Tips voor fulltime werken in combinatie met moederschap

Moeder zijn is natuurlijk al een baan op zich. En echt niet alleen als je kleine kinderen hebt. Ik kan je uit ervaring vertellen dat ook opgroeiende kinderen de nodige tijd (en zorgen) kosten. Dus hoe combineer je het moeder zijn met fulltime werken of je onderneming zonder elke dag gillend gek te worden? Hier vind je een paar tips om de week nét iets makkelijker te maken. Ook lees je hoe je jezelf kopzorgen kunt besparen door het afsluiten van de juiste zakelijke verzekeringen, zoals een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers.

Fulltime werken en moeder zijn; goed organiseren scheelt al veel

Ik denk dat iedere moeder wel kan beamen dat fulltime werken sowieso best pittig kan zijn. Laat staan als je daarnaast ook nog kinderen mag opvoeden. Huismoeder zijn is zwaar, maar er fulltime bij werken kan leiden tot nog veel meer stress. Toch kan een goede organisatie ervoor zorgen dat je sommige dingen goed los kan laten. De dagelijkse beslommeringen van fulltime werken en moeder zijn los je hier niet mee op. Maar het is wel makkelijker als er geen (of minder) zorgen zijn.

Tip 1: Zorg voor een financieel vangnet

Als werkende moeder is het belangrijk om altijd een inkomen te hebben waar je op terug kunt vallen. Vooral als je werkt als freelancer of zzp’er. Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Ook als je langdurig ziek wordt en daardoor niet meer kunt werken. Daarom is het slim om op tijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov) af te sluiten als je fulltime moet werken en moeder bent. Arbeidsongeschikt raken kan je (helaas) altijd overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Maar met een aov voor zzp’ers weet je in ieder geval dat er altijd genoeg geld in het laatje komt. En dat is geruststellend, voor jou én je gezin.

Tip 2: Vraag om hulp

Iedereen zit er af en toe even helemaal doorheen. Wees daarom niet bang om hulp te vragen wanneer het je allemaal teveel wordt. Loop je ontzettend achter met werk? Vraag dan aan je buurvrouw of vriendin of je kinderen even bij haar mogen spelen. Of laat de kids een weekend logeren bij opa en oma. Iedereen kan wel eens wat extra hulp gebruiken, dus zie het vooral niet als een zwakte. Als je aangeeft wat je nodig hebt, dan zul je zien dat anderen graag helpen. En een volgende keer kun jij de ander weer met iets helpen.

Tip 3: Regel juridische bijstand

Het laatste waar je als zelfstandig ondernemer op zit te wachten is een conflict met een opdrachtgever. Of klanten die maar niet willen betalen. Zulke brandjes blussen kost ontzettend veel tijd. Vooral als de tegenpartij helemaal niet meewerkt. Daarnaast geeft het ook nog eens negatieve energie wat je al helemaal niet kan gebruiken als fulltime werkende moeder. Daarom kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers af te sluiten.

Hiermee ben je altijd verzekerd van juridische bijstand en hulp. Als je een zakelijk conflict hebt of met een schadeclaim moet dealen, krijg je professioneel advies van een jurist. Ook kun je gebruik maken van een incassodienst, die meteen afrekent met wanbetalers. Dit kan zelfs online en ook nog eens op ‘no cure no pay’ basis. Betalen ze niet? Dan kost het je ook niets. Daarnaast hoef je je nooit meer zorgen te maken over het opstellen van overeenkomsten en contracten: ook hier kijkt jouw jurist graag naar. Zo weet je dus zeker dat al je belangrijke documenten tot in de puntjes kloppen. Hier lees je welke verzekeringen als zpp’er nog meer verstandig zijn.

Tip 4: Plan je tijd

Los van de praktische zaken en de verzekeringen die je moet regelen bij fulltime werken is het als je moeder bent vooral ook belangrijk om je tijd te plannen. Er is een tijd van werken en een tijd van ontspannen en bij je gezin zijn. Zorg er ook voor dat je die gezinstijd ‘blokt’. Laat je dus niet verleiden tot veel overwerken aansluitend aan je werktijd bijvoorbeeld. Dat is namelijk net het moment dat je met elkaar eet en nog even tijd voor je kinderen hebt voor ze naar bed moeten. Als er dan persé overgewerkt moet worden, probeer dat dan te plannen op de momenten dat de kinderen al op bed liggen. Zo heb je toch quality time met elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven