Freerunning als sport voor je kinderen, wat houdt dat in?

Als je kind graag wil gaan sporten, maar hij of zij weet nog niet goed wat voor sport, dan is het slim om je eens wat verder te verdiepen in alle kindersporten die er zijn. Want wat zijn dat er veel zeg! Sommige sporten passen goed bij je kind, andere sporten passen misschien wat minder bij hem of haar. Bij één van onze kinderen lijkt freerunning goed te passen en ik vertel je graag meer over de ins en outs van het freerunnen. Wie weet is het wat voor jouw kind?

freerunning
Stockfoto van kind dat aan freerunning doet door ReneGamper

Wat is freerunning?

Omdat één van de kinderen altijd aan het klimmen, klauteren en springen is kwamen we uit op freerunning. Oorspronkelijk komt deze sport uit Frankrijk. Jongeren bedachten daar met elkaar hoe ze over obstakels konden gaan in plaats van eromheen. Het doel van freerunning is dan ook dat je zo snel en sierlijk mogelijk over de obstakels die je tegenkomt beweegt. In eerste instantie doet de opstelling in de gymzaal misschien een beetje denken aan apenkooien van vroeger; er staan meerdere kasten, dikke matten en andere obstakels opgesteld.

Een bekende film waarin het freerunnen uitgevoerd wordt door Sebastian Foucan is Casino Royal (een James Bond film). Door deze film won de freerunning sport al snel aan populariteit en deze is nog steeds groeiende, ook in Nederland.

Voordelen freerunnen voor kinderen

Door deze sport uit te oefenen, krijg je meer zelfvertrouwen. Je leert namelijk zowel lichamelijk als geestelijk je grenzen te verleggen. Wat hiermee samenhangt is dat je meer controle over je lijf krijgt en kracht opbouwt. Freerunning is namelijk ook met één hand afzetten op een kast of muurtje en dan erover heen springen. Daar krijg je wel spierballen van! Het is een individuele sport waardoor je op je eigen niveau kunt trainen.

Opbouw van deze sport

Van de instructeur horen we dat je eerst gaat oefenen op de trampoline. Als een salto daarop lukt, kan er geoefend worden in de grote gymzaal. Een volgende stap kan zijn om te freerunnen op zand, daarna op gras en als laatste op het asfalt / steen. Daarbij vliegen er termen als ‘speed vault’ en ‘monkey’ om je oren. Een speed vault blijkt de oefening dat je rennend naar een muurtje je met één hand afzet en dan je benen over het muurtje zwaait. Als het over een monkey gaat dan wordt er bedoeld dat je met allebei je handen afzet en ondertussen je voeten er tussen door slingert.

Wat zijn de voordelen?

Sporten is natuurlijk sowieso gezond voor kinderen. Aan freerunning als kindersport zijn onderstaande voordelen verbonden:

  • Je leert je eigen grenzen te ontdekken en te verleggen
  • Door te freerunnen ontwikkel je motorische vaardigheden zoals kracht en coördinatie
  • Je beweegt veilig in een harde omgeving als je dit via een freerunclub doet
  • Door te bewegen stimuleer je de ontwikkeling van de hersenen
  • Je traint op je eigen niveau, een stukje maatwerk is bij deze sport dus inbegrepen
  • Kinderen van verschillende niveaus helpen elkaar en geven tips: zo leren ze van elkaar en bouwen ze vriendschappen op
  • De trainers die het geven en ik gezien heb, zijn zelf zeer ervaren in de sport en vaak ook jong, dit kan helpen om de klik tussen trainer en kind makkelijker tot stand te brengen

Freerunning heeft ook nadelen

Met name pubers gaan niet op les, maar kijken op youtube naar andere freerunners en gaan dit uitproberen. De kans op letsel kan zo groter zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan springen over een winkelkarretje en dan blijven haken, of over een groot voorwerp springen zonder daarbij te weten hoe je je handen het beste neer kunt zetten of landen moet.

Het is een individuele sport, als je kind baat heeft bij een teamsport om zo meer contacten en vriendschappen onderling op te bouwen dan kan dit een nadeel zijn.

Wat heeft je kind nodig om aan freerunning te kunnen doen?

Sportkleding

Ons kind draagt een voetbalshirt en voetbalbroekje, aangeraden wordt om makkelijke en soepele kleding aan te doen om zo de soepele bewegingen die nodig zijn voor het freerunnen zo makkelijk mogelijk te kunnen maken. Op deze site kun je merken sportkleding vinden, die onder freerunners bekend zijn en gebruikt worden.

Voor fijne sportkleding kan je ook hier terecht.

Schoenen

In de gymzaal loopt je kind op gymschoenen en veel gymzalen hebben de regel dat de gymschoen geen zwarte zool heeft. Dit om strepen op de vloer te voorkomen.

Tips:

  • Als beginner zijn de landingen nog niet soepel, een goede demping in de zool is dan belangrijk (in verband met landen na een sprong). Een schoen met een flexibele zool helpt voor de demping, probeer niet een te dikke zool te kopen; deze kan de feeling verstoren
  • Schoenen worden goed gebruikt, eventuele flapsels / frutsels / harde stukken plastic zullen snel van de schoen slijten en kwijt raken
  • Kies een zool met een rubberen onderlaag. Zolen die van foam gemaakt zijn geven een stuk minder grip dan een zool van rubber.

Tip: de New Balance 373 is een schoen die veel gebruikt wordt en heel positief beoordeeld wordt voor freerunning

Wat zijn ongeveer de kosten om aan freerunning te doen?

Afhankelijk van hoe vaak je kind traint in de week is 1 les per week gemiddeld € 17,50 per maand. Het inschrijfgeld is bij de meeste clubs €10,-

Hoe vaak wordt er getraind bij freerunning?

Onze zoon zou drie keer in de week kunnen trainen, het is een beetje afhankelijk van de sportschool / club die freerunnen aanbiedt maar vaak is meer als één keer in de week wel mogelijk. Het is niet verplicht om bijvoorbeeld twee keer in de week te trainen. Dat is natuurlijk fijn als je kind snel door zijn energie heen is en nog veel huiswerk en andere bezigheden heeft. Dan is het wellicht slim om af te bakenen naar één keer in de week.

Worden er structurele wedstrijden georganiseerd?

Nee, voor kinderen niet. Het is wel mogelijk om workshops of een clinic te boeken voor een kinderfeestje. Bij freerunnen dus geen verplicht haal – en brengrooster naar wedstrijden door het hele land heen.

Tips voor ouders als het gaat om freerunning

  • Probeer om tijdens de proefles mee te gaan en zelf te zien hoe je kind het doet
  • Is je kind helemaal enthousiast over freerunnen? Het kan helpen om wat filmpjes op youtube zelf te kijken om zo een goed beeld van deze sport te hebben.
  • Zorg voor goede gymschoenen en voor gymkleding die lekker zit en het bewegen niet in de weg zit.
  • Toon interesse. Vraag welke oefening er in de les aan de orde is gekomen, is dat bijvoorbeeld de monkey?
  • Wie weet is het wel iets voor jezelf om, als je kind gevorderd is, samen in een park uit te proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven