Borstvoeding goedkoper dan flesvoeding? Niet per se!

Eerlijk is eerlijk: de keuze om borstvoeding te gaan geven maakte ik niet vanwege de gezondheidsvoordelen voor ons twee. Sterker nog, daar had ik me van tevoren niet eens erg in verdiept. Ik wilde mijn kindje met de borst voeden vanwege één simpele reden: de kosten. Ik ben tijdens mijn zwangerschap mijn baan verloren en alles waar we op konden besparen greep ik met beide handen aan. Alle gezondheidsvoordelen en emotionele voordelen vond ik slechts een extraatje… en wat blijkt nu? Flesvoeding is goedkoper.

flesvoeding is goedkoper

Flesvoeding is goedkoper

Ik had niet bepaald een vliegende start bij het geven van borstvoeding. Het kostte me de hele kraamweek om het voor elkaar te krijgen, en dan nog ging het niet zonder intensieve hulp. Maar na urenlang kolven, heel veel steun van mijn man en de hulp van een lactatiekundige is het ons uiteindelijk gelukt!

Inmiddels ben ik er achter gekomen dat borstvoeding geven niet per se goedkoper is als het geven van de fles. Er was bij ons al een hele investering nodig om het zover te krijgen. De hulp van een lactatiekundige: 100 euro. Een handkolf: 80 euro. De huur van een elektrische kolf: 35 euro. Tepelhoedjes die we uiteindelijk vanwege het uitblijven van resultaat weg gooiden: 10 euro. Flesjes om de afgekolfde melk in te bewaren: 20 euro. Het was een dure start, maar het was de complete investering waard. Voor ons tweeën werkt het gewoon heel goed. Ik zie onszelf echt als een team daarin. Ik kan er enorm van genieten. En al die gezondheidsvoordelen ben ik natuurlijk ook enorm blij mee!

Misschien denk je nu wel: ‘Leuk en aardig Johanna, maar vanaf de eerste keer drinken lukte het bij ons fantastisch en heb ik al die investeringen niet hoeven te doen. Hoe kom je er dan bij dat borstvoeding geven duurder is dan het geven van flesvoeding?’

Het antwoord: eten! Volgens het Nibud maakt een vrouw die borstvoeding geeft al snel €1,20 per dag extra kosten doordat ze meer eet als een vrouw die geen borstvoeding geeft. Er even vanuit gaande dat je kiest voor de goedkoopste optie voor flesvoeding, dan ben je daar ongeveer €0,95 per dag aan kwijt. Toch een verschil van bijna €55,- per jaar.

Al met al kom ik tot de conclusie dat ik door het geven van borstvoeding helemaal niet goedkoper uit ben dan met het geven van flesvoeding. Inmiddels maakt dat me niets meer uit. Achteraf bekeken past borstvoeding geven simpelweg het beste bij ons, ongeacht wat voor kosten het met zich meebrengt. Die extra centen hebben we daar graag voor over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven