Help mijn kind speelt Fortnite!

Als je kinderen hebt die wel houden van een spelletje op de computer of console, dan is de kans groot dat je ze wel eens over ‘Fortnite’ hebt horen praten. Tegenover mij op kantoor heb ik zo’n ‘Fortnite-puber’ zitten. In dit blog vertel ik je alles over deze ‘first person shooter’ en lees je wat je als ouder moet weten om mee te kunnen praten over ‘de storm’, ‘lootboxes’ of ‘V-Bucks’. Wil je helemaal hip zijn, dan kan je zelfs een van de Fortnite dansjes leren, maar misschien wil jouw kind je dat helemaal niet zien doen, dat kan ook natuurlijk!

Fortnite trailer en wat is Fortnite Battle Royale?

De opzet van het spel Fortnite is eigenlijk heel simpel, bovenstaande Fortnite trailer laat je daar al wat meer over zien. 100 spelers worden in een vliegende bus boven een eiland gebracht, springen met een parachute naar hun favoriete plek op het eiland en moeten met elkaar vechten tot er nog maar een speler over is. Op het eiland vind je dorpen en huizen waarin je op zoek kan gaan naar wapens, granaten en gouden kisten (loot boxen) met handige voorwerpen die jou helpen om het spel te winnen.

Daarnaast moet je hout, ijzer en steen verzamelen om te kunnen bouwen (klinkt als dat toffe spel van Kolonisten van Catan). Hiermee kan je bijvoorbeeld de aanval van een andere speler te ontwijken. Omdat het eiland best groot is, hebben de spelmakers ‘de storm’ geïntroduceerd. Dit is een cirkel die je op je landkaart ziet en waar je altijd binnen moet blijven. Deze storm wordt naarmate het spel vordert steeds kleiner, waardoor je sneller een tegenstander tegenkomt en het spel dus spannender wordt. Je wint Fortnite op het moment dat je iedereen verslagen hebt en jij (of je team) als laatste over is!

Waarom is Fortnite populair bij kinderen?

Fortnite spelen is echt razend populair bij kinderen. Een van de redenen waarom het zo populair is, is omdat het spel gratis te downloaden is. Daarnaast is het beschikbaar op bijna alle denkbare apparaten, zoals je telefoon, tablet, computer of console. Je kan het dus op ieder device spelen, dat is handig, maar je kan Fortnite zelfs samen spelen met je vrienden, op ieder zijn eigen device. Als iemand bijvoorbeeld op zijn iPhone speelt en de ander op een Playstation dan is dit geen probleem. Dat maakt het contact legggen met anderen en het spelen in teams wel heel makkelijk.

Fortnite is erg vrolijk in zijn kleurgebruik, licht en qua sfeer doet het een beetje stripachtig aan. Verder zitten er allemaal grappige elementen in het spel, zoals stinkbommen, gekke outfits en rare dansjes (daar kom ik aan het einde van dit blog nog even op terug).

fortnite review

Wat kost Fortnite om te spelen?

Het van internet downloaden van het spel Fortnite is gratis. Als je het spel opstart heb je vervolgens twee keuzes: Fortnite – Save the World of Fortnite – Battle Royale. Ik schreef hier eerder al eens over in de leuke games die ik besprak, maar nu even wat uitgebreider:

De eerste optie (Save the World) is nog in ontwikkeling en daarom moet je betalen als je de bèta versie van het spel wil spelen. De multiplayer editie van het spel, Battle Royale, is gelukkig gratis te spelen en daarom erg populair. Kost het spelen dan helemaal geen geld? Nee, in principe niet. Maar natuurlijk is er een mogelijkheid om je geld aan Fortnite uit te geven e dat kan als volgt: wil je nieuwe dansjes, mooiere kleding of handige voorwerpen, dan kan je echt geld omwisselen voor V-Bucks. Dit is het virtuele geld wat je in Fortnite kan besteden, V-Bucks kan je kopen vanaf 10 euro.

Persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van als zoon hier geld aan uitgeeft, maar aan de andere kant is het zijn geld en hebben we afgesproken dat hij het ‘vrij’ mag besteden. Uiteraard doe ik mijn best om met hem te bespreken waarom het niet slim is om geld uit te geven aan deze extra’s.

Handig als je Fortnite buitenshuis wilt spelen

Afijn, Fortnite zelf kost dus niets, en als ze het thuis via wifi spelen, dan kost dat ook niets. Maar mijn puber van veertien wil ook op vakantie zo nu en dan dolgraag even Fortnite spelen. Gelukkig hebben wij tegenwoordig KPN compleet waardoor we niet alleen een dubbele databundel krijgen, maar we ook nog eens makkelijk met de MB’s kunnen verschuiven tussen de gebruikers.

Het is ieder voor zich natuurlijk of je dit nodig vindt of toestaat. In onze situatie is het verstandig om hem zo nu en dan even zijn momentje te gunnen en ik ben dan ook blij dat dat zo kan. Maar het is natuurlijk ook plausibel als je ze in de vakantie gewoon naar het zwembad stuurt op zo’n moment.

Is Fortnite te gewelddadig voor mijn kind?

Het spel is door kijkwijzer beoordeeld voor kinderen van 12 jaar en ouder. Maar daar houdt in de praktijk niet iedereen zich aan en je komt dan ook genoeg jongere kinderen tegen die Fortnite spelen. Hoewel het gaat om een schietspel, waarbij wapens worden gebruikt, oogt het spel niet erg gewelddadig. Door de vrolijke tekenstijl, de grappige elementen en de getekende omgeving, komt het vrolijk over. Ook komt er geen bloed in voor, als je een vijand verslaat, zie je een lichtflits en verdwijnt het personage gewoon. Uiteraard is het per kind verschillend hoe gevoelig hij of zij voor een spel als Fortnite is. Als je kind het graag wil spelen, kan je het een keer samen doen, om te zien hoe geschikt het is.

Fortnite releases

Ik ga je hier niet op de hoogte houden van de releases die er zijn, maar ik hoor zo nu en dan tegenover me dat er wel degelijk regelmatig Fortnite releases worden uitgebracht. Daar zit de jeugd net zo op te wachten als dat ik wacht op een nieuw leesblad wat binnen moet komen of het moment dat Game of Thrones seizoen 8 weer uitkomt, haha.

Fortnite downloaden kan overigens hier

Ken jij al een Fortnite dansje?

Best mates, Flossing of de Robot, ja het gaat nog steeds over Fortnite hoor! Deze termen omschrijven een paar van de hippe dansjes die je kinderen ongetwijfeld wel eens voorgedaan hebben.

Misschien herken je het wel, sta je net rustig te praten tegen je zoon of dochter, staan ze continu met hun heupen te wiegen terwijl beide armen van voor naar achter zwaaien. Wil je dus echt een hippe ouder zijn, dan kan je ten eerste met een gerust hart aan tafel een gesprek beginnen met alle termen die je hierboven bent tegengekomen. Wil je het helemaal scoren, dan kan je hieronder alle dansjes vinden en misschien in een gek moment eentje nadoen. Tip, doe het wel thuis in de besloten omgeving van je huishouden, anders kan zoon of dochter wel eens gillend wegrennen!

Shutterstock foto door Jennie Book

2 gedachten over “Help mijn kind speelt Fortnite!”

  1. Ik vind het zelf best heftig om kinderen van vijf, zes jaar dit spel te zien spelen. Helemaal omdat je echt vanuit het karakter iemand kan dood schieten (want zo praten kinderen). Omdat je geen bloed ziet, maakt dat het niet minder onverantwoord.

  2. Ik maak me totaal niet druk dat mijn kinderen (10 en 12 jaar) Fortnite spelen. Het is leuk om mee te kijken en het ziet er niet zo geweldadig uit dankzij de vrolijke animatiestijl. Ik maakte me meer druk om hun ogen! Ze staren de hele dag naar dat scherm. Als ze niet spelen, dan kijken ze videos. Ik las laatst over ‘blauw licht’ uit beeldschermen en dat het schadelijk is voor je ogen, vooral als je langer dan twee uur achtereenvolgens naar een scherm kijkt. Het verstoort ook nog eens je slaap. Ik heb voor beiden kinderen laatst een computerbril gekocht. Dat blokkeert dat schadelijke licht en beschermt je ogen tijdens het kijken naar een scherm. Ze vinden het geweldig. Ze denken dat ze er beter door kunnen gamen. Het mooiste is nog dat ik me minder druk hoef te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven