat kan verschillende oorzaken hebben natuurlijk, maar dat ze hun financiën vaak niet op orde hebben is een feit!

Ben jij ondernemer? Doe dan je voordeel met onderstaande blogs en informatie!

Pubers en hun baantjes

Is je kind al een echte puber? Dan komt vast de tijd dat hij ook zijn eerste baantje krijgt. Natuurlijk is de verleiding voor je kind groot om alles gewoon uit te geven.

Leer je zoon of dochter dat het ook handig is als er gespaard wordt. Zo kan hij dan zijn spaarrekening spekken voor later…maar ook uiteindelijk iets echt moois kopen. Waar hij meer aan heeft dan weer even snel een broodje kroket bij de snackbar.

Leer hem zeker dat hij niet zomaar alles nu kan kopen en hij wel op moet letten of hij het geld ook nog echt heeft staan op zijn bankrekening.

Zorg dat de bankrekening van je kind niet rood kan staan, dan voorkom je al veel. Maar stel dat hij online iets koopt wat pas betaald hoeft te worden als hij het ontvangen heeft, dan heeft hij wel een probleem als zijn geld eigenlijk op is!

Zorg dus dat hij bewust met zijn geld en financiën omgaat.

Financieel het goede voorbeeld geven

Ook hierin geldt weer dat je zelf het juiste voorbeeld zal moeten geven met betrekking tot de financiën.

Geef jij overal geld aan uit en sluit je daarvoor continue leningen af? Grote kans dat je grote zoon of dochter dat wel doorheeft en dat als normaal ziet.

Wat je zeker niet wilt is toch dat je kind in de financiële problemen komt? Je mag dus zeker gewoon zeggen dat dingen nu eenmaal niet kunnen omdat er geen geld voor is.

Dat je eerst geld moet sparen of dat je moet wachten tot je salaris er weer is.

Heb je geld genoeg en speelt dit niet voor je? Dan nog is het wel belangrijk dat je kind leert dat niet altijd alles maar kan en dat de financién voor iedereen verschillend zijn.

Krijgt hij altijd alles direct? Dan zal hij dit zo gewoon vinden dat hij verwacht dat het altijd zo zal zijn en daarmee later meer gaan uitgeven dan verantwoord is.

Financiële strop voorkomen

Ook zelf leren omgaan met je geld kan soms nodig zijn. Niks om je voor te schamen, want als je altijd gewend bent om geld genoeg te hebben, dan is het misschien nooit nodig geweest.

En alles moet je leren, nietwaar? Ook omgaan met geld en je financiën beheren.

Gelukkig ben je nooit te oud om te leren, dus leer bijvoorbeeld hoe je hiervoor een goed budgetplan moet maken.

Zo weet je precies wat je waar aan uit kan en wilt geven, om zo meer overzicht te houden over het geld. Je kunt hiermee voorkomen dat je in de schulden komt te zitten!

Of je kunt zo goed gaan sparen (check bijvoorbeeld onze spaarchallenge) om toch nog lekker die mooie vakantie te kunnen boeken…

Budgetteren voor de feestdagen; je financiën op orde

Budgetteren voor een bepaald doel is helemaal zo’n gek idee nog niet.

Nu kan dat zijn voor iets groots, zoals voor een vakantie of een nieuwe auto. Maar je kunt ook denken aan hele andere zaken. Neem nou bijvoorbeeld die leuke, maar dure feestdagen.

De decembermaand kost veel als je mee wilt doen met al die feesten met cadeautjes, dure etentjes of chique kleding.

Als ouder wil je toch echt je kind een cadeau kunnen geven waar het echt blij mee is, toch? Een budgetplan voor de feestdagen maken is dan ook een heel handig idee. Zo voorkom je in ieder geval de financiële stress voor de feestdagen!

Duurzaamheid en financiën

Duurzaam leven heeft twee kanten.

Je kunt er bewust voor kiezen omdat je wilt dat het milieu minder belast wordt. Maar de financiële kant is er ook nog. Toch fijn dat je zo twee vliegen in één klap slaat.

Kijk bijvoorbeeld eerst eens bij de kringloopwinkel of zij hebben wat je zoekt. En breng je eigen spullen hierheen als je ze niet meer hoeft maar ze nog wel gewoon goed zijn. Of verkoop ze via Markplaats bijvoorbeeld.

Langer met je kleding doen is een idee. Of de auto delen met de buren. Fijner voor de aarde, maar je hebt dus ook minder geld nodig!

Meer financiële tips nodig?

Zoek rustig verder op onze website, het aantal financiële artikelen is divers qua onderwerpen en wordt steeds verder uitgebreid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven