Focaccia à la Bettina

Na een weekend met Tour de France gekte hier in Utrecht is het nu weer tijd om zelf iets op tafel te zetten. Dit keer een focaccia.
Deze antipasti geeft mij altijd een fijn vakantiegevoel. In de meivakantie verbleven wij in Italië. Als anti pasti aten wij vaak focaccia. Heerlijk, vooral als het net uit de oven komt. Je kunt variëren met diverse kruiden, maar deze met knoflook, rozemarijn en zeezout is mijn favoriet.
focaccia

Wat heb je nodig voor 1 focaccia

– 500 gram speltbloem (tarwebloem kan ook)
– 10 gram gedroogde gist
– 15 gram (palm) suiker
– 10 gram zout
– 300 ml lauwwarm water
– 2 tl gedroogde rozemarijn
– 50 ml olijfolie extra vierge
– 2 teentjes knoflook in stukjes
– snuf zeezout

Zo maak je de focaccia

Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar. Schenk het water erbij en kneed alles goed. Als het deeg niet meer plakkerig is dan kneed je het nog 10 minuten totdat je een soepel deeg hebt. Maak er een bol van en bestrijk deze met olijfolie en leg dan in een kom. Dek af met folie of een vochtige theedoek. Zet het deeg van de foccacia op een warme plek om 30 minuten te laten rijzen.
Doe ondertussen de olijfolie met de knoflook en de rozemarijn in een bakje, zodat de smaken in de olie kunnen trekken.
Knip een stuk bakpapier op dezelfde grootte als de bakplaat of pizzasteen waar je de focaccia straks op gaat bakken.

 

Kneed het deeg nog even door en rol het dan uit in een vierkant ongeveer net zo groot als het bakpapier. Probeer zo dun mogelijk. Leg het deeg op het bakpapier. Duw dan met je vingers deuken in het deeg. Haal de knoflook uit de olie en verdeel de olie dan over het deeg en strooi het zeezout erover. Dek het deeg weer af en laat nog 15 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Verwarm ook de bakplaat of pizzasteen mee.Plaats het deeg met bakpapier op de bakplaat of de pizzasteen. Zet in de oven en bak tot het licht bruin is. De tijd is erg afhankelijk van de dikte. Bij mij duurde het bakken van de foccacia circa 10 minuten. De eerste keer deed ik het veel te lang en had ik toast 😉 . Blijf er dus bij om te kijken. Een beetje goudbruin is al genoeg.

tip: Om het deeg goed te laten rijzen verwarm ik de oven voor op 50 graden. Als deze opgewarmd is zet ik hem uit en plaats daar dan de kom met deeg in.

Als jij de focaccia gaat proberen, laat je ons dan weten wat het resultaat was?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven