De tuin weer op de schop; nieuwe fruitbomen planten

Ik roep wel ‘de tuin weer op de schop’, maar eigenlijk gaat het om de dierenweide achter onze tuin. Alhoewel in de tuin zelf ook nog een aantal zaken aan gaan pakken. Maar de fruitbomen die we willen planten gaan we uiteindelijk in de dierenweide zetten.

Uiteraard beschermd, want anders blijft er van de fruitbomen niets meer over is onze ervaring, maar daarover later meer. Allereerst eens wat extra informatie over het planten van fruitbomen. Wanneer moet je fruitbomen planten, wanneer snoeien en hoe plant je die fruitbomen eigenlijk?

fruitbomen planten, verplanten en snoeien, wanneer is het beste moment?

Fruitbomen planten voor de DIY-er

Jullie weten inmiddels wel dat wij aardig wat zelf doen in en om huis. Niet alles, maar wel veel. Dat wat we zelf aan kunnen pakken doen we zelf, want dat scheelt weer wat geld dat we vervolgens aan andere dingen kunnen besteden. Zo simpel is het. En fruitbomen planten, of gewone bomen en planten planten, dat kunnen we zelf wel!

Ik heb de afgelopen jaren het nodige geleerd als het gaat om het onderhouden van de tuin. Zo hebben we veel uit onze oude tuin verwijderd, zoals ouderwetse coniferen (ugh, daar heb ik echt niets mee), maar ook weer veel terug geplant. Denk daarbij aan heel veel lavendel, maar ook engels gras en pluimhortensia’s op stam. En alles doet het nog! Op een enkel bosje lavendel na dan, maar dat mag de pret niet drukken.

Onze voortuin is redelijk ‘strak’ qua inrichting. De achtertuin ook, alhoewel we daar nog wel wat weelderige borders hebben die mooi aansluiten op de dierenweide daarachter. Zo hebben we een natuurlijk verloop van een mooie strakke tuin naar een landelijke inrichting. En in die landelijke inrichting passen de fruitbomen heel erg goed, dus staan die nu op de planning om te gaan planten.

Wanneer fruitbomen planten, in het voorjaar of niet?

De beste periode voor het planten van fruitbomen (en andere bomen) is vanaf ongeveer oktober/november tot en met maart/april. Als het blad gevallen is zijn de bomen in rust en dat is dus precies het moment dat verplaatsing van de fruitbomen de minste impact op de bomen heeft. De sapstroom ligt dan namelijk stil. Wil je de bomen op een ander moment verplanten dan krijgen ze daar een enorme ‘klap’ van.

Hou er overigens wél rekening mee dat het niet vriest tijdens het planten van je nieuwe fruitbomen. Er mag nog geen vorst in de bodem zitten want dat kan de nieuwe fruitboom maar moeilijk wortelen. Hoe vroeger in de winterrust je dus je fruitbomen plant, des te groter is de kans dat de boom goed aan gaat slaan. Dat hij goed kan wortelen, de winter goed doorkomt én in de zomer sneller kan gaan groeien.

Het jammere is dat ‘wij mensen’ nu eenmaal in het voorjaar de lentekriebels krijgen. We willen dan van alles in de tuin gaan aanpakken en pas dan denk je vaak weer aan die nieuwe (fruit) bomen die je wilt gaan planten, of het snoeien van fruitbomen, of niet soms?

Zo gaat dat hier wel in ieder geval. Gelukkig zijn er nog fruitbomen die je heel goed in deze periode van het jaar (het voorjaar) kan planten. Het zijn namelijk juist de perzikboom en de abrikoos die je in deze periode plant en niet al vanaf het najaar. Dit omdat deze jonge bomen erg vorstgevoelig zijn.

Andere bomen en planten planten kan dus juist in het najaar heel goed. Ook een haag aanplanten bijvoorbeeld. De grond is dan nog warm en de bomen en planten in rust, een ideale combinatie. Lees meer hierover in mijn blog over planten planten en verplanten.

Fruitbomen zijn geen fan van natte voeten, maar wel van zon!

Wist jij dat fruitbomen niet graag natte voeten hebben? Bij het planten van deze bomen is het dus niet alleen belangrijk dat je dit in het juiste seizoen doet. Ook de plek waar je de nieuwe fruitboom wilt plaatsen doet ertoe.

Ik heb ergens gelezen dat als het waterpeil in de grond onder de 50 centimeter diep staat de plek prima is om je fruitboom te planten. Dat kan je natuurlijk checken door met een grondboor het waterpeil te controleren op de plek waar je eigenlijk de fruitboom neer wilt zetten.

Des te meer zon je fruitboom krijgt des te lekkerder zullen de vruchten zijn. Fruitbomen houden van zon, dus zorg er bij het planten van deze bomen voor dat je een plekje met veel zon uitkiest en hou ook het snoeien in de gaten. Ook dat laatste is van belang om lekkere vruchten te krijgen.

Je kan bij het planten van een fruitboom wat extra aanplant grond gebruiken, maar de meningen hierover zijn ook wel verdeeld. In ons geval zou ik dat wel doen, omdat ik het idee heb dat de grond in de dierenweide maar weinig voedingsstoffen bevat.

Het gevaar is echter dat de fruitbomen bij het planten te lui worden als je aanplantgrond gebruikt. Hierdoor blijven de wortels oppervlakkig omdat ze gelijk voeding kunnen vinden. Even onderzoeken of dat bij jullie bodem wel of niet handig is dus.

Ondersteun de net geplante fruitbomen met een extra paal erlangs voor de stevigheid. Zo groeit de boom ook mooi rechtop. Tip: plaats de paal aan de westkant van je boom, want hier komt meestal de wind vandaan. Zo biedt je de boom de meeste steun.

Wat ik trouwens ook bij alle planten doe bij het verplanten is eerst de kluit zich nog even vol laten zuigen met water. Dus voordat je de plant (of boom) in de tuin zet eerst nog even laten drinken. Zo voorkom je een te snelle uitdroging tijdens het planten.

Snoeien van de fruitbomen na het planten

Als tijdens het planten blijkt dat de kruin van de fruitboom die je geplant hebt helemaal niet in verhouding is met de wortels die aan de kluit zitten, dan is het slim om de fruitboom ook na het planten nog even te snoeien. Een fruitboom met een grote kruin heeft namelijk ook veel energie nodig om die kruin helemaal van voedsel te voorzien.

Dit kan in eerste instantie nog uit de reserves van de boom komen, maar moet uiteindelijk ook weer door de wortels tot stand komen. En juist ná het verplanten van fruitbomen zijn die wortels flink onder druk komen te staan. Niet alleen door de nieuwe plek en het wortelen zelf, maar ook doordat bij het uistteken van de fruitboom bij de teler waarschijnlijk een hoop wortels achter zijn gebleven.

Fruitbomen snoeien als ze al langer in de tuin staan

Heb jij je fruitbomen al langer geleden geplant in de tuin en vraag je je af wanneer je deze moet snoeien? Dan is het belangrijk om te weten om wat voor fruitbomen het gaat. Geven ze al vruchten (of heb je ze zelf geplant) dan weet je ongetwijfeld wel wat voor fruitboom het is 😉 , dus dat komt vast goed.

Appelbomen en perenbomen snoei je het beste van januari tot en met maart. Mooi als je in maart in de tuin wilt werken. Dit zijn namelijk zogenoemde pitvruchtbomen. Snoei ze niet te vroeg, want dat vergroot de kans op ziektes. Snoei de fruitbomen dan ook niet tijdens vochtig weer, want dan verspreiden de schimmelziektes (zoals vruchtboomkanker) zich het snelst. Snoeien tijdens een droge periode dus en niet tijdens een strenge vorstperiode.

Perzikenbomen, abrikozen, pruimen en kersen zijn voorbeelden van fruitbomen die onder de steenvruchten vallen. Deze fruitbomen snoei je het beste in de periode vanaf mei tot en met september. Snoeien doe je dan net na de bloei (eind april/mei) en nét na de pluk van de vruchten (rond augustus). Op deze momenten herstellen de fruitbomen na de snoei weer het snelste.

fruitbomen beschermen tegen dieren, onder andere geiten

Even terug naar onze tuin, oftewel de dierenweide

Toen wij hier kwamen wonen stonden er in de dierenweide al twee appelbomen. Super leuk. Maar omdat wij nog niet heel veel tijd hadden (lees: eerst tijd aan het huis moesten besteden) zijn de twee appelbomen door de geiten ontdaan van hun bast.

Niet fijn natuurlijk want daar hebben de bomen enorm onder te lijden. Een van de appelbomen heeft zich gelukkig enigszins weten te herstellen nadat we er een schapenhek ter bescherming van de bast omheen hebben gedaan. Het andere kleine boompje is volledig kaalgevreten.

Het is dus tijd voor een aantal nieuwe bomen in de dierenweide en zoals gezegd wil ik daar graag fruitbomen neerzetten. Een perzikboom of een pruimenboom bij de bestaande appelboom lijkt me dan ook een heel leuk idee. Wist je trouwens dat je -als je een hoogstam boom uitkiest- vaak ook al heel snel de vruchten kan oogsten?

Tip: ga je zelf ook kijken voor het planten van fruitbomen in je tuin? Let er bij het uitkiezen van je fruitbomen op dat je een zelfbestuivende fruitboom uitkiest. Anders kan je wel héél lang wachten op de vruchten 😉 .

1 gedachte over “De tuin weer op de schop; nieuwe fruitbomen planten”

  1. Na 40 jaar ervaring met fruitbomen (eerst de boomgaarden van mijn grootouders) en later ben ik zelf fruitbomen beginnen planten en zelf een hoogstamboomgaard aangelegd samen met ook laagstam , mijn ervaring is nu dat peren de beste fruitsoort is om zonder sproeien te kunnen kweken en toch veel en zeer smakelijke vruchten te kweken , geef ze een plaatsje in de zon of tegen een muur als leifruit , enkel oppassen met soorten die gevoelig zijn aan “perevuur” !
    tussen de oude soorten zitten pareltjes wat smaak betreft , de peer “Jeanne d’Arc” Jules D’Airolles Le Lectier deze soorten plukt men laat ( einde oktober) en bewaar ze bij ongeveer 10°C niet in de woonkamer , Jules D’Airolles Le Lectier zullen in november rijp worden en Jules D’Airolles pas in december , je plant best ook een Conference omdat het een heel goede bestuiver is en ze geeft heel snel vruchten , koop nooit bomen in pot maar ga rechtstreek naar de groothandel die verkopen soms ook aan particulieren en je hebt dan een sterke wortel , de boom zal veel beter groeien
    Kersen waren makkelijk te kweken maar de laatste jaren is er een echte plaag van fruitvliegjes die van Azie zijn overgebracht , best kan men kersenbomen kopen op zwakke onderstam (gisla) die groeien traag en blijven klein zodat je er een insectennet kan overhangen tegen dat de kersen gaan rijpen , bij hoogstambomen kan men proberen om vallen te hangen tegen de fruitvlieg , dit zijn potjes gevuld met bier en appelazijn (kan je ook zelf maken zie internet) hierin verdrinken de fruitvliegjes , de plaag is niet alleen bij kersen maar bij alle bessen en ook bij pruimen
    Appels zijn na peren ook nog goed te kweken enkel de fruitmot gooit veel roet in het eten en als je er niets tegen doet gaat 60% van de oogst verloren aan madesteek , er is een biologisch middel tegen maar dat is alleen nog beschikbaar voor de professionele kwekers omdat het gekoeld moet bewaard worden en men niet wil dat het bij burgers in de koelkast komt te staan naast de voedingsmiddelen , er zijn wel andere alternatieven en bio sproeistoffen die wel minder goed werken , ga voor de oude fruitrassen en niet voor bv jonagold , dat is een soort met allerlei ziektes als je niet gaat sproeien “Transparante de Croncels” is een heel goede appel en een zeer sterke boom , word niet meer gekweekt omdat hij niet goed tegen transport kan , ‘Jacques Lebel’ is een zeer goede moesappel ook Bramley’s Seedling geeft witte appelmoes en de appel zit boordevol vit C (je kan hem ook eten , beetje zuur maar bij rijping zoeter) de France renet is ook een hele goede appel , de oude soorten die vroeger in je buurd werden gekweekt zijn meestal best geschikt voor je streek waar je woont , als je vragen hebt mijn e mail is a23jan23@hotmail.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven