Fulltime werkende moeders zorgen goed voor hun kinderen!

Uiteindelijk blijkt nu dat er geen verband gelegd kan worden tussen fulltime werkende moeders en obesitas of zwaarlijvigheid bij kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Copenhagen Business School bij zestienduizend kinderen tussen de twee en negen jaar. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden bij kinderen in België, Cyprus, Estland, Duitsland, Hongarije, Italië, Spanje en Zweden. De onderzoekers stellen dat de studie uitwijst dat fulltime werkende moeders zich niet schuldig hoeven te voelen over de impact van hun professionele activiteiten op de gezondheid van hun kinderen. Er wordt aan toegevoegd dat werkende moeders daarentegen wèl veel investeren in kwalitatieve tijd met hun kinderen.

Weg schuldgevoel fulltime werkende moeders

Zo, hèhè, dat lucht op, zo’n onderzoek. Of in ieder geval, de resultaten van het onderzoek. Of toch niet? Was het maar zo makkelijk hè dames. Ondanks het feit dat onderzoek bevestigd dat fulltime werkende moeders het helemaal niet zo slecht doen, is er nog steeds dat duiveltje op je schouder. Of die ‘andere’ moeder op het schoolplein die nog steeds een sneer maakt. Of gewoon je geweten. Wat knagen doet het. Het is eigenlijk kiezen uit ’twee kwaden’. Ga je voor je gezin en minder werken, dan mis je je zelfontplooiing of de uitdaging waar jij zozeer behoefte aan hebt. Ga je voor die uitdaging, dan is er ergens dat stemmetje dat maar blijft piepen.

fulltime werkende moeders zorgen goed voor hun kinderen

Over het onderzoek van fultime werkende moeders

Onderzoeksleider Wencke Gwozdz, professor consumentengedrag en duurzaamheid aan de Copenhagen Business School merkt op dat het fulltime werken geen impact heeft op zwaarlijvigheid bij kinderen. “Werkende moeders zouden dan ook geen schuldgevoelens mogen hebben over de relatie met hun kinderen. In de Verenigde Staten worden moeders met een fulltime baan vaak mee verantwoordelijk gesteld voor de obesitas-epidemie bij kinderen. Daarbij wordt opgemerkt dat werkende moeders onvoldoende tijd hebben om voor hun kinderen gezonde maaltijden te bereiden of om ervoor te zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging hebben. De Europese studie toont echter aan dat die verbanden onterecht worden gelegd.”

Zwaarlijvigheid? My ash!

Zware kul natuurlijk! Hoezo zouden moeders die fulltime werken in deze tijd hun kinderen geen gezond eten voorschotelen? Er zijn allerlei manieren om het jezelf als drukke werkende moeder makkelijker te maken in de avonduren. Denk bijvoorbeeld aan de Slowcooker. Een ideaal apparaat om gezond eten klaar te hebben als je thuis komt van je werk. Vergt maar een klein beetje voorbereiding, en levert ontzettend veel gemak op!

Lees ook: Slowcooker recepten koken levert enorm gemak

Fulltime werkende moeders kunnen zich vaak materiële en persoonlijke huishoudelijke hulp veroorloven en beschikken veelal ook over een eigen wagen. Daardoor blijft er meer tijd over om met de kinderen door te brengen. Bovendien zijn fulltime werkende moeders vaak ook hoger opgeleid en hebben ze een betere kennis over gezonde voeding. Wencke merkt wel op dat de situatie in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ietwat anders is dan op het Europese vasteland, waar meer ondersteuning voor kinderzorg is voorzien. Bovendien kennen Amerikaanse kinderen ook een andere eetcultuur.

Wat denk jij?

ebruikte afbeelding via Shutterstock

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven