Froukje Stopt Kindermisbruik – interview

Op uitnodiging was ik donderdag 14 maart in Amsterdam om de nieuwe campagne en documentaire van de stichting Stop Kindermisbruik te bekijken. Opgericht door Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder Cabau bestaat de stichting inmiddels 5 jaar onder leiding van Evelien Hölsken.

En wat doen zij goed werk!

Laten we wel wezen… er zijn veel verschillende stichtingen en goede doelen en stuk voor stuk (uitzonderingen daargelaten) doen ze goed werk. Als sponsor of donateur wordt het dan ook lastig om te kiezen. Aan wie geef je wel, en aan wie eventueel niet. En waarom? Lees verder en je weet welke keuze in ieder geval een hele goede zou zijn.

Yolanthe opent en wijst op de noodzaak van de stichting. Op het feit dat er, 7 uur reizen hiervandaan, duizenden meisjes 20-30 keer per dag verkracht worden en leven in hokjes van 1×2 meter. Soms zijn ze pas 7 jaar! Sinds de oprichting heeft Stop Kindermisbruik bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 2.000 en rehabilitatie van bijna 2.500 meisjes. Voornamelijk door het steunen van partnerorganisaties in diverse landen binnen Azië, en Brazilië, Kameroen, Moldavië en Nederland.

En dan komt het aangrijpende verhaal van Yaya. Evelien vertelt het verhaal van een 14-jarig meisje, wat een aanbod krijgt om in een kledingatelier te komen werken. Aangezien haar vader niet werkt, en al het geld wat haar moeder binnenbrengt opgaat aan alcohol en de goklust van haar vader is Yaya maar al te blij dat ze deze baan aangeboden krijgt en haar moeder mee kan helpen. Maar Yaya komt nooit aan bij een kledingatelier. Ze wordt verkocht en komt terecht in een bordeel waar ze dagelijks 20-30 keer verkracht wordt. Haar leefomgeving is een hok van 1×2 meter.

Gelukkig vertrouwt Yaya’s moeder de situatie niet en geeft haar als vermist op bij de politie. Dossiers worden opgemaakt en uiteindelijk komt haar verhaal op het bureau van een van de partnerorganisaties van Stop Kindermisbruik. Yaya kan worden bevrijd en krijgt een 2e kans op een nieuw leven. Een hard leven. Maar wel háár leven, een leven in vrijheid. In tegenstelling tot vele meisjes die sterven aan bijvoorbeeld HIV.

En dat is waar Stop Kindermisbruik voor staat. Ze beloven geen prinsessenverhalen, aldus Hölsken, de waarheid is nu eenmaal zo dat het leven van die meisjes al hard was voor ze in het bordeel belanden. Maar ze zorgen er wèl voor dat ze weer terug kunnen naar hun familie, en dat ze hun eigen leven weer kunnen oppakken in vrijheid. Natuurlijk na een intensieve begeleiding aan deze getraumatiseerde meisjes.

Tijdens de nieuwe documentaire, gemaakt door Nicole Franken, houden weinig van de aanwezigen het volledig droog. Maar hoe kan het ook. Bij het zien van zoveel onrecht schieten de tranen als vanzelf in je ogen. Zo ook bij Froukje, ambassadeur van Stop Kindermisbruik sinds 2010. Als ik haar vraag of dat ‘het went’, komt er een overduidelijk antwoord: ‘Nee, het went nooit. Ik heb die meisjes stuk voor stuk zelf gesproken, en iedere keer als ik de documentaire zie, dan zie ik ook weer de blik in hun ogen’, aldus de Both.

Haar moederschap heeft natuurlijk ook haar kijk op dingen veranderd, en geeft nog meer emotionele gevoelens geeft Froukje toe. ‘Natuurlijk kan ik Emma (nu 4 jaar oud) niet precies vertellen wat er gebeurt, maar ik vertel haar wel dat er kindjes zijn die het niet zo goed hebben als wij hier. En dat het belangrijk is dat wij die kindjes helpen. Als moeder grijpt de situatie van die duizenden meisjes je extra hard aan, stel dat het je eigen dochter zou zijn’.

‘Ik wil mijn dochter opvoeden als sterke, stoere en zelfstandige meid. Maar wel een meid met compassie. Het is dan ook fijn om, daar waar ik kan, mezelf in te zetten voor de stichting Stop Kindermisbruik. Ook op die manier kan ik haar laten zien wat belangrijk is. Ik pak alles aan waar ik de stichting mee kan helpen. Bijvoorbeeld het presenteren van een benefiet gala en het inspreken van een documentaire. Als er iets op de lange termijn planning staat, dan plannen we dat in en worden mijn andere werkzaamheden daar omheen gepland. Op de korte termijn probeer ik mijn agenda daar nog op aan te passen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar ik doe mijn best.’

Froukje geeft aan dat ze, net als iedere andere werkende moeder, de opvang van haar dochtertje geregeld heeft met een mix van ingrediënten. ‘Emma heeft natuurlijk ook een vader. Daar slaapt ze als ik voor mijn werk weg ben, of bijvoorbeeld toen ik in India was voor Stop Kindermisbruik. Daarnaast spelen de opa’s en oma’s een rol èn gaat Emma naar de BSO als dat nodig is.’ 

Alhoewel Froukje aangeeft dat ze het wel jammer vindt dat BN-ers blijkbaar nodig zijn voor een stichting om meer aandacht op zich te vestigen, doet ze het met veel passie en bevlogenheid. Gelukkig is de stichting ‘gezegend’ met veel ambassadeurs. Naast Froukje de Both zijn ook Yolanthe, Wesley, Jim Bakkum en Bettina, Glennis Grace, Vivian Reijs en John Ewbank nauw betrokken bij de stichting.

Ik zou je willen vragen om onderstaande documentaire te bekijken, zodat je begrijpt hoe noodzakelijk het is om deze stichting een warm hart toe te dragen.

httpv://youtu.be/ZmlgpscJydo

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven