De high-end sound speakers van Focal Kanta zijn een design object in je huis

Maak kennis met Focal, een zeer gerenommeerd hifi merk uit Frankrijk dat al 40 jaar lang high-end geluidspeakers maakt van ongeëvenaarde kwaliteit. Sinds kort heeft Focal een nieuwe serie design luidsprekers op de markt geïntroduceerd, de Focal Kanta serie en Caroline van Hippeshops ging voor ons op pad om meer te weten te komen over dit exclusieve merk.

Deze design speakers met een onderscheidende retro look zijn zo mooi om te zien dat je bijna zou vergeten dat er ook nog geluid uitkomt. En wat voor geluid! Lees verder en ontdek hoe deze exclusieve geluidskasten helemaal met de hand worden gemaakt en hoe je deze speakers als stijlvol design object perfect in je interieur kunt laten matchen. Want ja, het vrouwelijk oog wil natuurlijk ook wat!

Focal

Van Home Cinema Set tot Thuisconcert met Focal Kanta

Als je thuis optimaal wilt genieten van je favoriete muziek dan zijn goede geluidsspeakers onmisbaar. Verras je vriendinnen met de weergave van muziek uit de Focal Kanta met een thuisconcert van jullie favoriete artiesten en geniet samen van het creëren van een unieke combinatie van beleving en sfeer. En als je lekker gaat bingewatchen met de nieuwste Netflix- of Videolandserie dan doe je dat uiteraard het liefst met een home cinema set. Zo kan je optimaal genieten van beeld en geluid.

Tegenwoordig hebben wij vrouwen het altijd maar druk-druk-druk met onze carrières in combinatie met de zorg voor onze gezinnen. Aan het einde van een intensieve werkdag vol vergaderingen en afspraken verlang je naar huis. Na het eten -als de kinderen op bed liggen- dan is het tijd voor mama me-time. Kruip je graag lekker op de bank met een pot thee en een warme plaid? Met de luidsprekers van Focal Kanta creëer jij dan thuis je eigen home cinema set en (her)ontdek je hoe muziek luisteren een ware belevenis is.

focal kanta gauloise blue

Focal Kanta made in France

Op elke Focal soundspeaker prijkt de slogan: Handmade in France. En ik kan je vertellen, dat klopt voor 100%. Op uitnodiging van Mamsatwork liet ik mij twee dagen onderdompelen in de wereld van high fidelity en high end geluidsprekers tijdens een persreis in het gezelschap van hifi journalisten en male influencers. In de high fidelity wereld begeven zich nog veel te weinig vrouwen en het is hoog tijd dat daar verandering in komt 😉 .

Na de rechtstreekse KLM vlucht Amsterdam-Lyon worden we opgewacht door de Marketing Director van Focal die ons een rondleiding geeft in deze derde stad van Frankrijk. In een andere blog kan je daar later meer over lezen. Aan het einde van de dag worden we naar ons hotel gebracht. Op een uurtje rijden van Lyon, in de buurt van Saint Etienne, waar tevens de hoofdvestiging en fabriek van Focal gevestigd zijn.

De twee dagen die daarna volgen staan volledig in het teken van Focal. Ik neem jullie in dit artikel mee op een tour door de twee Focal fabrieken waarbij ik vooral het how it is made aspect aan bod laat komen. Verwacht geen technisch verhaal over de Kanta, dat zal ongetwijfeld ruim aan bod komen bij de mannelijke publishers van deze persreis. Ik deel met jou de belevenis van het luisteren en de schoonheid van de oogstrelend mooie Focal Kanta speakers.

Focal speakers design

Focal – listen beyond

Focal -je spreekt het trouwens uit als Focál, met de klemtoon op de a- is zoals ik me heb laten vertellen de Ferrari onder de luidsprekers. Met 40 jaar vakmanschap heeft Focal een unieke positie in de wereld van hifi verworven. Om je een idee te geven, de helft van de Focal business richt zich op zoals ze dat noemen home hifi en dan is er nog zo’n 40% aan car hifi producten, denk aan speakers in je auto. De laatste 10% bestaat uit pro hifi; hifi apparatuur die door professionals is de geluids- en muziekindustrie wordt gebruikt. Sinds 2010 brengt Focal ook headphones op de markt. Voor individueel luistergenot op het hoogste niveau.

Focal Kanta, van kast tot techniek en assemblage

Focal heeft een verschillende range aan geluidskasten, van klein tot groot. De Focal Kanta serie neemt in het indrukwekkende rijtje van hifi speakers een bijzondere plek in. Ze vallen in eerste instantie op door hun speelse design. Met een knipoog naar het retro tijdperk vertroetelen ze je ogen door hun schoonheid en tijdloze elegantie. Ook al zou er geen geluid uit komen, dan zou je deze design speakers nóg in je woonkamer willen plaatsen als stijlvolle eyecatcher in je interieur.

De Kanta is meer dan een luidspreker. Het is een ‘piece of art’ in techniek, uitvoering en weergave. Focal Kanta laat de droom werkelijkheid worden waarin luidsprekers eindelijk deel uit mogen maken van je leefruimte om je vervolgens mee te nemen in de ultieme muziekbeleving.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen door de twee Focal fabrieken viel mij op dat high end soundspeakers vanaf het begin tot het eind geheel met de hand worden gemaakt. Het hele productieproces is dus voor 100% in eigen handen en van Franse bodem. Met kennis, vakmanschap en niet te vergeten de passie van het toegewijde personeel van Focal weet de befaamde luidsprekerfabrikant een uniek product in de markt te zetten dat uitblinkt in kwaliteit en zich onderscheidt in de belevenis van muziek luisteren, oftwel Listen Beyond!

De Focal Kanta luidsprekers bestaan uit veel onderdelen, waarbij de kasten op de Focal locatie in het pittoreske plaatsje Bourbon Lancy worden geproduceerd en de technologie en assemblage op de hoofdvestiging van Focal in Saint Etienne tot stand wordt gebracht. De afstand tussen beide Focal locaties in het glooiende landschap van het Franse binnenland ten westen van Lyon bedraagt 170 kilometer met ruim twee uur reistijd over onder meer de Route National.

Focal Kanta speakers

Kastenfabriek in Bourbon Lancy

Na een mooie tocht arriveren we bij de Focal kastenfabriek in het dorpje Bourbon Lancy. Er werken hier zo’n 40 mensen dagelijks aan het produceren van onder andere Focal Kanta geluidskasten, de behuizing van de soundspeakers. Samen met de persgenodigden krijg ik een rondleiding door de hout verwerkende fabriek waarbij de locatiedirecteur ons vol passie vertelt hoe de luxe geluidskasten worden gemaakt.

Focal Kanta? Luxe geluidskasten van begin tot eind

We beginnen bij het startpunt van de productielijn, waar de materialen binnenkomen. Speciaal en exclusief voor Focal gemaakt wordt er met een unieke MDF (Medium-Density Fibreboard) soort gewerkt. Deze heeft een vergelijkbare kwaliteit als HDF (High-Density Fibreboard) en zorgt voor een optimale geluidskwaliteit voor de speakerkasten van de Focal Kanta.

Noemenswaardig is het duurzame aspect van deze unieke MDF, afkomstig van Ollier Bois, omdat dit product zeer ecovriendelijk wordt gefabriceerd. Dat wil zeggen dat het zo weinig mogelijk belastend voor het milieu wordt gemaakt en heel duurzaam en sterk is in gebruik. Het duurzaamheidsaspect van de Focal geluidssprekers speelt dan ook een grote rol in de kwaliteit.

Met behulp van speciale machines en apparatuur krijgen de MDF platen vorm waarbij vakmanschap van het personeel een grote rol speelt. Met uiterste precisie behandelen zij het materiaal dat tot kleinere en grote onderdelen wordt gesneden en geschuurd. Voor ons oog ontvouwen zichtbaar de verschillende onderdelen van de geluidskasten. Deze onderdelen worden vervolgens met behulp van speciale technieken geassembleerd tot kasten met verschillende kamers. Hierin komen straks bij de andere locatie de elektronica onderdelen. Maar zover zijn we nog niet.

focal laklagen

13 lagen lak op de Focal Kanta kasten

Als de Focal speakerkasten hun definitieve design hebben gekregen worden ze voorzien van diverse laklagen, zo ook de Kanta. Dit is een heel omvangrijk en secuur proces. Er worden namelijk dertien laklagen toegepast! De lak wordt handmatig op de geluidskasten aangebracht. Afhankelijk van het ontwerp worden de kasten in een hoogglans of matte kleur gespoten. Ook wordt er gewerkt met houtfineer dat van een Braziliaanse boom afkomstig is. Dit fineer wordt op het MDF materiaal gelijmd en tevens voorzien van diverse laklagen in mat- of glansuitvoeringen.

Het eindresultaat is verbluffend mooi. Nu snap ik hoe ontzettend veel uren van de vele mannen en vrouwen in de houtfabriek nodig zijn om tot zo’n prachtig design geluidsmeubel te komen. Tot slot wordt alles tot in den treuren gepolijst en gepoetst en leggen de mensen aan het eind van de productielijn de laatste hand aan de kasten voordat deze aan een zeer zorgvuldige kwaliteitscontrole worden onderworpen. Pas als de kasten stuk voor stuk met de hand en door zeer kritische ogen zijn gecontroleerd en goedgekeurd (waarbij hoge kwaliteitseisen worden nagestreefd) worden de kasten zeer zorgvuldig ingepakt en transportklaar gemaakt.

Twee keer per week vertrekt er een volgeladen vrachtwagen vol met prachtige design geluidskasten van Bourbon Lancy naar de hoofdvestiging van Focal in Saint Etienne.

Focal assemblage onderdelen

Focal hoofdkantoor en luidsprekerfabriek in Saint Etienne

Aangekomen bij de hoofdvestiging van Focal in Sint Etienne -170 kilometer ten zuiden van de kastenfabriek in Bourbon Lancy- zien we hoe de kant-en-klare geluidskasten van de Focal Kanta weer worden uitgepakt. Het assembleren met alle benodigde elektronica kan beginnen zodat de speakers de unieke kwaliteitssound van Focal kunnen produceren. Bij zowel de fabriek als de kantoren van Focal in Sint Etienne werken in totaal 200 medewerkers. Van inkoop tot verkoop, van goederenontvangst tot export en van product design tot marketing branding. Daar in Sint Etienne gebeurt het allemaal.

Ook bij deze fabriekstour beginnen we bij de eerste stap van het productieproces van de Focal Kanta. Want waar komt dat prachtige geluid toch vandaan? Zo krijg ik om te beginnen op de benedenverdieping te zien hoe de units die in de geluidskasten worden gemonteerd met de hand worden gemaakt. Een belangrijk onderdeel is de productie van de conussen die in een sandwich worden gevormd en worden gemaakt van een gepatenteerd vlasmateriaal dat licht en sterk is met lange holle vezels.

Beryllium als grondstof

Op de bovenverdieping van het fabriekscomplex wordt aan de productie van de tweeters gewerkt. Deze zorgen voor de hoge tonen in de geluidskasten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Beryllium, een grondstof die 15 maal duurder is dan goud. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het is een heel licht maar zeer stijf metaal met een betere massa-stijfheid verhouding dan diamant en maakt dat de hoge tonen in de tweeter perfect en zuiver klinken.

Alle speaker onderdelen van de Kanta worden vervolgens gemonteerd in de Focal behuizing. Nadat de geluidskasten afgemonteerd zijn worden deze in een geluidsdichte ruimte grondig getest en geïnspecteerd op prestatie en vermogen. De Focal soundspeakers zijn nu klaar voor gebruik. Het echte genieten van het mooiste geluid ooit kan beginnen.

focal final inspection cabinets

Kippenvel in het auditorium

In het auditorium krijgen we een sound demo en ik kan je vertellen dat ik echt werd geraakt door de kwaliteit van het geluid. Ik kreeg er kippenvel van en besefte en herontdekte dat het luisteren naar muziek als een ware belevenis kan worden ervaren. Ons gehoor is een van onze vijf zintuigen. Ik kom tot de conclusie dat luisteren naar een Focal Kanta luidsprekerset een waar genot is voor je oren en ook je ogen worden gestreeld door het fraaie design.

Focal Kanta speakers zijn een blikvanger in je interieur

Bij het zien van de Focal Kanta serie was ik eerlijk gezegd gelijk verkocht, het is van een totaal ander kaliber dan deze digitale radio. En toen had ik nog niet eens gehoord hoe mooi deze vloerstaande luidsprekers klinken. Nee, alleen al het geraffineerde design deed mijn hart sneller slaan. Elegant door de plaatsing op de voetjes en de lichte kromming van de kast. In combinatie met het prachtige en opvallende kleurgebruik dat je naar keuze in mat of glans finish kan bestellen heb je werkelijk een paar master pieces in huis.

Plaatsing van de Kanta speakers in huis

Je kunt bij de design speakers van de Kanta serie kiezen uit diverse afmetingen en kleuren. Plaats de kasten solitair op een dusdanige afstand van elkaar en zo naar elkaar gedraaid dat je op de fauteuil of de bank optimaal bereik hebt en het geluid op z’n mooist klinkt. De collectie Focal Kanta geluidsprekers bestaat uit de volgende vijf producten:

  • Focal Kanta No.1 ‘’Compacte sensatie’’ is de kleinste van de drie. Het is een compacte tweeweg speaker, waarvan het geluidseffect het beste tot zijn recht komt in een ruimte tot 25 vierkante meter. De Focal Kanta No.1 speaker afmetingen zijn 422 x 234 x 391mm en wordt ook wel boekenplank model genoemd.
  • Focal Kanta No. 2 ‘’Ideale huisgenoot’’ is een vloerstaande driewegs soundspeaker die ruim een meter hoog is. De exacte afmetingen zijn 1,118 x 321 x 477mm. Deze design geluidskasten zijn ideaal in een ruimte van 30 tot 60 vierkante meter.
  • Focal Kanta No. 3 ‘’Grand Cru’’ is nog een tikkeltje groter dan de No.2 en is tevens een driewegs speaker die je op de vloer plaatst. De afmetingen van deze topper uit de Focal Kanta reeks is 1,280 x 386 x 520mm groot en het meest geschikt voor een ruimte van 40 tot 80 vierkante meter.
  • Kanta Center ‘’Voice over’’ maakt je surround opstelling compleet. Hiermee creëer je de ultieme home cinema set beleving.
  • Kanta Stand ‘’Onmisbare drager’’ is geschikt voor zowel de Focal Kanta No.1 speaker als de Kanta Center.

Uit de Kanta reeks ben ik zelf het meest gecharmeerd van de Kanta No.3. Dit is een model met vier compartimenten met bovenin een middentoon unit van 16,5cm, daaronder een beryllium tweeter van 27mm en eronder bevinden zich twee woofers van elk 21cm die parallel werken.

Focal luidspreker geel

Kies je favoriete Kanta kleur in mat of hoogglans

Zelf ben ik helemaal weg van de Gauloise Bleu kleur in matte finish met houten fineer zijkanten. Deze zou het bij mij thuis ontzettend goed doen in de huiskamer in Scandinavische stijl met lichtblauw en wittinten. Stiekem ben ik ook wel een beetje verliefd op de Solar Yellow maar ik denk dat deze kleur beter tot z’n recht komt in een meer retro of industrieel interieur.

Je kunt veel kanten op met de kleurstellingen van de Focal Kanta serie. De zijkanten van de speakers van de Kanta No. 3 zijn verkrijgbaar in Black High Gloss of in Wood Veneer. De voorkanten zijn leverbaar in High Gloss Finishes in de kleuren Gauloise Bleu, Carrara White, Black Lacquer en Solar Yellow. Bij de matte front panels kun je kiezen uit de trendkleuren Gauloise Blue, Warm Taupe, Dark Grey en Ivory.

focal kanta modellen

Plan nu je luister afspraak!

Als je graag muziek luistert en na het lezen van deze review ook heel nieuwsgierig bent geworden naar de high-end sound van de Focal Kanta speakers, boek dan eens een vrijblijvende luistersessie!

Wil je -net als ik- ervaren en herontdekken hoe mooie muziek je kan raken, dan kan je daarvoor terecht bij een geselecteerde Kanta dealer bij jou in de buurt. Ontdek en beleef het ultieme luistergenot met Focal, Listen Beyond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven