Flexibiliteit essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen

Regus-onderzoek over werken na zwangerschap:

Flexibiliteit, kinderdagverblijven dicht bij het werk, meer gebruik van videoconferenties en meer duowerk. Het zijn de ingrediënten anno 2013 om meer vrouwen na hun zwangerschap weer aan het werk te krijgen. Dat is de conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van een recent onderzoek van Regus, ’s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken, onder 26.000 zakenmensen uit meer dan 90 landen.

De overheid vindt dat een hogere participatie van vrouwen in de beroepsbevolking essentieel is voor een toenemende groei. Dit terwijl werkende vrouwen nog steeds ervaren dat de verantwoordelijkheid voor een kind hen van de arbeidsmarkt duwt.

Op bedrijfsniveau geven respondenten aan dat het aannemen van herintredende moeders de productiviteit verbetert, mogelijk door kosten voor opleiding en indienstneming te verlagen. Deze uitkomst bevestigt een eerder onderzoek van Regus dat aantoonde dat 56 procent van bedrijven wereldwijd herintredende moeders die parttime werken waardeert, omdat ze vaardigheden en ervaring hebben die in de huidige arbeidsmarkt moeilijk te vinden zijn. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat bedrijven die deze parttime werkende moeders links laten liggen, een aanzienlijk en waardevol deel van de beroepsbevolking niet op waarde weten te schatten.

Opmerkelijk is dat meer vakantiedagen als de minst populaire maatregel wordt gezien om vrouwen na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te helpen. Drastische veranderingen in de werkgewoonten zijn nodig, in plaats van extra rustdagen, vinden de respondenten.

Belangrijkste bevindingen

 • Nederlandse werknemers noemen de volgende belangrijke maatregelen om vrouwen te stimuleren na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan:
  • Flexibele uren (94%)
  • Mogelijkheid om dichter bij huis te werken (89%)
  • Kinderdagverblijf dicht bij werk (87%)
  • Mogelijkheid om in elk geval een deel van de tijd videoconferenties boven reizen te verkiezen (71%)
  • Duobanen (47%)
 • Slechts 26 procent van de respondenten is van mening dat meer vakantiedagen de oplossing is om meer moeders te stimuleren weer aan het werk te gaan.
 • Toch is 48 procent van mening dat het aannemen van heringetreden moeders de productiviteit kan verbeteren.

Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland licht toe: ‘Het BNP is gestegen en de [2]groei is toegenomen,door de grotere opname van vrouwen in de beroepsbevolking. De overbrugging van de kwalificatiekloof en het tegengaan van armoede zijn hiervan slechts enkele voordelen. Ook op bedrijfsniveau zijn er genoeg voordelen te noemen als vrouwen na het zwangerschapsverlof herintreden: toegang tot kundige en opgeleide werknemers, een lager personeelsverloop en, zoals dit onderzoek aantoont, zelfs toenemende productiviteit. Toch blijft de beroepsbevolking kundige en opgeleide werknemers met belangrijke vaardigheden en kwalificaties verliezen, omdat vrouwen de opvoeding van hun kind niet kunnen combineren met hun werk. Vooral in Nederland doen vrouwen nog steeds bijna twee uur meer onbetaald werk per week, zoals het zorgen voor een kind, dan mannen.’

‘Dit meest recente onderzoek wijst echter vooral uit dat werknemers massaal grotere flexibiliteit in termen van werktijden en locatie als de oplossing zien om meer vrouwen te stimuleren na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan. Aangezien werkgewoonten wereldwijd steeds meer flexibiliteit toestaan, geeft dit onderzoek aan dat veranderingen in werkmethoden dringend nodig zijn, vooral voor herintredende moeders wier bijdrage aan het bedrijf en de economie anders wordt belemmerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven