Makkelijke flammkuchen recepten; een multifunctioneel bijgerechtje

Het maken van dit flammkuchen recept is simpel, snel en het resultaat is een overheerlijk gerecht. Met wat olie, bloem en natuurlijk yoghurt heb je de basis-ingrediënten voor dit knapperige deegproduct wellicht altijd wel in huis. Je kunt ze gewoon als Flammkuchen eten natuurlijk, maar ook serveren bij antipasti, als wrap, met Oosterse hapjes of bij rijstgerechten. Waar passen deze flammkuchen recepten eigenlijk niet bij? We geven je natuurlijk het oersimpele recept voor de deeg bodem en een aantal tips om het te combineren.

flammkuchen recepten

Wat heb je nodig voor de deeg bodem van deze flammkuchen recepten ?

Voor enkele flammkuchen ter grootte van 30 cm heb je het volgende nodig:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram yoghurt, liefst Griekse
  • 1 el olie
  • zout en peper
  • optioneel: 1 el gehakte verse kruiden of gedroogde zoals oregano zijn ook lekker

Het deeg voor de flammkuchen zelf maken

Het is een kwestie van de yoghurt, bloem en olie mengen, kneden en dan een half uurtje laten rusten. Vervolgens breng je het deeg op je eigen manier op smaak met zout en peper en bijvoorbeeld peterselie of gedroogde oregano.

Het ligt er maar net aan bij wat voor maaltijd je ze gaat serveren: bij een Thaise curry is koriander lekker, bij de antipasti is oregano of rozemarijn meer op zijn plaats. Je bent snel klaar met dit deeg, het hoeft niet te rijzen. Eet je de flammkuchen als bijgerecht bij onderstaande recepten dan ga je als volgt te werk:

Wanneer je hoofdgerecht bijna klaar is, verdeel je het flammkuchen deeg voor de bodem in ballen (qua grootte ergens tussen een pingpong- en een biljartbal in) en rol je het uit met de deegroller. Ze mogen best dun worden, dan is de kans groter dat er van die lekkere, zwartgeblakerde luchtbellen ontstaan. In ieder geval duidelijk dunner dan een pizzabodem.

Flammkuchen bakken op hoog vuur en warmhouden in de oven

Je bakt voor deze flammkuchen recepten het uitgerolde deeg één voor één aan weerszijden in een grote koekenpan met wat olie en houdt ze warm in de oven (ongeveer 160 graden) totdat alle flammkuchen klaar zijn en je alles op kunt dienen. Met je pizzames snij je de flammkuchen bodem in driehoekjes als je ze als dip-gerecht wilt gebruiken. Ze mogen een knapperige bite hebben.

Deze flammkuchen zijn heerlijk bij de volgende recepten:

Bij de nasi of curry

Ik ga je niet vertellen hoe je nasi of curry maakt – daar heb je zelf ongetwijfeld je eigen geheime trucs voor. Maar voor een pompoencurry met roosjes broccoli of goed gevulde Hollandse nasi recepten is de flammkuchen een welkome knapperige afwisseling in plaats van cassave, kroepoek of emping. Lekker in de curry of in de satehsaus dippen!

flammkuchen bodem zelf maken van deeg en heerlijke recepten om mee te combinere

Flammkuchen bij de antipasti recepten

De flammkuchen is een afgeleide van de Italiaanse piadina, een soort wrap die als bijgerecht dient, maar die ook wel eens gevuld wordt met groenten, vlees en kazen. De piadina houdt het midden tussen een pizzabodem en een pannenkoek en daarom is het niet zo vreemd dat jouw flammkuchen prima met allerlei antipasti recepten combineert. Gegrilde paprika’s, aubergines en courgettes, salami en andere worsten, kazen, bruschette, pesto: het mag allemaal tegelijk op tafel en je gezelschap zal de vingers erbij aflikken.

Eigenlijk lijkt dit flammkuchen recept op de Duitse flammkuchen. En die wordt weer vaak als een soort pizzabodem gebruikt! Hoe? Beleg hem, als hij bijna klaar is, met je favoriete kaas, rucola en tomaat en je hebt een complete, heerlijke en kleurige lunch. En nog gezond ook.

Als dipgerecht bij Oosterse of Arabische hapjes

In de Oosterse en Arabische keukens vinden we vaak yoghurt terug, dus het zal geen verbazing wekken dat het eigenlijk het allerlekkerst is om de flammkuchen enkel en alleen met een heerlijke verse hummus te serveren, bij wijze van voorgerecht. Het enige probleem is: je blijft ervan eten.

Als Mexicaanse wrap

Wanneer je flammkuchen wilt vullen als wrap recepten, is het een kwestie van goed timen: een wrap moet immers enigszins flexibel zijn en niet te knapperig – dan valt er niks te wrappen omdat de boel uit elkaar valt. Dus je bakt ze en doet de vulling erin wanneer ze nog niet helemaal knapperig zijn. In de oven krijgen ze die crunch alsnog. Wat je sowieso moet doen is je vulling eerst goed opwarmen, waarna je de flammkuchen belegt, oprolt, in zilverpapier wikkelt en warm houdt in de oven (ongeveer 160 graden). Je Mexicaanse bonenprutje met gehakt erin, een lik crème fraîche en wat stukjes avocado: heerlijk. Veel lekkerder dan met zo’n zak kant-en-klare wraps uit de supermarkt!

Turkse pizza van een flammkuchen maken

Een Turkse, vegetarische pizza vergt een iets andere aanpak. Je bakt de flammkuchen en belegt hem met verkruimelde feta en gegrilde groenten volgens de recepten. De kaas moet eerst smelten. Dit kan al als je één kant gaar hebt: draai hem om en leg de kaas op de gare kant. Terwijl de kaas smelt, wordt de andere kant gaar en leg je de gegrilde groenten erop. Daarna kun je het afmaken met sla, tomaat en komkommer. Deze groenten mogen natuurlijk niet te lang verwarmd worden. De combinatie van fris/rauwe groenten en hartige kaas met gegrilde groenten is juist zo lekker in dit gerechtje. Vouw het geheel dicht en laat het even warm worden in zilverpapier. Serveer er sambal of harissa en knoflooksaus bij. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven