Fornuis ontploft!

Ons fornuis, wij hebben een inductiekookplaat, deed al een tijdje raar. Dan deed de ene pit het niet en dan was de andere weer buiten bedrijf. Mijn lief had al een paar keer aangegeven dat ik toch maar eens naar de plaatselijke witgoedzaak moest bellen voor een afspraak maar daar was het nog steeds niet van gekomen.

Fornuis ontploft, dat is schrikken

Totdat ik op een maandagavond om 17:55 nog snel iets te eten in elkaar moest draaien en ik dus ons fornuis aanzette. Maar die weigerde nu echt dienst, ik hoorde een hele harde knal en, toen ik de la onder het fornuis opentrok, kringelde de rook eruit! Fornuis ontploft dus. Dat was dus wel even flink balen aangezien mijn kindjes hongerig aan tafel zaten. Gelukkig bood de frituur en een kliekje uit de koelkast uitkomst en waren hun buiken snel gevuld.

Zelf juichte ik stiekem een beetje van binnen. Ik vind ons fornuis namelijk helemaal niet fijn. Toen ik destijds bij mijn lief introk, zat dit fornuis al in de kleine keuken. En ik noem dat ding wel fornuis maar het is gewoon een kookplaat, of liever kookplaatje want hij is gewoon te klein. Je kan er niet lekker uitgebreid op koken, wat ik heel graag doe en dan het liefst met grote pannen. Helaas voor mij is dat dus niet echt een optie op onze kookplaat van formaat postzegel.

Dus toen ik die knal hoorde, hoopte ik dat ons fornuis niet meer gemaakt kon worden en ik een mooi, groot, heerlijk gasfornuis kon gaan uitzoeken. Met een wokbrander en een grote oven eronder want die mis ik ook! We hebben een combimagnetron, prima ding maar als start voor mijn industriële keuken zag ik dit wel zitten.

Op naar de witgoedzaak voor reparatie

De volgende dag heb ik dus maar de plaatselijke witgoedzaak gebeld en die stond gelijk dezelfde middag op de stoep. Met een leen inductiekookplaat, ja echt. Wat een superservice! Het reparatiemannetje, zoals mijn oudste zoon hem noemde, nam onze plaat mee en ik mocht een week lang op het leenfornuis koken.

In die week werd al snel duidelijk dat ik toch wel alleen stond in mijn grootse fornuisplannen. Mijn lief had eerlijk gezegd niet zo’n zin in een verbouwing en al helemaal niet in het kostenplaatje dat erbij hoort. Discussie hier want ik verdedigde mijn droom natuurlijk met alle argumenten die ik maar kon verzinnen. Aangezien de sfeer in ons huis van al dat gediscussieer niet beter werd, besloten we maar om eerst maar eens af te wachten of ons fornuis gerepareerd kon worden en wat de kosten zouden zijn.

Inductie kookplaat repareren voor € 200

Na een week belde het reparatiemannetje ons. Ons fornuis was gerepareerd voor nog geen € 200,-. Mijn lief blij. Ik iets minder enthousiast maar dat mag duidelijk zijn. Affijn, het reparatiemannetje kwam dus de volgende dag ons fornuis terugbrengen en liet zien dat de twee pitten die dus kapot waren, het weer prima deden. Maar toen kwam hij tot de ontdekking dat de andere twee pitten het niet meer deden.

Het reparatiemannetje wist niet waar hij kijken moest van schaamte en nam dus ons fornuis weer mee voor een inspectie, terwijl ik mijn keuken ging opruimen. Ik kreeg weer voorzichtige hoop. Zou het dan toch……. Maar helaas voor mij. De volgende dag stond het reparatiemannetje weer trots op de stoep met ons fornuis met vier werkende pitten. De sensor waarmee je de pitten aanzet bleek net iets te ver van de glasplaat te zijn geschoven, volgens hem.

Dus ons fornuis werd weer  in onze keuken geïnstalleerd en mijn lief was die avond blij dat alles weer in oude glorie was hersteld. En ik? Ik krijg uiteindelijk toch mijn mooie gasfornuis wel. Nu nog even verzinnen hoe ik dat voor elkaar kan krijgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven