Flamoes; wat je beter niet kan zeggen als je synoniemen zoekt

‘Mama, wat heb jij eigenlijk?’ Kleine Man wijst naar mijn onderbuik. ‘Heet dat een flamoes?’ Beschaamd kijk ik naar beneden. Hoe gaan we haar nou eens noemen?

flamoes

Flamoes, vagina, spleet… hoe leg je dat uit?

Vroeger vond ik het stoer om haar Kaa Uu Tee te noemen, maar over dat woord kan ik beter zwijgen. De vorige keer dat ik dat in mijn mond nam – met eigen vleeswaren mag je smijten – liep dat niet zo goed af.

Ik zei dat ik de kermis een K.U.T. kermis vond en daarom weken we uit naar de dichtstbijzijnde Intertoys. Binnen brulde Kleine Man keihard – in de overvolle winkel – dat de kermis inderdaad heeeeel Kaa Uu Tee was en liep ik er met rode wangen naast.

Dus nee dat is geen geschikt woord. Als ik Kleine Man vraag hoe hij aan flamoes komt, antwoord hij heel volwassen: dat weet ik gewoon. Leuk die oudere broer en zussen, die flamoes komt vast niet uit de lucht vallen.

Praten met kinderen; hoe voer je een goed gesprek?

Ik kan maar niet op een goed alternatief komen

Sommige dingen zijn niet makkelijk te ondertitelen in kindertaal. Als ik op internet een geschikte naam probeer te vinden, stuit ik op: oester, mossel, muts, vagina, plasser (my God) of poes.

Ik ben als de dood dat als ik mijn ‘gevalletje’ poes ga noemen, Kleine Man het dagelijks wil aaien. Ook geen goed plan dus. Ik zoek verder en kom op spleet. Klinkt ook zo oneerbiedig, er komt tenslotte een kind uit.

Pantoffel? Staat dat er echt? Ik zie het opeens voor me dat hij tegen zijn schoolvriendjes gaat zeggen: mijn moeder heeft een pantoffel tussen haar benen. Nee, wordt hem ook niet. Volgens mij is een pantoffel nog steeds om je voet warm te houden. Dat flamoesje is nog zo gek misschien niet, maar ik persoonlijk heb er een afkeer van. En om nou een afkeer van ‘mijn gevalletje’ te krijgen…

Allerlei synoniemen voor flamoes

Foef staat ook in de synoniemen rij van vagina en flamoes. Is dat wat?

‘Mama, ik ga even mijn vriendje een hand geven,’ zegt hij terwijl hij naar het toilet loopt. Met een glimlach kijk ik op. Kan ik haar niet ook gewoon vriendinnetje noemen?

Opeens komt er een nieuwe gedachte binnen en kijk ik verschrikt op. Nee lekker, krijgen we dat natuurlijk weer. Een hand aan je vriendinnetje geven. Straks verdwijnt ‘ie er nog in. Nee, is ongepast. Ook maar niet.

Voor het geslachtsdeel van mannen bestaan veel bruikbare benamingen. Voor een vrouw blijkt dat nog een heel ander foefje.

x-

Ievy

Shutterstock foto van vrouw met kind door Africa Studio

 

Ievy heet eigenlijk Yvonne maar werd in haar jonge jaren zo genoemd door haar moeder. Ze ondertekent haar Columns graag met deze naam.

Inmiddels schrijft Ievy verschillende blogs en columns en heeft ze afgelopen zomer haar eerste kinderboek – De avonturen van Joep en Koos – uitgegeven.

Haar leven is best hectisch. Mama van vier kids en vrouw van een meubelman. De eerste keer dat ik mijn man zag, vergeet ik nooit meer. Dezelfde avond vertelde hij me zijn verhaal.

Een verhaal dat inmiddels ook het mijne is geworden. Hij vertelde over zijn vrouw die overleden was. Over haar ziekte, haar overlijden, het gemis. Drieëndertig jaar. Borstkanker. Kutziekte.

Drie jonge kinderen moest ze achterlaten. Ze verliet deze wereld op de verjaardag van haar jongste dochter. Vier jaar was zij toen, net zo oud als haar broertje nu is. Drieëndertig jaar was ik toen ik hem ter wereld bracht.

Het leven is niet eerlijk.

Inmiddels is Ievy zeven jaar samen met dit gezin en heeft ze vier jaar geleden zelf een gezonde zoon op de wereld gezet. Waar ze heel trots op is!

Haar kinderen zijn nu 18,16,14 en 4 jaar oud. Volwassene, pubers en een kleuter. Gezellige boel dus.

Ze schrijft veel over interieur maar ook over haar leven als moeder met dit samengestelde gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven