Fontana Resort Bad Nieuweschans; een resort wat pure luxe oproept

Het is voor ons niet naast de deur, Fontana Resort in Bad Nieuweschans. Wij vinden het echter niet erg om een stuk te rijden. Zeker niet als we de kans hebben om weer eens samen te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Ik ging dan ook graag in op de uitnodiging voor een bezoek aan Fontana Nieuweschans. Hieronder lees je hoe ons wellness bezoek bevallen is.

Fontana Nieuweschans, ontsnappen aan dagelijkse drukte

Tweemaal per jaar proberen Frank en ik even tijd voor elkaar te nemen. Weg van de dagelijkse stress, weg van de kinderen. Samen ontspannen en bijpraten, urenlang. Vaak in de vorm van een dagje sauna en soms maken we er een heel weekend van. Alhoewel dat laatste helaas niet zo vaak meer is voorgekomen de afgelopen jaren.

Vorige week was het gelukkig weer eens zover. Ontspannen mét een overnachting in het oudste kuuroord van Nederland, Fontana Nieuweschans.

Onze review niet helemaal lezen maar direct naar de website van Fontana Resort?

Een verrassende binnenkomst

Als je aan komt rijden dan ziet Fontana Resort Bad Nieuweschans er niet heel spectaculair uit, maar zodra je de deur binnen gaat richting de receptie word je aangenaam verrast. De entree is een stuk ruimer dan de buitenkant doet vermoeden en het onthaal is heel vriendelijk.

Wij arriveren wat later op de dag (vanwege de geplande lessen om motorrijbewijs te halen) en hebben ervoor gekozen om als eerst aan tafel te gaan zodat we daarna nog op ons gemak het complex van Fontana Nieuweschans kunnen ontdekken. Even inchecken en de tas naar de hotelkamer brengen en dan lekker in het restaurant een hapje eten.
restaurant waters of the world

Dineren in restaurant ‘Waters of the World’

Dit restaurant staat heel goed aangeschreven, het heeft zelfs een vermelding in de Lekker Gids met 500 beste restaurants. En daar is niets teveel mee gezegd.

Wat direct opvalt is dat er naast de wijnkaart ook een waterkaart op tafel staat. Hoe zit dat? We maken een praatje met onze ober en komen tot de ontdekking dat dit restaurant niet voor niets ‘Waters of the World’ heet. Uiteraard maak ik een keuze voor een apart mineraalwatertje bij ons diner, een variant uit Schotland.

We besluiten er geen snelle hap van te maken maar echt even de tijd te nemen om lekker samen te dineren. Ik voel een zucht ontsnappen door de heerlijke prosecco vooraf en de luxe uitstraling van ons voorgerecht. Ik eet gemarineerde zalm met zeewiersalade vooraf en een gegrilde tournedos als hoofdgerecht. De laatste heb ik nog niet eerder zo mals gegeten als hier.
gemarineerde zalmFontana Bad Nieuweschans restaurantLeuk detail: je kiest bij je hoofdgerecht niet voor het vlees of de vis, maar je start met de keuze van groenten. In mijn geval: gekarameliseerde biet en crème van biet met zacht gegaarde witlof, uien-quiche en biologische risotto.
tournedos met bietEn nu we toch bezig zijn wil ik jullie uiteraard het toetje ook niet onthouden 😉 .
omelette siberienne met aardbeien

Wellness resort Fontana in Bad Nieuweschans

Goed. Lekker eten vind ik belangrijk, óók als je naar de sauna gaat, en dat zit hier wel snor. Maar hoe bevalt het resort zelf? Daar ga ik je nu meer over vertellen.

Maar eerst wil ik je even aangeven dat de foto’s die gemaakt zijn met instemming van de directie gemaakt zijn vóór opening van de sauna en de thermen. Niet dat je denkt dat ik daar met mijn fototoestel tussen alle bezoekers heb rondgelopen, nee… ik ben speciaal voor jullie extra vroeg opgestaan 😉 .
thermaalbad fontana nieuweschans

Fontana Nieuweschans sauna en thermen

Allereerst is het goed om te weten dat Fontana Resort Bad Nieuweschans uit een saunadeel én een thermen deel bestaat. In de thermen is het dragen van badkleding verplicht, in de sauna is het níet toegestaan om badkleding te dragen. Het klinkt wellicht een beetje complex, maar ik ga je uitleggen hoe we dat ervaren hebben.
thermaalbad fontanaHet gehele wellness resort heeft nogal wat te bieden. En al die ‘onderdelen’ van Fontana Nieuweschans kan je ook apart ervaren als je dat wilt. Met andere woorden: je kan er voor kiezen om alléén de thermaalbaden en het stoombadhuis te bezoeken, maar je kan er ook voor kiezen om thermaalbaden én sauna te bezoeken.

De tarieven verschillen en door middel van het gebruik van polsbandjes krijg je wel of geen toegang tot het saunacomplex. In beide gevallen kan je er een hele dag vertoeven, zijn er relaxruimte’s beschikbaar én is er fantastische horecagelegenheid. Denk dus niet dat je met alleen een bezoek aan het thermendeel zo ‘klaar’ bent.Fontana Resort Nieuweschans

Fontana thermaalbaden en stoombadhuis

Er zijn in dit deel van Fontana Nieuweschans twee grote thermaalbaden beschikbaar die gevuld zijn met heilzaam mineraalwater. Het is niet voor niets zo dat hier veel gebruik van gemaakt wordt door mensen met gezondheidsklachten. Het eerste bad heeft een temperatuur van 36° C.

De mineralen zoals zout, magnesium, jodium en bromide zorgen ervoor dat de spieren en gewrichten ontlast worden en de pijn verzacht wordt. Daarnaast werken ze desinfecterend, kalmerend en zijn ze bevordelijk voor de energiestofwisseling en schildklieractivatie.

Het mineraalwater wordt gewonnen uit een bron die 600 meter diep ligt en vanwege de hoge concentraties aan mineralen voor gebruik gemengd met zoet water.
Fontana NieuweschansOnlangs is het tweede thermaalbad erbij gekomen (met watertemperatuur van 34° C) dat aan de rand van het badjassenpark ligt. Het grote thermaalbad is niet alleen mooi van vorm maar kijkt ook nog eens over het enorme park uit waar je lekker kan rondwandelen. De mega nekdouche die er hangt is niet alleen fijn maar ziet er ook spectaculair uit.
fontana parkbadIn het thermen deel bevindt zich ook een uitgebreid stoombadhuis waar je niet alleen in de stoom van het mineraalwater kan zitten, maar waarbij dit mineraalwater ook in straaltjes over je schouders loopt. Lekker!

Sauna gedeelte van Fontana Bad Nieuweschans

Het sauna gedeelte van Fontana Nieuweschans is alleen te betreden als je daar ook bij de entree voor hebt aangegeven dat je ook de sauna in wilt. Je krijgt dan een ander polsbandje waarmee je ook richting de sauna’s, het binnenzwembad, aparte relaxruimtes en de aparte horecagelegenheid kan.

Voor ons een ‘must’ aangezien ik juist voor de sauna’s ga, maar zoals gezegd… je kan ook een heerlijke dag relaxen in de thermaalbaden.
buitengedeelte sauna Fontana ResortEr is een keur aan sauna’s die wij helaas lang niet allemaal hebben kunnen uitproberen. Gevolg van het feit dat we vrijdag’s pas laat aankwamen en zaterdag toch alweer om 16.00 richting huis moesten (jammer!). Onze favorieten zijn altijd de buitensauna’s. Ik vind het namelijk heerlijk om direct vanuit de hitte naar buiten te kunnen.
sauna fontana nieuweschansDe panoramasauna is een leuke en lekkere sauna, alhoewel ik het zelf jammer vind dat je daar eigenlijk alleen zitgelegenheid hebt vanwege het type banken wat er in staat. Of je moet in het raam gaan liggen (waar ik nu zit 😉 ), maar daarbij voel ik me dan niet op mijn gemak.
panoramasauna Fontana NieuweschansEr is een grote buitensauna waar regelmatig opgietingen plaatsvinden. Automatische opgietingen (ook handig) én handmatige opgietingen voor de extra beleving. Als je van opgietingen houdt -net als ik- écht een aanrader.
buitensauna Fontana NieuweschansDe relaxruimtes waar ik het hierboven over had, die zijn er in overvloed en dat vind ik persoonlijk een grote plus. Het relaxen en slapen is tijdens mijn saunabezoek namelijk zeker zo belangrijk als het in de sauna’s gaan.

Het enige moment dat ik het mezelf gun om overdag een tukje te doen is namelijk … in een wellness resort 😉 . Ook aan ligbedden geen tekort overigens. En zeg nu zelf… van dit soort relaxruimtes word je toch gelukkig?
relaxruimte Fontana Resort Nieuweschans

Horecagelegenheden in Fontana Resort Bad Nieuweschans

Met betrekking tot de horeca gelegenheden hebben we 2 plekken uitgeprobeerd. Het restaurant (op de avond dat we aankwamen en tijdens het ontbijt de volgende ochtend) en de saunalodge. De brasserie hebben we overgeslagen omdat je daar teveel ‘rechtop’ aan tafel zit.

Ik hou ervan om tijdens mijn saunabezoek bij het nuttigen van een hapje of een drankje relaxed in een stoel te hangen. Liefst nog met mijn voeten bij Frank op schoot, maar die zit daar natuurlijk niet altijd op te wachten.
saunalodge fontana nieuweschansDe saunalodge heeft voor mij de gulden middenweg. Je kan er relaxed zitten in een knus ‘intiem’ eigen hoekje en dat maakt dat je urenlang daar zou kunnen gaan zitten kletsen. Fantastisch.

De tapas die ze daar serveren zijn overigens ook een enorme aanrader. Er wordt veel aandacht besteed aan de presentatie van het geheel en de smaak liegt er niet om. Geen foto’s van het eten helaas want we hebben hier uiteraard tijdens openingstijden van de tapas genoten.
uitkijk hotelkamer fontana resort

Het badjassenpark van Fontana

De naam doet het al vermoeden, in het badjassenpark loop je in principe in je badjas. Toegang tot het park is er vanuit het thermengedeelte en vanuit een aantal hotelkamers (zoals die van ons) kijk je over het prachtige park uit en zou je je ochtendwandeling direct kunnen starten.

Jammer dat je er niet rechtstreeks vanuit het saunagedeelte toegang toe hebt, maar om moet lopen via de thermen. Deze keuze is ongetwijfeld ontstaan om zo iedereen hier in badkleding/badjas te laten lopen en niet zomaar in zijn of haar blote kont. Dat zou voor de thermenbezoekers wellicht minder prettig zijn.
badjassenpark fontana nieuweschansPark is voor deze buitenplek de juiste benaming. Het is enorm, als ik het vergelijk met de buitengelegenheden van andere sauna’s waar we geweest zijn. Je kan er op allerlei afgelegen bankjes of stoelen plaatsnemen en heerlijk mijmerend over de vijvers uitkijken. Je kan er in hangmatten vertoeven, maar ook een potje schaken als je wilt.
schaken in de saunaDe fijne kruidentuin die deel uitmaakt van het park wordt door de koks volop gebruikt.
kruidentuin fontana resortbehandeling fontana nieuweschans

Volledig ontspannen met een behandeling

Tijdens ons bezoek hebben wij ook een wellness behandeling ondergaan. Dit keer een Thalasso verwennerij waarbij we niet alleen een heerlijke lichaamsbehandeling kregen met algencrème, maar ook ingepakt werden in een infrarooddeken.
algencreme thalasso behandelingAllereerst wordt de crème zalig ingemasseerd, en daarna word ik beetje bij beetje ingepakt. Het ziet er wat akward uit misschien, maar wat is dat lekker! De infrarooddeken zorgt ervoor dat er een dieptewerking ontstaat op de spieren, de gewrichten en je organen. En dat je algeheel ontspant. Dat laatste is een feit en bewijs ik wel weer door na 5 minuten al in slaap te vallen. Ik kan nog net even lachen in de camera 😉 .
thalasso behandeling FontanaDe tijd vliegt natuurlijk voorbij als je slaapt en voor ik het weet wordt er op de deur geklopt en nadert het einde van mijn wellnessbehandeling. Gelukkig heb ik nog een fantastische uitgebreide voetreflexzonemassage tegoed en langzaam kom ik weer in de wereld van de levenden. Wat een fijne ervaring en wat kon ik deze oppepper goed gebruiken na de afgelopen weken waarin ik afscheid moest nemen van mijn lieve papa.

Ik stond voordat we naar Fontana Nieuweschans gingen bol van de spanning en ben na één dag en nacht weer helemaal opgeladen. Klaar om de dagelijkse gang van zaken weer aan te kunnen.

Eindconclusie van ons verblijf bij Fontana Resort Bad Nieuweschans

Daar kan ik helder in zijn lijkt me. Het is een heel uitgebreid complex wat voor iedereen iets te bieden heeft. Ondanks dat het wellness resort zo groot is zijn de bezoekersaantallen niet enorm, of in ieder geval… dat valt je als bezoeker niet op, dat bedoel ik eigenlijk. Er is meer dan voldoende ruimte om tot jezelf te komen en je hoeft zeker niet op elkaars lip te zitten.

Het eten is er fantastisch, alle ruimtes die we gezien hebben zijn enorm schoon en ook de hotelkamers zijn dik in orde.
fontana resort bad nieuweschansHet wisselen van wel/geen badkleding dragen hebben wij niet als vervelend ervaren. Als je er geen zin in hebt, dan is het feitelijk gezien niet eens nodig. Je kan namelijk in het saunadeel blijven en tóch gebruik maken van het mineraalwater door in het thermaalbad te gaan in het saunadeel. Alleen voor een eventuele behandeling zou je dan je badkleding weer aantrekken.

Jammer voor ons dat Groningen niet om de hoek ligt en we 2,5 uur moeten rijden, om van de faciliteiten in Fontana Nieuweschans gebruik te maken. Nu is het voor ons alleen weggelegd om het met een overnachting erbij te doen. Maar anders zouden we zéker vaker ook alleen voor een dagje sauna hier vertoeven.

Meer informatie over Fontana Nieuweschans en de tarieven vind je op hun website.

Ben jij al eens in dit wellness resort geweest? En wat vond jij er dan van?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven